Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Tomograful lui Sabin / Procentele vieţii!
Profesorul David Kerr , profesor universitar de Oncologie clinică la Oxford şi fost preşedinte al ESMO-Societatea Europeană pentru Oncologie Medicală, afirma că, pe măsură ce au trecut anii şi pentru el, odată cu maturizarea profesională ca oncolog, a devenit cu încetul şi medic de sănătate publică, interesat în prevenţie incomparabil mai mult decât în tinereţea sa.
Un prieten bun al profesorului Kerr, Peter Elwood, de la Universitatea Welsh din Cardiff, a publicat un studiu după urmărirea unei cohorte mari de bărbaţi cu vârsta peste 30 de ani cărora le-a monitorizat cu atenţie stereotipurile comportamentale: fumat, consum de alcool şi altele şi a încercat să le suprapună probabilităţii de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet, demenţă, cancere.
Studiul a arătat că, dacă ALEGEM să trăim sănătos, putem reduce semnificativ riscurile de a dezvolta o astfel de patologie.
După Kerr, cele 5 virtuţi comportamentale care asigură longevitatea sunt: exerciţiul fizic regulat, renunţarea la fumat, consumul responsabil de alcool, menţinerea unui index de masă corporală scăzut şi o dietă bazată predominant pe vegetale. Cei ce practică 4 sau 5 din aceste virtuţi, comparativ cu cei ce nu practică niciuna, au un risc de a dezvolta o boală cardiovasculară mai mic cu 67%, reducerea incidenţei diabetului cu 73%, risc de a dezvolta un cancer diminuat cu 20-25%, risc de a dezvolta o formă de demenţă redus cu 67%, iar risc de mortalitate generală redus cu 32 %, absolut spectaculos.
În cea mai mare măsură, abandonarea fumatului a redus riscul de cancer, celelalte comportamente neavând influenţă semnificativă. Aceste date nu se referă strict la cei urmăriţi, ci pot fi extrapolate populaţiei generale din Europa şi nu numai.
Din păcate, „cu o moarte toţi suntem datori”, dar e trist ca acest lucru să se întâmple în floarea vârstei. Modul de viaţă sănătos trebuie mereu promovat de persoane cât mai credibile, deoarece, reducând povara asistenţei medicale, resursele salvate pot fi folosite pentru altceva, de exemplu pentru a ne face viaţa mai frumoasă.