Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 15 Februarie , 2011
Traseul spagilor la vama
* Drumul spagilor din operatiunea care a socat Bruxlles-ul are, potrivit cunoscatorilor, ramificatii in Maramures * Mai mult, senatorul Valer Marian, vicepresedinte al Comisiei pentru combaterea coruptiei, cel care a „prevestit” descinderile de la Siret si din vestul tarii sustine ca, in cateva zile urmeaza ca mascatii sa „asedieze” vamile din Maramures si Satu Mare * Scenariul e cu atat mai plauzibil cu cat, odata cu aparatura ceruta de normele Schengen, si la Sighet s-ar fi putut monta aparatura de urmarire. * In umbra unei iminente descinderi in Maramures, GAZETA va prezinta cazurile de coruptie la frontiera si averile vamesilor maramureseni.
Dosarul „venea o spaga pe Siret” curge spre Vest si se apropie de Maramures! In contextul apropierii termenului limita pentru aderarea la spatiul Schegen, organele au inceput „curatenia generala” in vami.
In numai cateva zile, au fost retinuti si dusi la audieri circa 200 de polisti de frontiera si vamesi. Dupa „socul Siret”, unda cutremurului la frontiera s-a mutat in Timis si Caras Severin. DNA a retinut pentru 24 de ore un numar de 65 de persoane in cazul de coruptie de la vamile Stamora Moravita si Naidas. Peste 170 de persoane au fost chemate sa dea cu subsemnatul la DNA. Audierile nu s-au incheiat. Sapte vamesi sunt urmariti general. La inceputul saptamanii trecute, televiziunile vuiau ca actiunea a continuat in forta si in Timisoara, Resita, Arad, comunele aflate la granita cu Serbia, dar si in judetele Arges, Dolj, Olt, Maramures si Suceava, unde mascatii si procurorii au verificat locuintele angajatilor statului.
Procedura de urmarire a fost simpla si a avut alibiul perfect: aparatura proaspat montata si ceruta de normele Schengen. Au fost filmati cu camere de supraveghere, montate atat in gheretele unde avea loc controlul documentelor, in masinile de serviciu, cat si in mai multe incaperi ale politistilor de frontiera. Cum si la Sighetu Marmatiei, la punctul de trecere a frontierei cu Ucraina a fost montata relativ recent astfel de aparatura, orasul de pe Tisa a stat pe un butoi cu pulbere. In timp ce mascatii blocau vamile din Vest, la punctul de trecere a frontierei din Sighet batea vantul. Micii contrabandisti intrasera in „somaj etnic”. Iar vamesii si politistii de frontiera asteptau infrigurati.
Oricum, cunoscatorii au speculat rapid ca „reteaua spagilor la frontiera”, tolerata ani buni de autoritati, are ramificatii si in Maramures. Potrivit anchetatorilor, cooperarea era perfecta intre politisti si vamesi. In functie de tura se colectau intre 3.000 si 5.000 de euro, dar in zilele cu adevarat bune, incasarile ajungeau si pana la 10.000 de euro. Jumatate din bani mergeau la sefi si sustinatori, restul erau impartiti intre „pioni”. „Cursul de schimb” arata ca, pentru un camion de tigari se primeau cel putin 1000 de euro, pentru masini neinmatriculate sau documente cu probleme, intre 50 si 500 de Euro.
Presa a inceput sa rosteasca printre numele aflate in „umbrela” de deasupra retelei spagii de la Siret si pe cel al chestorului Nelu Pop. Rationamentul? Aurel Anea, capul politistilor corupti de la Siret, a fost numit in functia de sef al acestui punct la 1 noiembrie 2007. Pe atunci, seful sau direct era Nelu Fediuc, iar la conducerea politiei de frontiera era Nelu Pop. De altfel, pe atunci, chiar si Pop a recunoscut, intr-o interventie publica, problemele de la vama Siret, precizand ca a incercat sa-l schimbe de vreo doua ori din functie pe Fediuc: „Am incercat sa il schimbam de doua ori. In aprilie 2004 o dispozitie si in 2006 o alta dispozitie de eliberare din functie, iar sectia de Contencios Administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a respins recursul formulat de Politia de Frontiera si am fost nevoiti sa il repunem in functie."
Pentru atenuarea fenomenului, mai multi vamesi de la Siret au fost detasati disciplinar pentru a se vindeca de vechile obiceiuri. Se pare ca unul dintre acestia a ajuns o vreme si la Sighet. Oricum, de-a lungul vremii, nici acest punct de trecere a frontierei nu a fost ocolit de scandaluri si acuzatiile de mita. Mai multi politisti de frontiera au fost fost implicati in cazuri de contrabanda cu tigari si chiar de trafic de migranti, toti fiind ulterior destainuiti. De altfel, in ultima perioada, pare ca s-au inasprit drastic masurile impotriva frontieristilor care comit abateri. Recent, un agent din Viseu a fost destainuit pentru ca s-a sustras controlului politiei rutiere.
