• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Februarie , 2006

Tot ce zboara se mananca!

Cele mai multe unitati de procesare a carnii din tara tremura la gandul integrarii in Uniunea Europeana, dar la AVIMAR nici macar gainile nu sunt stresate! Nu e o gluma, ci rezultatul unor investitii sistematice prin care societatea maramureseana a urmarit alinierea la normele europene. Cu toate ca societatea este deja pregatita sa dea piept cu integrarea, strategia de modernizare continua. AVIMAR SA a luat fiinta in urma divizarii Intreprindererii Avicole de Stat. Astazi, AVIMAR isi desfasoara activitatea pe mai multe segmente: cresterea gainilor pentru oua si consum, cresterea puilor, abatorizarea si prelucrarea carnii de pasare, realizarea produselor de carmangerie, productia de paste fainoase, comert de carne de pasare si oua etc. Insa activitatea de baza a societatii, care asigura si materia prima pentru complexul de industrializare a carnii, este cresterea gainilor pentru oua consum si a puilor de carne. Acest sector se afla intr-un proces de retehnologizare, dar AVIMAR a achizitionat deja o buna parte dintre utilajele care ii permit sa respecte normele europene. Au fost montate baterii de crestere pentru pasari care respecta normele ecologice, colectand dejectiile in stare solida, fara a mai fi nevoie de instalatii suplimentare pentru epurare a apelor tehnologice rezultate. Pentru a respectata cerintele UE de obtinere a oualor ecologice, s-au achizitionat si montat patru linii tehnologice de crestere a pasarilor la sol. Intregul flux de crestere pentru pui de carne de 42 de zile este monitorizat de computer, tehnologie care asigura conditiile optime in ceea ce priveste temperatura si umiditatea, in functie de varsta. Pasaport pentru UE Planul de investitii care a adus AVIMAR printre liderii in domeniu a inceput cu comertul. Valentin Trifoi, directorul comercial al AVIMAR a declarat: „am construit si amenajat puncte de desfacere proprii, dotate cu vitrine frigorifice, spatiu de depozitarea oualor etc. Avem cinci astfel de puncte de desfacere proprii in Baia Mare, si trei in judet (in Sighetu Marmatiei, Cavnic si Baia Sprie), plus un restaurant FastFood amplasat pe B-dul Unirii. Pentru ca produsele sa fie transportate in conditii cat mai bune, avem cinci autoturisme noi, inscriptionate cu sigla AVIMAR si dotate cu tot ce impun cerintele din domeniu.” Iar procesul de modernizare al AVIMAR nu a stagnat. Urmatorul pas a fost modernizarea abatorului, investitie care care ii permite societatii sa treaca fara emotii pragul integrarii in UE. Nu au fost omise nici normele ecologice si, mai ales, clientii, pentru care AVIMAR cauta in permanenta metode de a imbunatati calitatea carnii. Respectand principiul „fara salturi de temperatura, calitatea e garantata”, AVIMAR a amenajat doua depozite mari, care previn diferentele de temperatura. Mai mult, agentul frigoric este ecologic, deci nici macar in cazul unui accident calitatea carnii nu ar avea de suferit. Pentru a creste calitatea carnii congelate, sunt folosite doua tunele de congelare rapida, care pot aduce la o temperatura optima 10 tone de carne in circa 8 ore. si spatiul de transare este dotat cu o instalatie speciala care mentine o temperatura optima de 4-8 grade. Pentru a-si asigura pasaportul pentru UE, AVIMAR a despartit zona murdara a abatorului de cea curata (in care se realizeaza transarea carnii), pentru a elimina riscul transmiterii eventualelor bacterii. Cele doua zone sunt despartite de o camera de refrigerare, in care carnea ajunge dupa o serie de spalari si dusuri succesive. Camera de refrigerare are rolul de a raci lent carcasele de pui in circa 96 de minute, de la aproximativ 37 grade Celsius, cat are dupa oparire, la patru grade, temperatura optima de transare. Nici macar angajatii din cele doua zone nu intra in contact. Fiecare categorie de angajati are separat grupuri sanitare si sali de odihna in care se serveste o masa calda oferita de conducerea societatii. Mai mult, exista si o pompa de transfer a organelor interne ale pasarilor, dintr-o zona in alta, care actioneaza cu ajutorul presiunii apei, tocmai pentru a evita legatura directa dintre cele doua zone. Sectia de carmangerie poate procesa 500 de kg/zi (cremwursti, carnati picanti, patru sortimente de salam, pui Picorom, pasta de mici etc), toate din carne de pasare. Odihna pentru gaini! Intre etapa de transport si sacrificare, pasarile au si o perioada de odihna, dupa care trec la faza de asomare, acesta se bazeaza pe o activitate de scurta durata a curentului electric de o anumita tensiune si intensitate, producand o paralizie cu pierderea constiintei pentru timpul in care se face sangerea, si pentru a creste tensiunea arteriala pentru a elimina tot sangele din vase si fibrele musculare. De asemenea, cu scopul de a le spori rezistenta, pasarile sunt vaccinate si vitaminizate dupa un program bine stabilit, prin aerosoli si prin apa din adapatoare. Intregul proces de productie este in permanenta supravegheat de Directia Sanitar Veterinara si de Control Alimentar, prin medici veterinari din abatoare, care prin stampila aplicata fiecarui produs confirma faptul ca nu exista nici un pericol de imbolnavire. Pentru aplicarea intocmai a directivelor europene, AVIMAR spera sa obtina pana la sfarsitul lunii martie si o autorizatie integrata de mediu, dupa care va urma o monitorizare periodica din partea Agentiei de Protectie a Mediului. De asemenea, AVIMAR lucreaza cu o firma din Dej, care colecteaza si incinereaza cadavrele si resturile obtinute din procesul de productie. De la pasari la paste Pe langa faptul ca urmareste in permanenta implementarea standardelor si tehnologiei europene, AVIMAR pastreza un irezistibil raport calitate-pret. Cum? Incepand de la analiza detailata a pretului furajelor si terminand cu reducerea pierderilor. Spre exemplu, pentru a folosi si ouale cu coaja fisurata, AVIMAR a pus la punct si o mica fabrica de paste fainoase, dotata cu o tehnologie care asigura calitatea produselor. „Fabrica este dotata cu o instalatie de pasteurizare, urmata de o linie de uscare in cuptoare speciale, fapt care asigura calitatea pastelor si un timp redus de fierbere”, a declarat Valentin Trifoi, directorul comercial al AVIMAR. Ioana LUCACEL ioana@gazetademaramures.ro

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.