Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Trebuie să manifestăm disponibilitate și implicare în relația cu cetățenii, pentru că așa funcționează democrația reprezentativă”
Într-un recent interviu cu senatorul Cristian Niculescu-Țăgârlaș, am dorit să cunoaștem punctul său de vedere privind câteva dintre problemele de interes ale cetățenilor din circumscripția electorală pe care o reprezintă.
Rep.: În ciuda numeroaselor solicitări primite de la cetățeni și societatea civilă, ați ales să sprijiniți în Senat proiectul adeverinței verzi europene. Ce argumente aveți în susținerea deciziei dumneavoastră?
Adeverința electronică verde constituie dovada că deținătorul ei a fost vaccinat împotriva COVID-19, are un rezultat negativ la testul RT PCR în ultimele 72 de ore sau că s-a vindecat de COVID-19. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau print, și vor avea un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea, intrând într-o bază de date care poate fi vizualizată în întreaga UE. Contrar celor vehiculate în mediul online, adeverința electronică verde garantează faptul că cetățenii români și ai UE pot circula liber în spațiul comunitar, măsură care vine în sprijinul redresării economice și a mobilității forței de muncă. Acest instrument este nediscriminatoriu și sigur, respectând pe deplin reglementările privind protecția datelor, fiind un instrument acceptat unanim de țările membre, ca răspuns la restricțiile de mobilitate în materie de sănătate publică. Acestea sunt motivele susținerii în Senat a introducerii adeverinței verzi europene, pentru a facilita românilor să se deplaseze în Uniunea Europeană pe timpul restricțiilor pandemice.
Rep.: Într-o interpelare adresată
Ministrului de Interne ați readus în atenția publică devalizarea zonei CUPROM. Ce urmăriți prin solicitarea depusă și ce beneficii va aduce comunității locale aflarea adevărului?
În răspunsul primit de la Ministerul Afacerilor Interne este menționat faptul că Direcția Generală Anticorupție a trimis interpelarea mea către Serviciul Județean Anticorupție Maramureș, în vederea verificării aspectelor referitoare la starea patrimoniului fostului combinat Cuprom. Legea este obligatorie pentru toată lumea, ea nu poate fi negociată sau interpretată în interese personale sau obscure, iar pentru dezafectarea sau demolarea unui imobil, parțial sau complet, sau a instalațiilor și construcțiilor aferente unui imobil, precum și a altor corpuri de amenajări, este nevoie de obținerea unei autorizații de desființare sau de demolare emisă de autoritățile administrației locale. În realitate, clădirile au fost devalizate fiind furat tot ce putea fi valorificat în condițiile în care municipalitatea plătea din banii cetățenilor o firmă de pază ce trebuia să asigure protecția și integritatea bunurilor. Este inadmisibil ca prin forme de complicitate tacită, cantități imense de materiale să iasă pe poarta fostului combinat, fără ca nimeni să se sesizeze și să ia măsuri. Sunt jurist și urmăresc doar respectarea legalității, utilizarea corectă și eficientă a banilor publici iar calitatea de senator îmi conferă instrumentele necesare aflării adevărului. Vinovații trebuie să răspundă pentru faptele lor, iar băimărenii au dreptul să fie informați, pentru că în activitățile publice trebuie să guverneze transparența totală.
Rep.: În campania pentru alegerile locale din 2020 ați susținut cu tărie Planul lui Bogdan. Care este situația și starea guvernării locale după primele opt luni de mandat?
Planul lui Bogdan a fost oferta politică acceptată de majoritatea maramureșenilor ca răspuns și nu ca alternativă la ineficiența guvernării locale social-democrate anterioare. Obiectivele și soluțiile propuse sunt viabile, prioritățile decise fiind în funcție de nevoile reale ale comunităților locale și ale județului. Echipa liberală din executivul județean acționează responsabil, abordând în mod dinamic și constructiv două direcții majore de lucru: gestionarea problematicii curente a activității instituției și punerea în practică a proiectelor majore asumate prin planul de guvernare liberal.
