• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 15 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 4 Martie , 2012

Tomograful lui Sabin / Mărţişor

În prezent, este cea de-a treia lună a anului, atât în calendarul Julian, cât şi în cel Gregorian. În emisfera nordică, primăvara începe în 1 martie, pe când în cea sudică începe toamna.

Numele de martie vine din Roma antică, de la Marte, zeul războiului. În acele vremuri era prima lună a anului deoarece atunci începea primăvara şi tot atunci începea sezonul campaniilor militare imperiale.
Ianuarie a devenit prima lună a anului, fie pe vremea lui Numa Pompilius, după unii autori, fie pe vremea Decemvirilor.
Până la sfârşitul secolului XV, Rusia a sărbătorit Anul Nou la 1 martie, iar Marea Britanie şi toate coloniile acesteia pe 25 martie până în anul 1752 când au adoptat calendarul Gregorian.
La noi, Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea. Există încă numeroase culturi şi religii care celebrează şi în zilele noastre Anul Nou pe 1 martie.
Cercetări arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei, au scos la iveală asemănătoare cu mărţişorul datând de acum cca. 8.000 ani, amuletele formate din pietricele vopsite în alb şi roşu erau purtate la gât. Toată zona Balcanilor cu Bulgaria, Albania, Macedonia, inclusiv aromânii şi megleno-românii sărbătoresc mărţişorul. La români, 1 martie este ziua Babei Dochia ce moare simbolic pentru a renaşte pe 9 martie.
De 1 martie, părinţii legau copiilor la gât sau la încheietura mâinii o monedă de aur sau de argint cu un fir alb şi unul roşu sau de mătase sau de arnici şi bumbac, pentru a le aduce noroc. Apoi, mărţişorul era lăsat fie pe ramurile primului pom înflorit, fie se arunca după primele berze care se întorceau din ţările calde... Sărbătoarea primăverii şi a frumuseţii. EVIDENT nu este pentru bărbaţi. Ei îşi găsesc singuri norocul.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.