• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 15 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Mai , 2015

Tomograful lui Sabin / Generic

Puterea (în accepţiunea tradiţională a termenului) a trecut deja demult în alte mâini, iar acum adevăraţii stăpâni ai lumii nu mai sunt guvernele, ci conducătorii grupurilor multinaţionale financiare sau industriale şi ai unor instituţii internaţionale „opace”. Prin urmare, cei care conduc lumea nu sunt aleşi în mod democratic, în ciuda impactului uriaş al deciziilor lor asupra vieţii populaţiei.

 

Puterea acestor organizaţii se exercită la o scară planetară, ponderea multinaţionalelor în fluxurile financiare a depăşind-o de mult pe cea a statelor în care, puterea guvernelor este limitată în cel mai bun caz la o dimensiune naţională. Mai bogate decât statele şi reprezentând principala sursă de finanţare a partidelor politice în majoritatea ţărilor, indiferent de orientarea /doctrina lor, aceste organizaţii se situează de fapt mai presus de legi şi mai presus de democraţia care a încetat de mult să mai fie o realitate.

 

Responsabilii acestor organizaţii care exercită puterea reală nu sunt aleşi în mod democratic, iar publicul nu e informat în ceea ce priveşte deciziile lor. În acest fel, posibilităţile de acţiune ale statelor au devenit infime datorită existenţei acordurilor economice internaţionale în privinţa cărora care cetăţenii n-au fost nici consultaţi, nici informaţi şi care au ca scop unic transferul puterii către aceste organizaţii non-alese, prin mecanismul numit „globalizare”. S-a estimat că suspendarea explicită a democraţiei ar putea duce la convulsii sociale de amploare aşa că s-a decis menţinerea unei democraţii de faţadă.

Noi, cetăţenii, continuăm să votăm, dar votul nostru a fost golit de orice conţinut deoarece votăm pentru alegerea unor responsabili care nu mai deţin practic adevărata putere. În acest fel programele politice de „dreapta” şi de „stânga” au ajuns să se asemene atât de mult în aproape toate ţările. Nu ne putem deci alege felul de mâncare, ci doar sosul. Din fericire, de la începutul anilor ‘90, informaţia a dispărut în mod progresiv din media destinată marelui public. Jurnalele televizate continuă să existe, dar ele au fost golite de conţinut, iar acum informaţia poate fi găsită doar în anumite segmente de presă scrisă, citită de către o minoritate de persoane. Bine că este bere din belşug, multe canale de sport şi hepilici.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.