Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 3 Octombrie , 2005
Triada tepelor financiare
Pozand in postura unui angajat al Raiffeisen Bank, unde lucra ca si ofiter de cont, Ana Velici, sotia fostului adjunct al sefului Penitenciarului Baia Mare, a escrocat apropiatii, rudele si cunostintele cu sume ce ajung (din informatiile obtinute de noi) pana la 150.000 euro (peste 5 miliarde lei). Mai multi pagubiti, dar si conducerea Bancii Raiffeisen, au depus plangeri penale impotriva lui Velici.
Ei, si daca vorbim de Penitenciar, prin sot, a avut stiinta familia Marincas (ea-el, mereu un tandem) de tarasenie?! Te pomenesti ca au “investit” in Velici, Doamne iarta-ne! Rugam Politia sa ne raspunda (degeaba, desigur) la aceasta nedumerire. Telefonul e 222931, raspunde Fana.
In fine, povestea e urmatoarea. Ana Lacrimioara Velici a lucrat in sistemul bancar mai bine de 15 ani. Profitand de „experienta”, Velici a ademenit mai multi apropiati si rude sa ii dea bani pe care ar fi urmat sa ii depuna intr-un cont deschis pe numele sau si sa obtina in acest fel o dobanda de peste 60% (facilitate care nu exista la Banca Raiffeisen). Totul se desfasura conform unei scheme financiare care ne aduce aminte de cazul Simonei Mihalache de la CEC.
Tactica era urmatoarea: pe numele lui Velici se deschidea un cont bancar in care “clientul” (care avea statut doar de „imputernicit”) depunea suma de bani, urmand ca acesta din urma sa primeasca de la Velici o dobanda lunara. Actele incheiate purtau semnatura lui Velici, in calitate de ofiter de cont, si stampila bancii. Totul parea atat de real, dar, in fapt, contul nu exista, totul fiind o inselatorie.
Printre cei pagubiti se afla si o familie baimareana inrudita cu Velici. “Am lucrat in strainatate ca sofer. Din 2001, toti banii pe care i-am facut dincolo, i-am trimis acasa. Sotia ii dadea lui Velici. N-am semnat nici un act, totul mergand pe incredere. Ne-a spus ca in calitatea ei de angajat al bancii are diferite facilitati la dobanzi si sa stam linistiti. S-au adunat 300 milioane lei. Apoi, din 2002, pana in 2004, i-am mai dat 600 milioane lei. In total, i-am dat aproape 1 miliard de lei. La un moment dat, am cerut o dobanda lunara dupa bani. Si primeam intre 5 si 10 milioane. Asta cateva luni, apoi nu am mai primit nimic. In primavara acestui an am realizat care era miscarea si i-am cerut banii. Ne-a tot amanat, pana am reusit sa o determinam sa semneze un angajament de plata, in luna august, cu scadenta in 22 a lunii respective. A garantat cu apartamentul. Dar in acel moment nu am stiut ca apartamentul fusese deja trecut pe numele unei fiice, cu titlu de donatie. Evident ca nu am primit banii inapoi. Ba, mai mult, ea si-a trimis niste amici sa ma viziteze si sa ma convinga ca totul este in regula si ca nu sunt probleme cu banii”, a declarat unul dintre sotii familiei escrocate de Velici.
