• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 14 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 1 August , 2012

Tomograful lui Sabin / Vis electric

Aţi văzut filmul „Bladerunner” sau „Vânătorul de recompense” cum a fost tradus titlul la noi? Cel mai bun film sci-fi din toate timpurile.

A plecat de la nuvela „Do androids dream of electric sheep?”, adică „Androizii visează despre oi electrice?”, a lui Philip K.Dick. Filmul a apărut pe ecrane în 1982, iar în 1993 a fost selectat pentru prezervare în Registrul Naţional de Filme de către Biblioteca Congresului, fiind considerat “cultural, istoric şi estetic semnificativ“.

Este cel mai bun exemplu de film „future noir” care, prin imaginea întunecată şi întotdeauna stropită de ploaie, dar şi prin muzica genială a lui Vanghelis, ajunge exact unde trebuie în cel ce îl vede sau revede.

Un rol determinant, dar mult mai puţin cunoscut publicului larg, decât actorii sau autorul coloanei muzicale, l-a avut cel care a gândit şi realizat tot designul futurist, de la maşini, la clădiri. Sydney Jay Mead, ajuns părinte de şcoală. Un vizionar incredibil, un om care şi la 79 de ani are mai mult entuziasm şi mai multă imaginaţie lipsită de orice complexe, dar plină de speranţă şi bucurie, decât majoritatea celor din jurul său.

„Sunt mai mulţi oameni în lume care fac lucruri, decât oameni care se gândesc la ce lucruri să facă“, spune Syd Mead.

 

Mari branduri de pe toate continentele au apelat la el de-a lungul zecilor de ani, deci nu poate fi etichetat ca nesemnificativ, ci doar ca o persoană care, rămânând cu picioarele pe pământ, ancorat în realitate, a avut curajul să prefigureze un viitor POSIBIL, exact aşa cum şi l-ar dori el, maşini electrice sau alimentate cu panouri solare, transport sigur de mare viteză, de la A la B, camere inteligente în clădiri inteligente, prima şi ultima sa dragoste fiind design-ul în transporturi. Ne trebuie mai mulţi ca el, poate găsim o şansă şi pentru visele noastre.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.