• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 2 Mai , 2013

Topul salariilor de bugetari din Maramureş

Guvernul a început războiul cu “salariile nesimţite” din sectorul bugetar. În acest context, GAZETA de Maramureş vă prezintă un top al salariilor de bugetari din judeţul nostru.

 
 

 „Nu poţi avea salarii de 10.000 de euro la stat”. Aşa grăit-a purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, săptămâna trecută, după ce premierul Victor Ponta a arătat şi el cu degetul spre “salariile nesimţite” din sectorul de stat. Mai mult, Ponta le-a cerut tuturor instituţiilor publice să posteze pe pagina de internet lista veniturilor nete.

În acelaşi ton cu măria-sa premierul, senatorul Liviu Marian Pop s-a apucat şi el să critice salariile angajaţilor de la stat care depăşesc „orice limită imaginabilă. Acestea sunt salariile nete la nivel maxim, pentru luna martie, ale angajaţilor din sectorul energie. Oare de unde provin banii pentru astfel de salarii? Poate din alocaţia unui copil, sau salariul unui părinte, pensia unui bunic sau ajutorul social?!”.

Interesant e că, potrivit declaraţiei de avere, şi Pop a încasat un salariu nesimţit. Dar deh, nu poţi contrazice şeful care ţi-a dat un loc de candidat pe listele USL, şi încă pentru Senat. Pornind de la tevatura generată la nivel naţional, GAZETA a aruncat un ochi pe site-urile instituţiilor publice din judeţ şi vă prezintă un top al salariilor din sectorul de stat din judeţul nostru.

 

Prima pe listă, poliţia. De frontieră. Până să aderăm la Schengen, salariile poliţiştilor de frontieră rămân româneşti. Mai exact, inspectorul şef primeşte aproape 6000 de lei, iar adjuncţii puţin peste 5000. La nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş, salariile sunt ceva mai mici. Inspectorul şef câştigă circa 5000 de lei şi, culmea, adjuncţii ceva mai mult, cu 900 de lei. În schimb, un ofiţer al Inspectoratului Judeţean pentru situaţii de urgenţă câştigă maxim 2100 de lei. Un judecător câştigă între 4 şi 5.000 de lei.

 

În învăţământ, cum toată lumea ştie, salariile sunt mici. La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, lucrurile nu stau chiar atât de rău. De exemplu, un contabil câştigă circa 4000 de lei, la care se adaugă încă vreo 1500 de lei din proiecte.Un primar câştigă în medie circa 2000 de lei. Secretarul unei primării de orăşel câştigă aproape 3000 de lei. Un şef serviciu de la Finanţe primeşte circa 4000 de lei. Un inspector principal la Agenţia de Prestaţii Sociale câştigă circa 2000 de lei.

 

În Sănătate, salariile sunt extrem de mici. De exemplu, un medic primar la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” câştigă între 3 şi 4000 de lei, un medic specialist, circa 2000 de lei, iar un asistent şef, circa 1500 de lei. Ca să nu mai vorbim de îngrijitori, care primesc 8-900 de lei sau brancardieri - circa 1000 de lei.

 

Un inspector la Direcţia pentru Agricultură câştigă peste 2000 de lei. Iar lista ar putea continua. Cert e însă că în judeţul nostru nu există salarii nesimţite de genul celor înfierate de premier.

 
 

Cele mai mari salarii nete din sistemul public primite în luna martie de către directorii din sectorul energiei sunt:

 

- Electrica Distribuţie Muntenia Nord: directorul general a primit 18.000 de lei, iar directorul general adjunct 11.400 lei

 

- Hidroserv Curtea de Argeş: directorul adjunct tehnic a primit 13.052 lei, în timp ce directorul adjunct economic a primit 13.922 lei

 

- Nuclearelectrica: directorul general al Nuclearelectrica a primit 14.851 lei

 

- Romgaz: directorul general adjunct a primit 14.306 lei

 

- Complexul Energetic Oltenia: directorul general a primit 13.455 de lei, iar directorul 12.952

 

- Hidroelectrica: directorul Direcţie a primit 13.183 lei

 

- Conpet: directorul de Mentenanţă a primit în luna martie 12.608 lei

 

- Transelectrica: directoral general adjunct a primit 12.527 lei

 

- Hidroserv Sebeş: directorul adjunct a primit 11.291 lei

 
 

„Orice cetăţean trebuie să aibă acces la modul în care se cheltuie fiecare leu în ministere şi autorităţi centrale. E greu în lumea privată să câştigi atâţia bani cum câştigi la stat. De mâine, toate salariile şi veniturile trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale. Să vedem ce putem face cu aceşti săraci de directori. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, dar trebuie să vedem de ce trebuie să plătim mii de directori cu salarii atât de mari, oricum mult mai generoase decât cele care îi privesc pe membrii Guvernului, cam de vreo zece ori, dar totuşi de cincizeci de ori faţă de oamenii obişnuiţi. Nu vorbesc de manageri privaţi. Era o exagerare pe care eu mă bucur că o îndreptăm”

- premierul Victor Ponta în şedinţa de Guvern

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.