• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 1 Octombrie , 2013

Triumvirat pentru redeschiderea mineritului

Consiliul Judeţean Maramureş, Primăria Baia Mare şi Prefectura Maramureş s-au întâlnit pentru a adopta o poziţie comună cu privire la redeschiderea mineritului.

Este pentru prima dată când Zamfir Ciceu, Cătălin Cherecheş, Gabriel Zetea şi Anton Rohian susţin un proiect important pentru Maramureş. Au mai fost momente în care liderii administraţiei judeţene şi băimărene au vorbit despre proiecte comune, despre susţinere, dar acum s-a trecut la nivelul superior. Cooperare, susţinere, minerit, locuri de muncă…

 
 
 

Nu cu mult timp în urmă, vicepremierul Gabriel Oprea declara în Baia Mare că va susţine proiectul redeschiderii mineritului în nord, în urma discuţiilor avute cu liderii administraţiei maramureşene şi cu primarul Cătălin Cherecheş. Pe de altă parte, Victor Ponta a spus de mai multe ori că redeschiderea mineritului neferos este printre priorităţile guvernului pe care îl conduce. Au şi fost făcuţi mai mulţi paşi în acest sens, dar în cea mai bună tradiţie românească, demersurile s-au oprit undeva pe la mijloc, iar timpul nu mai are răbdare.

 

În acest context, cei patru conducători ai administraţiei băimărene şi maramureşene au hotărât că este momentul să dea mâna şi să facă demersuri susţinute pentru a ajunge la un rezultat favorabil.

Prefectul, Anton Rohian, a spus că s-a constituit un comitet departamental la nivelul guvernului, condus de unul dintre consilierii premierului, pentru proiectul „pilot” redeschiderea mineritului la Remin.

Preşedintele Zamfir Ciceu a susţinut necesitatea creării de locuri de muncă într-o zonă în care mineritul este tradiţie.

 

„Dezvoltarea economiei judeţului Maramureş va duce inevitabil şi la dezvoltarea infrastructurii şi la dezvoltarea turismului şi în consecinţă şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii maramureşenilor. Zona în care Maramureşul poate să se dezvolte economic foarte bine este o zona în care are tradiţie, respectiv mineritul. Astăzi, transmitem un mesaj comun, că ne dorim în Maramureş redeschiderea mineritului, într-un parteneriat public privat dacă se va agrea astfel, în condiţii în care poluarea să fie cât mai redusă cu putinţă şi unde oamenii să aibă locuri de muncă, o problemă esenţială”, a spus preşedintele CJ, Zamfir Ciceu.

 

Primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a vorbit de parteneriate pentru redeschiderea mineritului în condiţii de respect pentru mediu. Primarul băimărean a spus că este conştient că folosirea cianurii este în momentul de faţă o posibilitate, dar doar în condiţiile unei exploatări ce va ţine cont de mediu şi de sănătatea maramureşenilor şi în cantităţi mici în aşa fel încât să nu existe pericole. El a menţionat că redeschiderea mineritului nu trebuie confundată cu activitatea Romaltyn. Cătălin Cherecheş a mai spus că nu trebuie neglijate nici alternativele la metoda clasică, respectiv cianura.

 

„Este un moment important pentru judeţul Maramureş, un moment chiar simbolic, în care ne aşezăm la masă: Consiliul Judeţean, Prefectura, Primăria Baia Mare pentru un proiect. Un proiect important, un proiect care generează şi trebuie să genereze dezvoltare economică. Ştim foarte bine că nu inventăm astăzi mineritul în Baia Mare sau în Maramureş. Este o tradiţie la nivelul Maramureşului această îndeletnicire, această industrie, şi credem că într-o manieră prietenoasă faţă de mediu poate fi continuată această activitate. Cred, de asemenea, că Guvernul României trebuie să acţioneze foarte ferm în aceste zile şi să îşi manifeste clar intenţia de a genera o asociere, un parteneriat, pentru redeschiderea perimetrelor miniere şi pentru revitalizarea companiei Remin”, a spus Cătălin Cherecheş.

 

La rândul său, Gabriel Zetea a susţinut proiectul şi a afirmat că premierul Victor Ponta va fi informat de demersurile maramureşnilor.

„Pentru ca să ajungem la o concluzie comună, evident că trebuie să înţelegem situaţia, de fapt. Pornim cu toţii de la poziţiile publice exprimate în cadrul şedinţelor de guvern de către premierul României, Victor Ponta, care s-a exprimat în primul rând pro pentru crearea locurilor de muncă şi în special în zonele care au probleme în acest sens. Baia Mare, judeţul Maramureş, a fost una dintre problemele esenţiale pe care premierul României le-a abordat în cadrul şedinţelor de guvern“, a spus vicepreşedintele CJ.

 

Primarul băimărean şi vicepreşedintele CJ au avut poziţii ferme faţă de situaţia în care se găseşte Remin datorită unor blocaje datorate celor de la AAAS (fostul AVAS). S-a vorbit de intenţiile unora de a falimenta Remin pentru a se obţine licenţele de exploatare ale Companiei pe nimic. Primarul Cătălin Cherecheş a trimis, în acest sens, o săgeată înspre Romaltyn.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.