Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



Tradiții de Paști: Maramureșul și restul lumii în fața Sărbătorii Învierii
Paștile, sărbătoarea Învierii și Luminii, este fără doar și poate cel mai sfânt și cel mai important moment al creștinătății, în care celebrăm mai mult decât Învierea Mântuitorului: celebrăm iubirea infinită a lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi, care, prin sacrificiul suprem, a dăruit omenirii șansa mântuirii. Este o sărbătoare a biruinței vieții asupra morții, a luminii asupra întunericului și a speranței asupra deznădejdii.
În aceste zile sfinte, credincioșii din întreaga lume se adună în rugăciune, în smerenie, recunoștință și credință, primind cu bucurie vestea că Mântuitorul a înviat, aducând lumii viață veșnică.
Deși esența acestei sărbători rămâne aceeași pretutindeni, obiceiurile, tradițiile și mesele de Paști variază semnificativ de la un colț al lumii la altul. De la slujbele și procesiunile religioase din Grecia și Italia, până la tradițiile populare din Maramureș, unde credința se împletește cu obiceiurile străvechi, Paștile este o perioadă de smerenie, iertare, regăsire de sine și comuniune spirituală.
În acest material, vom explora tradițiile de Paști din Maramureșul nostru drag, cunoscut pentru păstrarea autentică a valorilor creștine, dar și din diferite colțuri ale lumii, pentru a înțelege cum diferite popoare sărbătoresc minunata taină a Învierii Domnului.
Paștile în... Italia
Paștile este o sărbătoare profund religioasă în Italia. Pentru italieni, Săptămâna Mare este despre participarea la slujbele religioase, cu precădere în Vinerea Mare, care este marcată prin procesiuni care reconstituie Drumul Crucii. La Roma, Papa oficiază Via Crucis la Colosseum, o ceremonie transmisă în întreaga lume, în care credincioșii retrăiesc simbolic Patimile lui Hristos. Tot la Roma, Liturghia Papei și binecuvântarea Urbi et Orbi atrag mulți vizitatori și pelerini an de an.
Duminica de Paști este despre Lumină și Înviere. Bisericile sunt pline, iar credincioșii participă în număr mare la Sfânta Liturghie și se bucură în comunitatea creștină de minunea Învierii lui Iisus Hristos.
Și, pentru că Italia este bine-cunoscută pentru gastronomia bogată și bucatele delicioase, masa de Paști nu poate să fie decât un adevărat festin. Preparatul central este agnello al forno – miel la cuptor, simbol al sacrificiului. Pe lângă acesta, se servesc torta pasqualina (plăcintă cu spanac și ouă), uova sode (ouă fierte, uneori pictate) și o varietate de antreuri specifice regiunii.
Desertul tradițional este Colomba di Pasqua, un cozonac în formă de porumbel, simbol al păcii și al Duhului Sfânt, iar bucuria copiilor sunt ouăle de ciocolată cu surprize în interior.
A doua zi, La Pasquetta (Lunea, a doua zi de Paști), este destinată ieșirilor în natură, picnicurilor și timpului de calitate, petrecut în familie.
Hristos a Înviat în... Grecia
Și pentru greci Paștile – Pascha – este cea mai importantă și mare sărbătoare din calendarul ortodox. Săptămâna Mare – Megali Evdomada – este marcată de post, rugăciune și participare la slujbele din biserici. Pregătirile în gospodărie pentru Paști încep în Joia Mare, când sunt vopsite ouăle în roșu și este coaptă pâinea tradițională de Paști, tsoureki (o pâine grecească dulce, împletită și infuzată cu mastica și mahlepi).
Vinerea Mare este o zi de profundă tristețe, de doliu, când nu se lucrează, nu se gătește și se comemorează Răstignirea Domnului. Seara are loc Epitáphios Thrēnos, o procesiune impresionantă în care credincioșii poartă pe umeri catafalcul simbolic al lui Hristos, într-un sicriu decorat cu flori, prin comunitate, până la cimitir și înapoi.
