• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 26 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Aprilie , 2012

Trei ani la urne

Recent, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, a avut loc lansarea cărţii „Trei ani la urne”, volumul I, autori: Dan Mihalache şi Iulia Huiu. Primul volum al acestei cărţi cuprinde trei momente electorale din istoria recentă a României: referendumul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu (2007), alegerile europarlamentare şi simultan referendumul pentru vot uninominal (2007) şi alegerile locale (2008).

 

Autorii s-au străduit şi au reuşit ca, din punct de vedere metodologic, să urmărească firul cronologic al evenimentelor, în măsura în care acest lucru a permis păstrarea coerenţei şi unităţii lucrării. Aşa cum arată autorii în „Cuvânt înainte”, regula cronologică nu este însă una absolută, dat fiind că multe evenimente, petrecute concomitent, ţineau de planuri politice distincte, ceea ce a impus descrierea şi explicarea lor în capitole separate.

„Trei ani la urne” beneficiază de bogate surse de documentare, printre care se numără articole din presa vremii, agenţiile de ştiri, transcrieri ale unor emisiuni televizate puse la dispoziţia autorilor de agenţiile de monitorizare, o serie de rapoarte publice aparţinând unor institute care studiază spaţiul politic românesc şi, element important, interviurile de cercetare care dezvăluie aspecte de „culise”, mai puţin cunoscute publicului larg sau chiar în premieră şi care pun într-o lumină diferită anumite acţiuni sau decizii politice cu impact major.

Capitolele în care este structurată cartea se referă la contextul politic al anului 2007, referendumul pentru suspendarea preşedintelui (retorica de campanie, desfăşurarea campaniei, sondajele de opinie, rezultatele referendumului şi concluziile post-referendum), votul uninominal (diversele abordări şi cronologia dezbaterilor pe această temă), alegerile europarlamentare (context politic, legea de organizare a alegerilor europarlamentare, configurarea listelor, campania electorală, referendumul pentru votul uninominal şi concluzii), contextul politic la începutul anului 2008, campania electorală – studii de caz (Bucureşti, Neamţ, Constanţa şi Maramureş), cu idei amuzante de campanie, alegerile locale 2008 – modele de analiză (rezultate pentru PDL, PSD, PNL, perspectiva regională în mod sintetic, judeţele de echilibru, judeţe atipice şi cheltuieli de campanie).

„Demersul nostru nu îşi propune să fie unul exhaustiv, ci unul care să poată oferi, pe de o parte, o imagine de ansamblu asupra perioadei, iar pe de altă parte, o interpretare analitică a unor fenomene care şi-au pus amprenta asupra spaţiului public”, susţin autorii. Cel de-al doilea volum al cărţii, a cărei apariţie este posibilă încă în acest an, va analiza alte trei scrutine: alegerile parlamentare (2008), alegerile europarlamentare (2009) şi alegerile prezidenţiale (2009), împreună cu referendumul pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.

 

Dan Mihalache este absolvent al Facultăţii de Drept şi doctor în ştiinţe politice. Specialist în analiză şi comunicare politică, activează în mediul politic şi publicistic din 1991. A fost parlamentar, europarlamentar şi consilier al primului-ministru. A publicat numeroase analize, articole de opinie şi comentarii. În prezent, este lector universitar doctor la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Ştiinţe Politice. Nu în ultimul rând, Dan Mihalache este unul dintre editorialiştii GAZETEI.

 

IULIA HUIU este licenţiată în filologie şi ştiinţe politice, a absolvit un master în ştiinţe politice şi unul în administraţie, iar în prezent este doctorand în sociologie. A activat în administraţia centrală şi cea locală, a fost consilier al primului-ministru. A publicat o serie de articole şi studii în revistele de specialitate. Semnează alături de Dan Pavel volumul “Nu putem reuşi decât împreună. O istorie analitică a Convenţiei Democratice, 1989-2000” (Editura Polirom, Iaşi, 2005).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.