• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 14 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Septembrie , 2015

Tomograful lui Sabin / Intersecţie

...Scăderea încrederii multor români în actuala clasă politică readuce în actualitate o întrebare care a fost deseori livrată în spaţiul public, dar niciodată nu a provocat dezbateri substanţiale: DE CE INTELECTUALII NU PREA SE MAI IMPLICĂ ÎN POLITICĂ?

Cred că nimeni nu poate oferi un răspuns lămuritor, întrucât întrebarea trimite şi la istoria noastră recentă în care din toate partidele, parlamentele şi guvernele postdecembriste nu au lipsit intelectualii, aşa cum nu lipsesc nici acum. Însă calitatea unor intelectuali angajaţi politic în anii ’90 nu o mai regăsim în partidele şi structurile puterii politice de azi.

Parlamentul actual, de o calitate dezamăgitoare, conţine şi el intelectuali, însă cei mai mulţi dintre aceştia s-au ascuns sub crusta groasă a politicianului.

Politica s-a profesionalizat în asemenea măsură încât SLUJBA de politician canibalizează, pe lângă altele, şi statutul de intelectual al celui devenit actor politic.

 

Intelectualul nu poate să coabiteze cu politicianul din simplul motiv că un intelectual autentic va spune întotdeauna adevărul până la capăt, în timp ce politicianul se va cenzura mereu pentru a se supune în felul acesta disciplinei de partid şi pentru a-şi servi interesele.

Se ştie că intelectualii care ţin la statutul lor de slujitori necondiţionaţi ai adevărului nu vor accepta niciodată să se înregimenteze într-un partid sau altul. Desigur că orice intelectual poate avea simpatii şi opţiuni politice, iar demersurile sale critice vor conţine aproape întotdeauna şi un grad de subiectivism, esenţială rămâne însă onestitatea faţă de sine şi faţă de public pentru că intelectualul nu acceptă să ajungă un traseist pe tărâmul moral şi spiritual, un mercenar în solda ideilor gata livrate de o grupare politică şi însuşite orbeşte de publicul acesteia.

 

Lipsa implicării intelectualilor în viaţa publică este de fapt problema care ar trebui să ne preocupe mult mai mult decât un discutabil angajament politic al acestora.

Într-o societate aflată în criză morală şi cu o clasă politică lamentabilă, elitele ar trebui să fie prezente în spaţiul public nu doar ca voci singulare şi anemice, ci ca un larg forum de dezbatere a problemelor cu care ne confruntăm dar, din păcate, intelectualii sunt acum şi ei mai divizaţi ca oricând, iar probabilitatea întâlnirii lor în arena unor dezbateri oneste este tot mai redusă...

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.