• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Februarie , 2016

Trup şi suflet românesc

Galeria de Artă UAP Baia Mare găzduieşte în această perioadă expoziţia „Body & Soul”, semnată de artistul plastic băimărean, Paul Covaci.  „Body&Soul” este o expoziţie figurativă, care prezintă frumuseţea şi unicitatea corpului fizic uman, precum şi îmbinarea acestuia cu sufletul.

 

 

Artistul Paul Covaci este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Arte Plastice - specializarea Grafică. Întrucât nu a terminat domeniul specific al sculpturii se poate spune că a fost autotidact, fapt pentru care „drumul este puţin mai greu, dar şi mai interesant”, după cum afirmă artistul.

 

Expoziţia „Body&Soul” este cea de-a opta expoziţie a sculptorului băimărean Paul Covaci. Lucrările expuse sunt de tip figurativ, inspirate „din filme, cărţi şi viaţa de zi cu zi, deşi nu într-un mod direct, ci mai degrabă ideile vin dintr-un subconştient în care s-au sedimentat tot prin intermediul surselor mai sus menţionate”, după cum declară Paul Covaci.

 

Materialele folosite în lucrările sale sunt diverse: de la desen în cărbune pe hârtie şi ulei pe pânză, până la sculpturi, colaje şi instalaţii făcute din răşini sintetice, lemn, metal, granit, marmură, spumă poliuretanică, jucării, coji de alune, grăunţe de porumb şi diverse obiecte.

 

Legat de artă, sculptorul Paul Covaci este de părere că „România mai are multe de recuperat în acest domeniu. Există un public  iubitor de artă (deşi cam restrâns), există şi cumpărători (la preţuri mai modeste, bineînţeles) dar colecţionari serioşi de tipul celor din Vest sunt foarte puţini, mai ales pe segmentul de artă contemporană şi nu artă veche”.

 

Lucrările artistului au fost expuse în România şi în Austria, dar are lucrări vândute în America de Nord, Mexic, Grecia şi Anglia.

Ca planuri de viitor, Paul Covaci îşi doreşte să expună în locuri tot mai importante sau prestigioase şi îşi doreşte expoziţii cât mai neconvenţionale şi „să-mi conturez o  voce a mea, diferită de a celorlalţi. Pe scurt, să vin cu lucruri fresh”.

 

„Şi mai îmi propun eventual să fac oarecum o pauză cu arta şi cu toate, şi să mă implic în ceva acţiuni  umanitare prin Africa sau undeva. Asta şi pentru că mi-am dat seama că arta există pentru a fi gustată de toată lumea (chiar dacă nu se întâmplă asta). Dar este destinată de multe ori pentru a fi cumpărată de cei bogaţi. Dar cu cei săraci ce facem? Ce facem pentru ei? Şi atunci, mergând pe principiul că o viaţă, sau o mică parte din ea, pusă în slujba altora, neurmărindu-ţi primordial interesele personale, aduce o oarecare satisfacţie, m-am gândit să încerc. Dar e un gând de moment, nu e bătut în cuie, deşi sper să prindă roade”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.