Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
TRAINING CATEHETIC 25-27 februarie 2019, Schitul Luna Șes
Programele Bisericii Ortodoxe Române, menite să aducă un plus valoare creşterii şi dezvoltării tinerilor, sunt într-o continuă diversificare, în toate nivelele de manifestare (patriarhie, mitropolie, eparhie, parohie). Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului a dat startul activităţilor de tineret la nivel naţional, şi chiar internaţional, prin organizarea celor două ediţii a Reuniunii Naţionale a Tinerilor Ortodocşi din 2013, respectiv 2014. Astăzi, acest concept se dovedeşte a fi un mega-eveniment la nivelul Patriarhiei Române, devenit tradiţie prin ediţiile care au urmat: 2015 – Cluj, 2016 – Bucureşti, 2017 – Iaşi, 2018 – Sibiu. Implicarea tinerilor în astfel de activităţi a adus ecouri neaşteptate, manifestate prin dorinţă de implicare activă în viaţa Bisericii, prin dăruire şi voluntariat, prin ataşament faţă de valorile şi învăţăturile credinţei creştine şi mai ales prin unitate în gânduri şi simţire, până la măsura stării de a fi, a trăi şi a simţi, exprimată prin sintagma „Noi suntem FB – Forţa Bisericii!”.
Cu toate aceste împliniri în viaţa şi activitatea Bisericii, suntem conştienţi că cea mai intensă şi rodnică lucrarea se înfăptuieşte la nivel parohial, întrucât aici se conferă continuitate deplină întregii lucrări pastoral-misionare, de catehizare şi îndrumare duhovnicească a tânărului aflat la început de drum. Preotul paroh este singurul, în afara familiei, care cunoscând mediul de acasă, capacitatea de dezvoltare şi evoluţia tânărului creştin, lucrează cu timp şi fără timp la buna lui creştere îndrumând şi cultivând în sufletul încă fraged valorile credinţei creştine.
Atitudinea binevoitoare, limbajul prietenos, voinţa determinată necondiţionat spre a veni în întâmpinarea feluritelor probleme din viaţa tânărului şi încrederea că niciodată nu va primi în schimbul destăinuirii etichetă păcatului, face din acest reprezentant al lui Hristos – omul mărturisirii celor mai tainice trăiri ale inimii.
Pentru a menţine o legătură strânsă şi apropiată cu tinerii parohiei este necesară abordarea unei atitudini potrivite şi la măsura puterii lor de înţelegere. A fi, cât de cât, în pas cu tehnologia şi cu mijloacele de comunicare, reprezintă un avantaj în actul de catehizare, având posibilitatea de a livra mesajul dorit prin intermediul canalului la care ei sunt deja conectaţi. Maniera activităţilor, forma de transmitere a învăţăturii Bisericii, ar trebui să fie mereu în pas cu mijloacele de comunicare care îi antrenează şi captivează (workshopuri, proiecţii video, jocuri motivaţionale, grupuri de discuţii, ateliere de creaţie), demonstrând prin aceasta, încă o dată, că Biserica Ortodoxă deşi tradiţionalistă este mereu deschisă spre modernitate.
Tinerii zilelor noastre manifestă mult interes faţă de atitudinea deschisă şi binevoitoare a preotului, desprins pentru o vreme de spaţiul liturgic şi dispus să experimenteze jocurile copilăriei sau trăirile tinereţii, ca pentru întâia oară.
Această dimensiune a lucrării catehetice nu se poate pune în operă decât prin intermediul unor activităţi de gen care să creioneze tabloul unei lucrări tainice după modelul Sfântului Apostol Pavel: „Tuturor toate m-am făcut, ca în orice chip să mântuiesc pe unii!” (I Co. 9,22).
Venind în întâmpinarea preoților dornici de implicare mai intensă în această dimensiune a slujirii pastoral-misionare care vizează tinerii Bisericii noastre și a Neamului Românesc, Biroul de Tineret al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a pus în operă proiectul organizării unui program de formare și perfecționare a preoților organizatori de tabere, școli de vară și alte activități pentru tineret, proiect concretizat sub genericul TRAINING CATEHETIC, organizat în perioada 25-27 februarie la Schitul Luna Șes din Protopopiatul Oaș. Acest program a reunit 80 de preoți din cadrul celor opt protopopiate ale eparhiei noastre, cărora s-au alăturat câțiva preoți din Arhiepiscopia Clujului.
Participanții ai fost organizați în două grupe de lucru, punctul culminant fiind în cea de-a doua zi (marți, 26 februarie) care a reunit ambele grupe. Prelegerile au fost susținute de câțiva invitați de seamă și anume: Pr. prof. dr. Florin Stan – profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din Cluj-Napoca, Gabriela Papiu – psiholog și psihoterapeut, prof. Gavril Ardusătan – profesor de științe socio-umane.
Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, prezent la acest eveniment, a evidențiat importanța implicării tinerilor în viața Bisericii și conștientizarea lor cu privire la adevăratele valori și modele, atât pentru buna lor creștere cât și pentru dăinuirea Bisericii și a neamului. Prezența Preasfinției Sale la acest eveniment a readus în lumină exemplul părintesc al ierarhului care acordă o atenție deosebită tinerilor, fapt care reprezintă, cu asupra de măsură, un îndemn la grijă și atenție deosebită față de copii și tineri. De asemenea, în cadrul acestei întâlniri preoții participanți au avut prilejul de a împărtăși experienţe, proiecte și activități pe care le-au implementat în parohiile în care slujesc. Evenimentul va continua și anii următori, dorindu-se a fi un moment de concluzii și totodată de fixare a noilor proiecte pe măsura și în contextul provocărilor lumii contemporane.
Arhid. Vlad Verdeș
Episcopia Maramureșului și Sătmarului - Biroul de Tineret