Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Triplu eveniment în Dumbrăviţa
Dumbrăviţa este o comună cu adevărat europeană. Un mega-proiect integrat se află în derulare, iar rezultatele se văd deja în teren. Mai mult, şi cultura şi mai ales spiritualitatea localităţii se îmbogăţeşte tot mai mult. În 10 mai va avea loc în Dumbrăviţa un triplu eveniment.
Rep.: Despre proiectul de asfaltare a 14,7 km de drum?
Felician Ciceu: Putem spune că proiectul este aproape de final, urmând acum partea cea mai aşteptată de locuitorii comunei şi de către noi. Pentru că până acum a fost partea de pregătire. Dar se vede că asfaltarea merge destul de repede. S-a turnat primul covor de asfalt la Dumbrăviţa. Urmează să se toarne asfaltul la Chechiş. Acest proiect cuprinde 14 km şi 700 m de asfaltări pe raza comunei, plus un pod la Şindreşti care va fi o scurtărură între comuna Dumbrăviţa şi Copalnic Mănăştur, respectiv satul Şindreşti cu satul Cărpiniş. Prin acest proiect se asfaltează 80% din străzile din Dumbrăviţa.
În Dumbrăviţa se toarnă circa 5 km, în Chechiş, 4,7 km, 2 km în Cărbunari, un kilometru la Rus şi 1,6 km la Şindreşti. După ce se finalizează aceste asfaltări, mai rămâne mult de asfaltat pentru că în toate cele 6 sate rămân vreo 30 km. Mai este de lucru, dar nu putem totul deodată.
La Unguraş, chiar dacă nu avem finanţare pe acest proiect, avem alte două finanţări prin Ordonanţa 28, Programul de dezvoltare rurală (Unguraş-Tăuţii de Sus şi Unguraş – Şişeşti). Pe toate străzile care se asfaltează acum, canalizarea este făcută, inclusiv racordurile la reţeaua de canalizare. Deci nu se va mai interveni la infrastructură cel puţin 5 ani de acum încolo pe aceste străzi. Pentru că astea sunt condiţiile de finanţare.
O parte din străzi vor fi prevăzute şi cu şanţuri betonate, unde sunt probleme cu apele pluviale. Este o mare bucurie că am ajuns să realizăm acest proiect, deşi pentru mulţi, când le vorbeam anul trecut, credeau că e doar un vis. Dar, uite că visul devine încet realitate. Preconizăm că în luna iunie vor fi finalizate toate asfaltările prevăzute în proiect.
Rep.: În 10 mai, va fi inaugurat Centrul „Sf. Apostol Andrei”, pentru after school şi activităţi cu tineretul…
Felician Ciceu: În 10 mai, comuna Dumbrăviţa îmbracă haină de sărbătoare. Pe lângă sfinţirea obiectivelor de la Biserică, va avea loc şi inaugurarea sediului Centrului pentru tineri, pentru after school şi activităţi cu tineretul. Centrul „Sf. Apostol Andrei” a fost construit pe fonduri europene de către Primăria Dumbrăviţa în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Dumbrăviţa. Investiţia After School din comuna Dumbrăviţa este parte integrantă a proiectului pe fonduri europene pe măsura 322 şi cuprinde partea de componentă socială.
În cadrul acestui proiect, proiect integrat, care cuprinde: infrastructură, componentă socială şi componentă culturală, partea de componentă socială o preprezintă investiţia After School. Acest proiect integrat este în valoare de 2,5 milioane de euro, din care 90% sunt aferenţi investiţiei de drumuri şi 10% aferenţă părţii sociale şi culturale.
La momentul conceperii cererii de finanţare a optat pentru această clădire after school de pregătire a copiilor după programul de şcoală. Partea culturală a proiectului prevede dotări la căminele culturale, costume populare, sonorizări, lumini, cortine, scaune şi instrumente muzicale pentru ansamblul comunei. Va fi final de proiect la mijlocul acestui an împreună cu lucrarea de drumuri. Clădirea After School este finalizată din punctul de vedere al construcţiei, urmând partea de recepţie finală şi de depunere a decontului pentru ultima tranşă de plată pentru construcţie la Centrul regional Satu Mare. Investiţia s-a ridicat la aproape 6,5 miliarde lei vechi şi este finalizată şi finanţată integral din fonduri UE. Noi am suportat doar partea de TVA, atât pentru această construcţie, cât şi pentru partea de drumuri.
Rep.: Când va fi dat în funcţiune centrul?
Felician Ciceu: Va fi dat în funcţiune în acest an. Va fi folosită de Şcoala Dumbrăviţa, de comunitatea din Dumbrăviţa şi din întreaga comună, pentru că nu este numai pentru copiii din Dumbrăviţa. În cadrul acestui proiect am avut şi un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Dumbrăviţa, pentru că la depunerea proiectului finanţarea s-a făcut pe punctaj. Iar declaraţiile de parteneriat pe partea culturală şi pe partea socială s-au dat puncte în plus.
Până în acest punct, rolul nostru a fost de a-l da la standarde de funcţionare, iar acum funcţionalitatea va intra în atribuţiile şcolii, Bisericii şi Primăriei. Impactul social va fi de acum încolo, pentru că de acum Biserica îşi va aduce aportul în funcţionarea acestui centru.
Se va lucra pe bază de voluntariat, iar dacă vor fi costuri, toate costurile vor fi susţinute de Primărie.
„O parte din străzi vor fi prevăzute şi cu şanţuri betonate, unde sunt probleme cu apele pluviale. Este o mare bucurie că am ajuns să realizăm acest proiect, deşi pentru mulţi, când le vorbeam anul trecut, era doar un vis. Dar, uite că visul devine încet realitate. Preconizăm că în luna iunie vor fi finalizate toate asfaltările prevăzute în proiect”.
ÎNTÂLNIREA TINERILOR CREŞTINI ORTODOCŞI AI PROTOPOPIATULUI BAIA MARE DUMBRĂVIŢA, SÂMBĂTĂ, 10 MAI 2014
- Binecuvântare Clopotniţă
- Sfânta Liturghie „Bucuria Sfintei Euharistii”, participă 250/ 300 tineri şi credincioşii din Dumbrăviţa (vor fi tineri care se vor împărtăşi).
- Binecuvântarea Centrului pentru tineri Sfântul Apostol Andrei al Parohiei Ortodoxe Dumbrăviţa.
- Activităţi cu tinerii în aer liber/Program artistic – „Tinerii mărturisitori ai Învierii” – Pricesne post pascale, muzica populară de pe Fisculaş oferită de tinerii parohiei implicaţi în proiectul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”