Slujba de Înviere este asemănătoare cu cea a românilor. Lumina Sfântă de la Ierusalim este împărțită în tăcere, cu smerenie, de la o lumânare la alta, luminând fețele și sufletele celor prezenți, iar la miezul nopții, preoții rostesc: „Hristos a înviat!” (Christos Anesti!), iar credincioșii răspund: „Adevărat a înviat!” (Alithos Anesti!).
După slujba de Înviere, grecii se adună în familie pentru a servi magiritsa – o ciorbă tradițională din organe de miel, specifică doar acestei nopți sfinte. A doua zi, masa de Paști este un adevărat ospăț: miel la proțap, ouă roșii, brânzeturi, plăcinte, salate, pâinea dulce - tsoureki și meze (gustări grecești). Și la greci obiceiul ciocnirii ouălor este nelipsit de la masa de Paști și este cunoscut sub numele de tsougrisma. Pe lângă preparatele tradiționale, de pe fiecare masă nu lipsesc vinul și ouzo – o băutură specifică Greciei, cu aromă de anason, produsă din must de struguri. Ouzo este produs exclusiv în Grecia și Cipru. Pe lângă toate acestea, în Creta se servește un preparat specific acestei regiuni: antikristo – miel gătit încet la foc deschis.
Bucuria Învierii în... Mexic
În Mexic, sărbătoarea de Paști este împărțită în Semana Santa (Săptămâna Sfântă) și Pascua (Paștele). Semana Santa începe cu Duminica Floriilor (Domingo de Ramos) și se încheie cu Vinerea Mare, ziua în care se comemorează răstignirea lui Hristos, iar Pascua marchează Învierea Mântuitorului.
Paștile în Mexic este marcat de procesiuni religioase și dramatizări prin care sunt reprezentate evenimentele biblice din perioada Patimilor lui Hristos, de la intrarea triumfală în Ierusalim, până la crucificare și Înviere.
Unul dintre cele mai cunoscute astfel de evenimente are loc în cartierul Iztapalapa din capitala Mexicului. Vechi de peste 175 de ani, evenimentul adună întreaga comunitate la o punere în scenă a Drumului Crucii, care debutează cu binecuvântarea frunzelor de palmier și continuă cu retrăirea intrării Mântuitorului în Ierusalim. Procesiunea atrage anual sute de mii de credincioși și turiști din întreaga lume.
O mâncare tipică în perioada Paștilor în Mexic, care începe să fie consumată încă din Postul Mare, este capirotada (un desert tradițional asemănător cu budinca de pâine, făcut cu stafide, brânză, scorțișoară și sirop de trestie de zahăr, considerat simbolic pentru Patimile lui Hristos).
Sărbătoarea Paștelui în... Statele Unite ale Americii
Dacă traversăm Oceanul Atlantic, vom descoperi că Paștile în SUA este foarte diferit față de tradițiile și obiceiurile cu care suntem noi, românii, obișnuiți. Pe lângă aspectul religios, care presupune, în special pentru americanii practicanți, participarea la Easter Sunday service – slujba din Duminica Învierii, Paștile în SUA este asociat cu o serie de activități cu tradiție, dedicate în special copiilor:
- Easter egg hunt - Căutarea ouălor de Paști este una dintre cele mai îndrăgite activități. Copiii pornesc în căutarea ouălor ascunse prin curtea casei, parcuri sau chiar în casă. Ouăle pot fi din plastic, cu surprize înăuntru, din ciocolată sau vopsite.
- Easter Bunny - Iepurașul de Paști este cel mai important simbol al zilei de Paști. Acest personaj mitic aduce ouă colorate și dulciuri pentru copii.
- Easter basket – Coșul de Paști. O altă tradiție populară în ziua de Paști este crearea și livrarea coșurilor de Paști, care sunt pline cu dulciuri și sunt adesea oferite copiilor drept cadouri.
- Easter Parade – Parada de Paști este o sărbătoare care are loc în multe orașe din SUA. Trupe muzicale și oameni îmbrăcați în iepuri și alte animale participă la această paradă.
