Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Tomograful lui Sabin / Marele plan
Apoi, cândva ne revoltam dacă ni se impunea să mâncăm soia şi pâine neagră, iar acum dăm mulţi bani pe ele. Cândva ne plângeam de roşiile noastre mici, dar aromate, de ardeii gustoşi, dar zbârciţi, iar acum am face orice să le avem în locul frumoaselor legume fade care ne-au invadat magazinele.
Cândva, medicul stătea de vorbă cu tine şi te consulta, iar acum când se vorbeşte tot mai mult de medicina personalizată noi ne ascundem după aparatele pe care le-am băgat la înaintare între noi şi pacienţi, în timp ce medicii tineri visează la telediagnostic şi speră să-şi facă meseria de pe laptopul de acasă, cât mai departe de bolnavi, tocmai în epoca în care alţii fac eforturi pentru a relua o relaţie cât mai apropiată cu pacientul şi problemele acestuia pentru că sunt cheia verificată a succesului profesional şi deci material. Noi facem cu infantilism aceleaşi greşeli ca şi alţii, dar la mai mulţi ani după ce aceştia au renunţat la ele. Şi nu este doar o problemă de leadership, ci acţionează perfect la nivel individual. Ca în bancul acela cu morţii de la reconstituire.
Cred că doar cei ce vor fi lucizi în următorii ani vor merge mai departe şi vor fi parte a marelui plan, iar lucid înseamnă să vezi ceea ce priveşti, să auzi ceea ce asculţi, să înţelegi ceea ce ţi se întâmplă... să gândeşti. Deşi aş putea fi acuzat că în capul meu sunt doar conspiraţii şi cai verzi, peste tot în jur văd semnele clare ale unei manipulări globale. Suntem mânaţi ca oile la strungă prin media de toate felurile, primim puţină pâine şi mult circ, suntem încurajaţi să facem credite, să cumpărăm tot felul de chestii inutile, să renunţăm la intimitate în schimbul unei aşa-zise protecţii în faţa terorismului şi muştelor ţeţe şi obezităţii, cumpărăm parcele pe lună, suntem prea mulţi, se termină gazul din lume şi petrolul şi apa şi mâncarea...
E greu să îţi păstrezi cumpătul atât timp cât te bălăceşti într-un ocean de teamă şi isterie. În Dicţionarul Oxford, termenul gregar face referire atât la o persoană sociabilă, de companie, cât şi la animalul care trăieşte în hoarde ori cirezi sau la planta ce creşte în tufe... Pentru toate situaţiile.