Organigrama aparatului de specialitate a fost optimizată, se lucrează la modificarea fișelor de post și responsabilizarea funcționarilor publici, concomitent cu finalizarea proiectelor în derulare și obținerea finanțărilor necesare realizării noilor proiecte angajate în parteneriatul cu cetățenii. Am încredere în executivul actual, iar consilierii liberali participă activ la luarea deciziilor, adoptând hotărâri în numele și interesul maramureșenilor.
Rep.: După ultima ședință a Consiliului Național PNL ați menționat nevoia unui nou suflu în partid,
argumentând această opinie prin susținerea premierului Cîțu pentru președinția formațiunii. Ce calități îl recomandă pe acesta ca lider al partidului pornind de la experiența sa politică de dată recentă?
Sunt membru al Partidului Național Liberal de aproape 20 de ani, perioadă în care am parcurs toate etapele formării mele ca politician implicat și responsabil. Am fost liderul tinerilor liberali, pentru ca ulterior să dețin funcții importante în filiala județeană, participând activ la toate campaniile electorale locale, naționale, europarlamentare și prezidențiale.
Mi-am asumat candidaturi dificile, am avut succese importante dar și eșecuri, continuând însă să perseverez în convingerile mele, fiind mereu mai puternic și motivat. Viața politică și, implicit, a partidelor a devenit mai dinamică, corespunzător secolului XXI iar partidul „Brătienilor” trebuia și a reușit să se adapteze cu succes, devenind o formațiune importantă pe eșichierul politic românesc și european. Consider că Florin Cîțu va aduce un suflu nou în partid, un spirit european care va influența în mod pozitiv parcursul viitor al partidului liberal. Faptul că are o experiență mai recentă constituie un atu în sensul că nu este alterat din punctul de vedere al concepției și viziunii față de politică, promovând competența și meritocrația în politica și viața publică.
Rep.: Parlamentarii PSD din Maramureș consideră că Planul Național de Reziliență și Relansare este un document fără viziune, subliniind că „fondurile trebuie să ajungă la firmele românești care creează locuri de muncă și produc plus valoare, la fermierii români și la comunitățile locale, nicidecum la companiile de consultanţă conduse de «băieţii deştepţi» sau blocaţi în proiecte fantasmagorice în comunităţi conduse de baroni peneliști” Ce răspundeți deputatului Șimon și dacă soluțiile acestuia respectă principiile europene privind politicile publice în utilizarea fondurilor UE?
Consider că actuala echipă de parlamentari social-democrați care reprezintă Maramureșul nu se ridică la un nivel de competență care să le permită afirmații axiomatice despre un document pe care nu-l cunosc și înțeleg, aspect interpretabil ca fiind o culme a oportunismului și politicianismului. Documentul având peste o mie de pagini este rodul muncii unei echipe competente și vizionare, capabile să valorifice în mod real oportunitățile oferite de planul european de reziliență și redresare economică. Parlamentarii social- democrați uită că Partidul Social Democrat a avut cea mai penibilă echipă guvernamentală din perioada postdecembristă, executiv ale cărui incapacitate și incompetență poate fi temă de studiu în manualele de administrație publică, ca să nu mai vorbim de faptul că nu cunoaște principiile funcționării unei Europe Unite, în care capitalul trebuie repartizat fără discriminări și tente naționaliste, capitalul românesc putând și urmând a fi sprijinit cu măsuri legislative și guvernamentale coerente și eficiente.
Cât despre „băieţii deştepţi” blocaţi în proiecte fantasmagorice și baroni locali reamintesc că însuși conceptul a fost inventat și aplicat de un PSD blocat în clientelism și nepotism generalizat. Susțin planul național de redresare și am convingerea că, după avizarea lui de către Comisia Europeană, în țara noastră vor avea loc schimbări și progrese care răspund nevoilor reale și așteptărilor românilor.