Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Tomograful lui Sabin / Am mai citit
„...Se confirmă era Chinei forte, Imperiul de Mijloc devenind locomotiva unei Asii triumfătoare, mai puternică decât SUA şi Europa reunite în termeni de populaţii, PIB, cheltuieli militare şi investiţii tehnologice. Un loc proeminent va reveni SUA prin independenţa lor energetică datorată gazului şi petrolului de şist. Criza europeană va dura cel puţin un deceniu, adică până în 2023, şi nu este sigur că UE va reuşi să-şi menţină coeziunea.
Între timp, se confirmă emergenţa Chinei ca a doua economie a lumii şi care va deveni curând prima. Simultan, alte ţări din grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India şi Africa de Sud) se vor instala pe a doua linie şi vor intra în competiţie directă cu fostele imperii dominante din grupul JAFRU (Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie).
Pe a treia linie apar o serie de puteri intermediare, cu demografii în creştere şi puternice rate de creştere economică, chemate să devină şi ele poli regionali hegemonici şi cu tendinţa de a se constitui în grup de influenţă mondială, CINETV – Columbia, Indonezia, Nigeria, Etiopia, Turcia, Vietnam. Până în 2030, în noul sistem internaţional, unele dintre cele mai mari colectivităţi din lume nu vor mai fi ţări, ci comunităţi reunite şi legate între ele prin internet şi reţelele sociale.
„Facebookland” va avea peste un miliard de utilizatori, Twiterland peste 800 milioane, şi ca atare, influenţa lor în jocul politicii mondiale ar putea fi decisivă. Structurile de putere se vor risipi din cauza accesului universal la Reţea şi a utilizării noilor tehnologii numerice.
Tehnologia va continua să fie marele criteriu de diferenţiere a statelor, dar viitori regi ai internetului, asemenea celor ai Google sau Facebook, vor deţine munţi de date şi vor manipula în timp real mult mai multe informaţii decât statele. În 2030, locuitorii Terrei vor fi 8,4 miliarde, dar creşterea demografică va înceta pretutindeni, cu excepţia Africii.
Viitorul este rar previzibil, dar trebuie să fim pregătiţi să reacţionăm la diverse circumstanţe posibile...”