• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 4 Martie , 2012

Tratatul discordiei

Guvernul a decis, în ultima şedinţă, semnarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în Uniunea Europeană şi zona monetară UE. Intrarea în vigoare a Tratatului va aduce, susţin guvernanţii, la o consolidare fiscală importantă, în anii următori, pentru România. În schimb, alţi lideri politici contestă acordul şi susţin că: încheierea unui protocol privind ratificarea de către România a tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare nu are niciun fel de valoare, fiind de altfel „o idee aberantă".

 
România a semnat Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în Uniunea Europeană şi zona monetară UE. Tratatul stabileşte ca limită a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%, iar în cazul în care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% şi nu există riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice, acest deficit structural poate să ajungă la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maxim ciclic, plus cel structural, se va încadra în limita de 3% din PIB. „În cazul în care se înregistrează abateri faţă de aceste nivele, există un mecanism de activare directă, prin care Comisia Europeană sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar apoi, în funcţie de hotărârea acestei instanţe, poate să aibă loc o sancţiune financiară de maximum 0,1% din PIB-ul ţării respective”, a afirmat Dan Suciu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai menţionat că România a obţinut, în urma negocierilor desfăşurate, introducerea în Tratat a prevederii care va permite participarea la reuniunile la nivel înalt ale zonei euro, a şefilor de stat sau de guvern din toate statele membre ale UE. 
„A fost unul din demersurile la care România a ţinut foarte mult, pentru a fi parte a procesului în permanenţă, pentru a fi consultată şi capabilă să afle în timp util, să participe la aceste dezbateri legate de sustenabilitatea şi coerenţa fiscală a Zonei Euro”, a precizat Dan Suciu.
Noul tratat privind crearea unui Mecanism european de stabilitate (MES) a fost semnat la 2 februarie de către ambasadorii la Bruxelles ai ţărilor din zona euro. Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European, a salutat semnarea tratatului, declarând că acest mecanism permanent de criză va contribui la consolidarea încrederii, a solidarităţii şi a stabilităţii financiare în zona euro.
MES va fi o instituţie financiară internaţională cu sediul la Luxemburg, care va sprijini ţările din zona euro, în cazul în care acest lucru este indispensabil pentru salvgardarea stabilităţii financiare. Acesta este programat să devină funcţional în iulie 2012.
Tratatul a fost semnat iniţial în iulie 2011, însă a fost modificat în prezent pentru eficientizarea MES. Toate statele membre din zona euro vor deveni membri ai MES. Statele membre din afara zonei euro pot de asemenea participa la operaţiile de sprijinire a stabilităţii.
MES va beneficia de o gamă largă de instrumente. Acesta va putea acorda credite membrilor săi, oferi asistenţă financiară preventivă, achiziţiona obligaţiuni ale statelor membre beneficiare pe pieţele primare şi secundare şi va putea acorda credite pentru recapitalizarea instituţiilor financiare. Deciziile de acordare a sprijinului pentru stabilitate sunt adoptate de comun acord. Cu toate acestea, în situaţiile în care neadoptarea urgentă a unei decizii de acordare a asistenţei ar pune în pericol sustenabilitatea economică sau financiară a zonei euro, deciziile pot fi luate cu o majoritate calificată de 85% din voturile exprimate. Măsurile tranzitorii între FESF (mecanismul temporar care există în prezent) şi MES vor asigura finanţarea continuă a programelor în curs, în funcţie de necesităţi. Adecvarea volumului maxim de împrumut al MES va fi revizuită periodic. Plafonul actual al capacităţii de împrumut comune a FESF/MES, 500 de miliarde EUR, va fi reevaluat de către şefii de stat sau de guvern la 1 martie.
Tratatul privind MES şi noul Tratat privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul uniunii economice şi monetare, denumit şi pact fiscal, sunt „ambele elemente în cadrul strategiei de depăşire a crizei datoriei publice din zona euro”, a subliniat Herman Van Rompuy. Începând din martie 2013, orice acordare de asistenţă financiară în cadrul MES este condiţionată de ratificarea Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul uniunii economice şi monetare; iar după un an de la intrarea în vigoare a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul uniunii economice şi monetare, va fi condiţionată şi de punerea în aplicare a unei reguli a echilibrului bugetar.
Tratatul privind MES trebuie ratificat de statele membre din zona euro. Se preconizează intrarea sa în vigoare în iulie 2012, cu un an mai devreme decât fusese planificat iniţial.
 
 
Încheierea unui protocol privind ratificarea de către România a tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare nu are niciun fel de valoare, fiind de altfel „o idee aberantă", pentru că este vorba despre un tratat interguvernamental, iar guvernul poate decide în acest sens printr-un memorandum, a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.