In schimb, vamesii sigheteni sustin ca nu au avut „nicio oaie neagra” si ca nu au existat cazuri asemanatoare celor de la Siret. Numai ca, intamplator sau nu, tot mai multe semnale arata ca „centrul seismic” al cutremurului la frontiera se muta inspre Maramures.
Senatorul de Satu Mare, Valer Marian, singurul care a prezis „la milimetru” operatiunile de la Siret si din vestul tarii a declarat ca urmatoarele vami vizate de descinderi sunt: Sighet, Halmeu, Petea, Borsa si Episcopia Bihorului. Mai mult, Marian spune ca in Satu Mare probele sunt administrate mai demult si sunt vizati circa 40-50 de vamesi si politisti. Senatorul acuza ca, mai nou, retelele cercetate in contrabanda cu tigari incep sa se reprofileze pe traficul de droguri care, in opinia sa, este mult mai grav si mai periculos decat contrabanda cu tigari. „Am informatii ca aceste retele, cercetate pentru contrabanda cu tigari, au inceput sa aduca droguri in tara", a subliniat Valer Marian.
Vom reveni.
Sahul Spagii
Intr-un comunicat, Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor „Pro Lex” sustine ca actiunile in forta din vami semnifica doar sacrificarea pionilor: „In legatura cu evenimentele din vami, vazand ca atentia mass-mediei se concentreaza pe coruptia provenita din micul trafic, pe baza informatiilor pe care le detinem, suntem in masura sa va prezentam informatii cu adevarat importante pentru a fi dezbatute. Contrar perceptiei publice, sub aspectul sumelor obtinute, inainte de aderarea la U.E. vamile de interior erau mai importante decat vamile de frontiera, iar dupa intrarea in U.E., accizele sunt mai importante decat vamile. Sumele pot proveni din colecta zilnica a micului trafic si a marfurilor subevaluate cantitativ sau valoric, precum si din diferenta de incadrare tarifara. De asemenea, sume importante de bani sunt platite sub forma de abonament sau finantare a campaniilor electorale.
Sumele sunt colectate printr-un sistem organizat si centralizat cu destinatie catre persoane care finanteaza partidul, prin exceptie, catre persoane politice conform negocierii in cadrul partidului.
Schema logica a persoanelor implicate in sistemului piramidal:
„Pionii” – lucratorii vamali;
„Caii” – colectorii – sefi de tura, sefi de vama, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vami) etc.
„Nebunul” sau coordonatorul, persoana indispensabila – liderul de sindicat (a se vedea stenograma inregistrarii telefonice publicata in Romania Libera) si/sau director ANV
„Tura” – seful ANV si directorii directiei supraveghere vamala, proceduri, resurse umane
„Regina” – partidul politic, membrii importanti din partid care pot decide numirea sefului si directorilor ANV si ANAF
- „Regele” - ?”
Razie intre contrabandisti
Pana sa inceapa descinderile in vama, sunt vanati contrabandistii. Saptamana trecuta a avut loc o ampla actiune de control in mai multe localitati din Maramuresul istoric, politistii din Repedea, Viseu de Sus, Ruscova si Poienile de sub Munte i-au luat la puricat pe soferi, dar si pe comercianti. In urma verificarilor, au fost aplicate in total 10 amenzi de peste 1500 de lei.
Averi de vamesi
Odata cu declansarea scandalului „spaga la vama”, toata lumea sta cu ochii pe averile vamesilor. De aceea, GAZETA va prezinta, fara comentarii, cateva dintre averile vamesilor maramureseni. Asa cum reiese din declaratiile de avere, multi dintre vamesi si-au sporit avutia in ultimii ani, in ciuda crizei. In schimb, altii nu prea au bunuri demne de mitul „averii de vames”. Vreti exemple? Va dam exemple: Vasile Apan, inspector vamal, asistent la punctul din Sighet.
Potrivit declaratiei de avere, in 2008 si 2009, averea lui a crescut foarte mult printr-o donatie de teren, achizitia unui teren, cumpararea unei case si constructia alteia. In schimb, alt vames sighetean, Miorita Bologa, sotia unui politist de frontiera, si-a dobandit toate bunurile in 1995, si, in ultimii ani, singura modificare in declaratia de avere este un credit. Cornel Berci, un alt angajat al Vamii, nu detine, potrivit foii de avere, decat doua terenuri si o masina. Sefa vamii Sighet, Lidia Muresan, are trei terenuri si doua apartamente. Interesant e ca, potrivit declaratiei de avere, anul trecut, Muresan a deschis un depozit bancar de 108.000 lei.
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.