• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 11 Iunie , 2019

Toxiinfecţia alimentară de la „Teddies” Baia Mare. Preţuri mari, grijă mai mică!

Un caz grav de toxiinfecţie alimentară a avut loc la Grădiniţa particulară „Teddies” din Baia Mare. Cazul a fost prezentat într-o conferinţă de presă de către directorul DSP Maramureş, Rareş Pop, la sediul Direcţiei. Potrivit datelor prezentate, au fost aduse la Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare 25 de persoane cu vârsta cuprinsă între 2 şi 40 de ani, cu toxiinfecţie alimentară. Este vorba despre personal didactic, îngrijitoare de curăţenie şi copii care frecventează această grădiniţă.

Cei afectaţi de toxiinfecţie au prezentat simptome specifice: crampe, dureri abdominale, greţuri, văr­săt­uri alimentare, hipotensiune ar­terială, scaune diareice, sub­fe­brilităţi. În total au fost 50 de consumatori şi 25 de îmbolnăviri. Pe grupe de vârstă, s-au înregistrat 11 cazuri din grupa de vârstă 1-4 ani, 12 cazuri din grupa de vârstă 5-9 ani, un caz din grupa 20-24 ani, un caz din grupa de vârstă 35-44 ani.
Simptomatologia a debutat în data de 27.05.2019 în jurul orei 22.00, după consumul meniului din 27.05.2019, preparat în bucătăria unităţii.

Repartiţia cazurilor pe grupe de vârstă:
11 cazuri – gr. 1 - 4 ani
12 cazuri – gr. 5 - 9 ani
1 caz - gr. 20 - 24 ani
1 caz – gr. 35 - 44 ani.
 
Repartiţia cazurilor pe gen:
13 cazuri aparţin genului feminin
12 cazuri aparţin genului masculin.

Directorul DSP a spus că este un caz grav şi că se iau toate măsurile pentru a rezolva favorabil situaţia.
„S-a declanşat, din punctul de vedere al Compartimentului de control şi supraveghere din cadrul Di­recţiei de Sănătate Publică Ma­­­ra­­­mureş, investigarea focarului. S-a decis sistarea activităţii din cadrul blocului alimentar al acestei grădiniţe. S-a comunicat Ministerului Sănătăţii suspiciunea de toxiin­fecţie alimentară. A fost anunţată Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. S-au recoltat probe de laborator, atât la Spitalul de Boli Infecţioase, cât şi examenul de coproparazitologie în cadrul Laboratorului Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş. S-a obiectivat Salmonella de tip B la 4 pacienţi şi Salmonella de tip D la două persoane din cadrul personalului. Tulpinile izolate de Salmonella vor fi trimise către Institutul Cantacuzino pentru a vedea genotiparea şi fenotiparea acestui tip de Salmonella. În continuare, grădiniţa ră­mâne închisă şi blocul alimentar la fel. Aceasta este o anchetă epide­miologică intermediară. Analizele de la Cantacuzino vor spune exact ce fel de genotip şi fenotip de Salmonella avem. Se pare că alimentele ar fi putut fi manipulate necores­punzător, probabil de către cineva care putea fi contaminat sau un aliment ar fi putut fi contaminat. Aş­teptăm şi rezultatele anchetei Di­­rec­ţiei Sanitar Veterinare. Această gră­diniţă avea absolut toate autori­zaţiile de funcţionare, cu analizele de medicina muncii la zi, dar, din păcate, a apărut această situaţie care este cât se poate de regretabilă şi de neplăcută, mai ales pentru copii. Evoluţia bolnavilor este favorabilă şi sperăm că nu vor mai fi probleme. Se pune pro­blema şi de modul de păstrare a alimentelor, de manipularea acestora. La fiecare început de sezon estival, avem câte un asemenea eveniment, suspiciune de toxiinfecţie alimen­tară, care se şi confirmă, din păcate”, a spus Rareş Pop.

Dr. Rareş Pop a spus că s-au făcut recomandări Inspectoratului Şcolar de a anunţa toate unităţile de învăţământ care vor organiza banchete să fie atente la localurile alese, la ce meniuri vor alege, având în vedere că în această perioadă sunt închideri de an şcolar şi există în istoric probleme. DSP va intensifica verificările în toate unităţile de alimentaţie publică.
Am căutat câteva date despre această grădiniţă şi am aflat că are un site de prezentare. Prezentăm o reclamă care se face acestei unităţi, în contextul scandalului de acum.

 


 

 

„S-a declanşat, din punctul de vedere al Compartimentului de control şi suprave­ghere din cadrul Di­recţiei de Sănătate Publică Ma­­ra­­­mureş, investigarea focarului. S-a decis sistarea activităţii din cadrul blocului alimentar al acestei grădiniţe. S-a comunicat Ministerului Sănătăţii suspiciunea de toxiin­fecţie alimentară. A fost anunţată Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. S-au recoltat probe de laborator, atât la Spitalul de Boli Infecţioase, cât şi examenul de coproparazitologie în cadrul Laboratorului Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş”.
Dr. Rareș Pop, directorul DSP

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.