Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Traditional Openair Games to Improve Children’s Skills”
Prima mobilitate din acest an şcolar a avut loc în perioada 19-25 octombrie 2014 la şcoala Bacho Kiro din oraşul Veliko Tarnovo din Bulgaria. Au participat elevi şi cadre didactice din cele 9 ţări partenere. De la şcoala noastră au participat 5 cadre didactice: prof. Mureşan Grigore, prof. Monika Bandi, prof. Doina Bedean, înv. Claudia Brânzei şi înv. Maria Horincar.
Activităţile s-au desfăşurat conform calendarului proiectului.
Participanţii au fost întâmpinaţi de către elevii bulgari cu pâine şi sare, într-un cadru festiv în care am putut admira costumele populare tradiţionale bulgăreşti. Directorul şcolii din Veliko Tarnovo, Vladimir Nikolov Nikolov a prezentat participanţilor istoricul şcolii, precum şi rezultatele obţinute de elevii şi cadrele didactice ale şcolii gazdă. Am avut, de asemenea, ocazia să ne familiarizăm cu sistemul de învăţământ bulgar. Vizitarea şcolii, a bazelor sportive, precum şi seminarul pe teme de sisteme de învăţământ au contribuit la o mai bună cunoaştere a partenerilor bulgari.
Fiecare ţară participantă a prezentat sub formă de imagini, filme, prezentări power point sau fotografii acţiunile pe care le-au pregătit în urma mobilităţii din Baia Mare, vizită care a încheiat primul an de activitate al proiectului şi care s-a desfăşurat la şcoala noastră în luna iunie 2014.
Elevii şcolii noastre au organizat activităţi în cadrul Zilei limbilor europene inspirate din produsele intermediare ale proiectului, folosind Glosarul, drapelele ţărilor participante şi formulele de salut în cele 9 limbi. Toate acestea au fost prezentate la Veliko Tarnovo elevilor şi cadrelor didactice participante.
Elevii participanţi la întâlnirea de proiect, împreună cu cadrele didactice, au desfăşurat activităţi sportive în aer liber la o bază de agrement. Echipele mixte de elevi şi profesori
s-au întrecut în alergat, căţărat, conducerea mingii printre jaloane, aruncarea la ţintă fixă.
Din sfera culturală a întâlnirii au făcut parte vizitele la fortăreaţa Tsarevets, la mormântul tracic din Kazanlak, la Muzeul de istorie „Iskra”, la Biserica din Shipka. Momentul cel mai apreciat de participanţi a fost vizita la Distileria „Rose damascena” din Valea trandafirilor din Skobelovo. Elevi şi profesori deopotrivă au avut ocazia să cunoască îndeaproape procesul tehnologic de transformare a petalelor de trandafiri în esenţa de trandafiri, care a făcut ca Bulgaria să fie renumită pe plan european şi mondial.
Oraşul Veliko Tarnovo este cunoscut şi pentru faptul că a fost capitala celui de al doilea regat al Bulgariei. Participanţii au avut oportunitatea, pe lângă faptul că au vizitat fortăreaţa Tsarevets, să asiste la spectacolul de lumini, sunet şi culoare ce are loc doar în momentele importante ale oraşului şi de ziua naţională a Bulgariei.
În partea a doua a proiectului s-au înscris discuţiile pe marginea calendarului de acţiuni din acest an şcolar.
S-au stabilit paşii din proiect pentru următoarea reuniune.
S-au stabilit următoarele 2 jocuri în aer liber pe care trebuie să le pregătească fiecare şcoală participantă. De asemenea, fiecare şcoală va organiza şi desfăşura activităţi cu ocazia Zilei Bulgariei pe care le va prezenta la următoarea mobilitate. S-a convenit îmbogăţirea Glosarului deja existent cu fraze şi cuvinte care să denumească reguli de joc şi expresii legate de acestea. Elevii din cele 9 ţări participante vor realiza şi în acest an felicitări de Crăciun pentru colegii lor.
De asemenea, cei mai talentaţi vor avea misiunea de a transpune jocurile tradiţionale româneşti în desene pe care le vor insera în calendarul comun al proiectului pentru anul 2015. Activităţile se vor realiza în CDI-ul şcolii, în cadrul clubului de lectură Smart Readers’ Club şi în cadrul orelor de curs. Toate produsele finale şi intermediare vor fi încărcate pe site-ul proiectului (www. topgamesproject.eu), site care a fost reactualizat în cadrul acestei reuniuni de proiect.
Următoarea mobilitate va avea loc în oraşul Alexandropouli din Grecia, în luna decembrie 2014, la care vor participa 4 cadre didactice din şcoala noastră.
Prof. Monika Bandi – coordonator proiect
Prof. Doina Bedean – bibliotecar