- Easter Egg Roll este un eveniment organizat anual pe peluza Casei Albe, unde copiii se întrec în rostogolirea ouălor colorate. Este un simbol al tradiției și al spiritului familial, desfășurat într-un cadru festiv cu muzică, povestiri și jocuri.
La masa de Paști, americanii servesc șuncă glazurată cu miere și garnituri precum piure de cartofi, sparanghel, morcovi glazurați sau salate, iar la desert tortul cu morcovi sau prăjitura cu lămâie sunt printre favorite.
Lumina Învierii în... România
În România, în Maramureș, Sărbătoarea de Paști este un timp al curățirii sufletești, al întăririi comuniunii cu Dumnezeu.
Pregătirea pentru Paști începe încă din Postul Mare, o perioadă de 40 de zile de reflecție și purificare spirituală. Ultima săptămână a Postului, cunoscută drept Săptămâna Patimilor, este marcată de smerenie, rugăciune și participare la slujbele religioase - Deniile, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificație liturgică aparte. Săptămâna Patimilor este despre smerenie, introspecție, curățire sufletească și pregătire pentru bucuria Învierii.
În Joia Mare, se vopsesc ouăle, în special în roșu – culoare ce simbolizează sângele lui Hristos. În unele zone, se folosesc frunze și ceară pentru a crea modele tradiționale pe coaja ouălor. În Maramureș, multe gospodine folosesc cojile de ceapă pentru a colora ouăle într-un mod tradițional și natural. Se spune că ouăle înroșite în Joia Mare nu se strică tot anul.
Vinerea Mare este ziua în care se ține post negru și se participă la Prohod – slujba ce rememorează punerea în mormânt a Mântuitorului.
În noaptea de Înviere, bisericile sunt pline de credincioși care vin să ia Lumină, spunând: „Hristos a înviat!” – „Adevărat a înviat!”. Fiecare pleacă acasă cu o lumânare aprinsă, simbol al biruinței vieții asupra morții, și cu paști, adică pâine cu vin binecuvântate.
Duminica de Paști este un prilej de bucurie, în care familiile se strâng în jurul mesei pline cu bucate tradiționale, preparate cu multă dragoste și pricepere, după rețete vechi, moștenite din generație în generație. Preparatele specifice includ: ouă roșii – care se ciocnesc cu formula tradițională, drob de miel – cu verdețuri și organe, friptură sau ciorbă de miel, iar la desert pasca și cozonacul sunt nelipsite de pe masa de Paști.
Obiceiuri precum stropitul fetelor în a doua zi de Paști și binecuvântarea bucatelor aduse la biserică pentru sfințire sunt încă păstrate în Maramureș, un tărâm în care credința și tradițiile se împletesc armonios, reflectând legătura strânsă dintre om și Dumnezeu.
În final, putem spune că, indiferent de locul în care ne aflăm, Paștile ne unește în credință și rugăciune, iar fiecare popor își manifestă recunoștința pentru sacrificiul suprem pe care Iisus Hristos L-a făcut pentru noi. În felul său, fiecare păstrează tradițiile și obiceiurile vechi de sute de ani.
De la slujbele din biserici, până la curățirea sufletului și a trupului prin post și rugăciune, Paștile reprezintă un prilej de apropiere față de Dumnezeu, dar și față de aproapele nostru, fiind un bun moment în care putem consolida relațiile cu cei din jur și, în același timp, ne putem regăsi pacea interioară.
ȘTIAI CĂ...?
ü În Australia, iepurașul de Paști a fost înlocuit de „bilby”, un rozător mic, care este o specie protejată.
ü În Suedia, copiii se costumează în vrăjitoare și cer dulciuri, exact ca la Halloween!
ü În Finlanda, se aprind focuri pentru a alunga spiritele rele în noaptea de Paști.
ü În Insulele Bermude, oamenii sărbătoresc Vinerea Mare înălțând zmeie, mâncând chifteluțe de cod și chifle dintr-un aluat asemănător cu cel al cozonacului nostru.
Alexandra CRISTIAN