• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 31 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Iulie , 2017

Tomograful lui Sabin / Ești ascultător?

Întrebare la Radio Tuvalu: aproape toată viața de adult  m-am simțit ca un  spectator amorțit la tot ceea ce  se întâmpla în jurul meu, incapabil să mă angajez în relații de durată deoarece mi-am dat seama că nu  pot investi atât de mult efort și energie în ceva ce nu mă pasionează la fel de mult ca pictura, pe care o ador dar nu-mi permit să o aprofundez din cauza costurilor. Aș putea face ceva?
Stimate om politic de pretutindeni, vă tri­mitem răspunsurile specialiștilor noștri...

Psihoterapeut 1: îmi pare rău să aud că te simți ca un spectator în propria ta viață dar poți face multe lucruri pentru a corecta această stare de fapt. Oricum, primul lucru pe care ţi-l recomand este terapia de lungă durată cu un specialist, ar fi cel mai mare cadou pe care ți l-ai putea face. Iar dacă banii sunt o problemă pentru tine, ai putea căuta alternative mai ieftine, adeseori, centrele comunitare oferă consiliere la prețuri modice. Ca alternativă, îți recomand să pictezi cu orice preț, chiar și fără a lua lecții, doar concentrându-te pe ceea ce îți face plăcere. Vizitează galerii de artă, mai ales pe cele cu intrare gratuită, descarcă de pe net lecții gratuite de desen și pictură, încearcă să fii cât mai în contact cu tine însuți și pune-te în centrul propriului tău univers. Poate că amor­țeala de care vorbești te-a ajutat odată dar cu certitudine, și atunci nu ai fost decât parțial amorțit, deci încearcă să îți explorezi celelalte  trăiri, din jurul amorțelii, să le identifici, să le conștientizezi și să le accepți.

Psihot­era­peut 2: faptul că poate amor­țeala te-a ajutat cândva, a fost o observație excelentă. Poate că încă ar fi avantajos pentru tine să te simți amorțit, spectator al propriei tale vieți. Asta te-ar putea proteja de durerea produsă de apropierile dezamăgitoare. Acceptând această observație și încercând mereu să te cunoști și  să te înțelegi, ai putea avea acces la numeroase informații utile despre abilitățile tale, deschizându-ți astfel noi căi pentru a experimenta alte abordări existențiale. Cred că atitudinea ta de spectator îți dă siguranță, este felul în care, în termenii acceptați de tine, accezi la identitatea ta emoțională, vie și creativă. Te sfătuiesc să îți găsești un consilier  sau chiar un terapeut pentru a accede la darurile pe care ţi le-ai putea face singur.

Psihoterapeut 3: arta este un mediu ideal pentru terapie. Poți explora texturi sau combinații cromatice, nu e nevoie să desenezi obiecte. Arta abstrac­tă este la fel de frumoasă ca portretele sau peisa­jele și te va împiedica să rumegi aceleași gânduri. Din perspectiva medicinei chineze, stomacul și splina sunt cele care pot duce la împotmolirea unei persoane, așa cum este și cazul tău. Este doar un scenariu dar îți spun că alegerile alimentare nece­sită o atenție specială. Mâncărurile cu mult yang, așa cum sunt alcoolul, dul­ciurile sau stimulentele de tipul cafeinei sau teinei pot fi primele la care va trebui să renunți, în favoarea rădăcinoaselor și a proteinelor sub formă de preparate lejere și calde, extrem de benefice în special în sezonul rece. În alte cazuri, poate fi vorba de disarmonii cardiace, hepatice sau re­nale care vor necesita atenție de specialitate, pentru un diagnostic mai profund și obligatoriu terapie pentru a-ți echilibra qi-ul din yin-ul.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.