Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Tomograful lui Sabin / Ego, mei, mihi, me...
... „Aproape toţi credem că avem, sau do¬rim să avem ceea ce s-ar putea numi «o personalitate sănătoasă». Există nenumărate definiţii ale acesteia: aveţi o personalitate sănătoasă în măsura în care căutaţi, deliberat, binele din fiecare persoană sau situaţie. Aveţi o personalitate nesănătoasă, în măsura în care căutaţi răul din oameni și împrejurări. Cum procedaţi? Căutaţi şi găsiţi partea bună din oameni, sau îi criticaţi şi vă plângeţi de ei? Acesta ar fi primul indiciu. Apoi, aveţi o personalitate sănătoasă, în măsura în care puteţi ierta uşor oamenii care v-au făcut să suferiţi. Cea mai mare parte a nefericirii şi bolilor psihosomatice este cauzată de incapacitatea de a ierta, de insistenţa cu care păstrăm ranchiună, chiar şi mult timp după ce incidentul s-a consumat, însuşi actul iertării având o influenţă eliberatoare asupra personalităţii.
Oamenii cu adevărat sănătoşi nu urăsc şi nici nu manifestă mânie ori resentimente faţă de întâmplările din trecut. Ei îşi scot din minte problemele vechi, le lasă să plece. Acesta ar fi cel de-al doilea indiciu. Apoi: aveţi o personalitate sănătoasă, în măsura în care comunicați foarte bine cu numeroase tipuri de persoane.
Oricine poate comunica uşor cu câţiva oameni și aproape întotdeauna ne înţelegem cu persoanele care seamănă mult cu noi, fie acestea pozitive sau negative. Însă cei cu adevărat sănătoși, au capacitatea de a se înţelege cu o mare varietate de oameni având temperamente, per-sonalităţi, atitudini, valori şi opinii diferite. Acesta este indiciul cel mai evident, adevăratul test. Există o relaţie directă între nivelul respectului de sine şi sănătatea personalităţii noastre. Cu cât ne plăcem şi ne respectăm mai mult, cu atât mai mult ne vor plăcea ceilalţi și îi vom respecta mai mult. Cu cât considerăm mai mult că suntem o persoană valoroasă, merituoasă, cu atât mai mult îi vom considera și pe alţii ca fiind valoroşi şi merituoşi.
Cu cât ne acceptăm mai mult aşa cum suntem, cu atât mai mult îi acceptăm și pe alţii, exact aşa cum sunt. Pe măsură ce respectul de sine se îmbunătăţeşte, putem deve¬ni tot mai buni în a comunica excelent cu diferite tipuri de persoane, timp îndelungat. Viaţa noastră poate deveni astfel mai fericită şi mai împlinită. Persoanele cu un nivel înalt al respectului de sine se înţeleg bine cu aproape oricine, oriunde şi în aproape orice situaţie. Un respect de sine scăzut se manifestă prin furie, nerăbdare, critică, bârfă şi dispute acerbe cu cei din jur. Cine nu se place pe sine, nu îi poate plăcea cu adevărat nici pe ceilalţi iar aceștia, la rândul lor, nu ne vor plăcea nici ei”...QED...