• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Ianuarie , 2016

Tragi-comedia frontului de captare de la Crăciuneşti

De ani buni, autorităţile cer cu perseverenţă şi disperare punerea în siguranţă a frontului de captare de la Crăciuneşti, care asigură alimentarea cu apă potabilă a municipiului Sighetu Marmaţiei şi care, la fiecare ploaie mai zdravănă, e inundat. Rezultatul? Ministerul răspunde că proiectul era bugetat anul trecut, doar că programul prin care urma să fie finanţat e… suspendat. Aşa că, investiţia rămâne pe acest an „în măsura alocaţiilor bugetare aprobate”.  

 

Frontul de captare de la Crăciuneşti, comuna Bocicoiu Mare a devenit una dintre cele mai elocvente exemple de neputinţă, incompetenţă şi sifonare a banului public. De ani de zile, frontul care asigură alimentarea cu apă potabilă a municipiului Sighetu Marmaţiei şi a comunei Bocicoiu Mare e inundat după fiecare val de precipitaţii abundente.

Primarul şi localnicii acţionează, ca în evul mediul, cu saci cu nisip.

Şi numai Dumnezeu a făcut ca frontul să nu fie rupt şi circa 50.000 de oameni să rămână fără apă potabilă. De-a lungul vremii, autorităţile au trimis tone de adrese în care explică situaţia şi cer alocarea de fonduri pentru punerea în siguranţă a obiectivului.

La fiecare val de inundaţii există riscul pierderii de vieţi omeneşti, a modificării graniţei dintre România şi Ucraina, scoaterea din funcţiune a frontului de captare, afectarea gospodăriilor şi terenurilor, a drumurilor din zonă şi, nu în ultimul rând, a lucrărilor hidrotehnice existente, care au mai fost distruse parţial de inundaţii în urmă cu câţiva ani.

Numai că guvernanţii rămân impasibili la această listă lungă de riscuri. Deşi lucrarea n-ar fi mare lucru: îndiguirea pe o lungime de vreo 600 de m ar pune în siguranţă frontul. Din 2008 încoace, lucrarea a fost inclusă anual pe lista de investiţii, dar de executat nu s-a executat nici astăzi.

 

Într-un răspuns la o interpelare a deputatului Cornelia Negruţ, ministrul mediului şi pădurilor, Cristina Paşca Palmer, arată că respectiva lucrare a fost inclusă pe lista obiectivelor de investiţii pe anul 2015, numai că, programul PNDI e suspendat, aşa că această investiţie a rămas la stadiul de Studiu de Fezabilitate. Ministrul spune că obiectivul va fi inclus şi pe lista investiţiilor din acest an „în limita alocaţiilor bugetare aprobate”.

 

Altfel spus, va mai curge multă apă pe Tisa până când va fi îndiguită zona frontului de captare. Penibil!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.