Plangeri penale
Intr-un alt caz, un baimarean are de recuperat de la Velici aproape 10.000 euro, bani pe care ii credea depusi in conturile bancii. “O cunosc pe Velici de 12 ani. Fiind angajata la banca de unde imi ridic salariul, m-a abordat spunandu-mi ca pentru angajatii bancii se acorda dobanzi de 65%. I-am dat, la inceput, in aprilie 2004, 100 milioane lei, pentru care s-a incheiat un contract de depozit, semnat de ea si purtand stampila bancii. Eu eram imputernicit sa scot banii oricand. Lunar imi dadea 5 milioane lei, care credeam ca reprezinta dobanda. La sfarsitul anului 2004 i-am mai dat 5.000 euro, pe care mi i-a restituit ulterior, cu un plus de 47 milioane lei. Apoi i-am dat 6.000 euro si de atunci nu am mai primit nici un ban. Ulterior am aflat ca banii nu au fost depusi la banca si ca acel contract este un fals, banii fiind folositi de aceasta in scop personal. Am depus plangere penala impotriva lui Velici la Parchet, inca din luna august. Am discutat si cu conducerea bancii, care mi-a spus ca acele contracte sunt false. Cine i-a dat dreptul sa o foloseasca stampila Bancii? Eu?”, a declarat pagubitul, care a cerut organelor de control instituirea unui sechestru asigurator pentru bunurile imobile ale lui Velici.
Delapidare, fals intelectual si uz de fals
O alta persoana inselata este una dintre profesoarele fiicei lui Velici! Pe numele mai multor membri ai familiei profesoarei s-au incheiat sase contracte de depozit, toate false. Suma totala a fost de 380 milioane lei. Ulterior i-a mai dat lui Velici 70 milioane lei, fara a mai semna nici un act. Lunar, profesoara primea o dobanda de 5-10 milioane lei, unele plati facandu-se in sediul bancii. Ulterior, intre cele doua s-a incheiat un contract de imprumut pentru suma de 600 milioane lei, dar Velici nu a returnat nici un ban.
Intr-un alt caz, Velici s-a folosit de propria semnatura pentru a ridica bani din patru conturi ale aceleiasi persoane, fara ca aceasta sa stie ceva. Conturile erau deschise inca din 2001 si depaseau 160 milioane lei. Respectiva persoana a depus sume ce ating 400 milioane in acele conturi, dar contractele de depozit incheiate de Velici erau false, neavand numar. Asa ca banii intrau in propriul ei buzunar, fara ca deponentul sa banuiasca ceva.
Recent, pagubitul s-a dus la Banca pentru a lichida din conturi, deoarece avea nevoie de o suma mare de bani. Cu stupoare a aflat ca nu are nici un cont deschis, iar actele (conturi deschise, dar fara numar de cont) erau false.
„Colaboratoarele”
In primavara acestui an, Velici, intrand in datorii tot mai mari, a renuntat la postul sau de la banca, iar aceasta a depus plangere penala impotriva ei. In urma investigatiilor noastre am aflat ca Velici nu lucra singura. Ea este o colaboratoare apropiata a R.B., o femeie care s-a specializat in tepe. Mai precis, vinde o cariera de piatra, undeva in zona Salaj. Se pare ca pana acum, B. a vandut respectiva cariera de peste 20 de ori, la diferite persoane. Si asta se intampla din 1992 incoace. La randul ei, B. are o buna prietena in persoana M.D., care s-a specializat la randul ei in tepe, ea vanzand diferite terenuri care nu-i apartin. Un exemplu concret este acela al unui teren din zona statiunii Ocna Sugatag, pe care D. l-a vandut unui grup de persoane (peste 20 la numar). Fiecare a dat sume ce depasesc 10.000 euro. Numai ca terenul nu este al ei, iar banii nu i-a restituit niciodata. In poveste sunt implicati si pseudo-ingineri topografi, impreuna cu un renumit notar baimarean. Ea are mai multe dosare la activ, in diferite faze ale procesului penal.
Cei care i-au dat bani lui Velici sustin ca ea a “investit” sume consistente de bani (din cele aproape 5 miliarde lei luate de la “clienti”) in afacerile cu B. si D. si ca acum are de recuperat sume importante de la aceste doua „colege” de afaceri ce intra sub incidenta penalului.
Marcel Pop, directorul Sucursalei Bancii Raiffeisen Baia Mare, ne-a declarat ca aceasta problema este in atentia organelor de control, iar pozitia Bancii va fi exprimata de Biroul de relatii cu presa de la sediul central din Bucuresti. In legatura cu aceste aspecte vom reveni.
Ciprian DRAGOS, Nicolae TEREMTUS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.