Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Tomograful lui Sabin / Irațional
Luptăm fără oprire încă din clipa în care am decis să ne ridicăm din mocirla primordială și se pare că lupta asta este singura constantă din istoria noastră, cea care ne împinge să ne omorâm unii pe alții pentru mâncare, pământ, sex, religie sau naiba mai știe pentru ce.
Războiul a fost întotdeauna forța motrice din spatele fiecărui imperiu și a fiecărei națiuni, de când există lumea iar evoluția nu a fost decât impulsul de a gândi în afara spiritului de turmă, asociat cu înlăturarea celor slabi și promovarea celor puternici. Din această perspectivă, arta, știința, rațiunea, logica sunt doar paradoxuri, ca o contrapondere la inerentele masacre episodice. Acestea sunt cele două fețe ale naturii noastre: lumina și întunericul. Ele coexistă, dar una este dominantă, în ele ne este depozitată atât teama nerostită, cât și ultima speranță.
Într-un final, să sperăm că rațiunea va fi instrumentul cu care vom decide pentru una sau cealaltă, pentru nemurire sau pentru distrugere totală. Iar credința că într-o zi am putea să ne trezim brusc și să ne scuturăm de întuneric și ignoranță este doar o simplă iluzie.
Istoria ar trebui să ne fie profesor neiertător, ar trebui să o ascultăm, ar trebui să ne dominăm instinctele, altfel riscăm să dispărem în neant, ca măgarii în ceață.
Am ajuns, pe scara evoluției noastre,
într-un moment critic. Resursele ne sunt extrem de limitate, nu mai comunicăm, nu avem nimic consistent pregătit pentru viitor, declinul este evident. Oare se poate gestiona așa ceva la nivel de specie, atâta vreme cât este evident că purtăm în noi stigmatul distrugerii?
Nu suntem toți la fel, iar libertatea se bazează pe împărțirea responsabilităților și rațiune. Dar mai poate fi lumea asta rațională, când 80% dintre noi trăiesc în iad, înfometați, însetați și fără nicio speranță, iar conducătorii au doar interese egoiste? Televiziunea a devenit instrumentul perfect pentru manipularea maselor iar tehnologia informațională a oferit, celor interesați, uneltele necesare pentru monitorizarea totală și asta nu pentru a vinde cosmeticale ori electrocasnice ci pentru îndobitocire sistematică.
Războiul și religia au rămas singurele forțe de coeziune, acum când unii au puterea de a fărâmița inclusiv națiunile pentru a putea dezvolta o societate globală, semănând pretutindeni nesiguranță, pentru că anxietatea este motorul care conduce lumea iar frica este combustibilul pentru schimbare. Frica de teroriști, frica de colaps financiar, frica de bombe, frica de boală, frica de bătrânețe și singurătate...