• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 03 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Martie , 2019

„Toate proiectele îmi sunt la suflet, pentru că toate sunt importante pentru comunitatea noastră.”

A câștigat de trei ori fotoliul de primar al comunei Ruscova, cu un scor important și, în cei 11 ani de activitate în administrația publică locală, a reușit să atragă fonduri importante pentru nevoile oamenilor care i-au acordat încrederea lor. Ioan Turcsin vorbește despre realizări, priorităţi și despre comunitatea pe care o conduce, într-un amplu interviu.

 

Reporter: Care este, pe scurt, po­vestea dumneavoastră și cum ați decis să candidați pentru funcția de primar?
Ioan Turcsin: Împlinesc 53 de ani, am specializarea de inginer silvic și sunt primarul comunei Ruscova din 2008. De la terminarea facultății am lucrat în sistemul silvic așa că nu am prea avut treabă cu administrația publică. În 2008, așa s-a nimerit să mă orientez spre funcția de primar, probabil pentru că așa a trebuit să se întâmple.

Rep.: De la ce nivel ați preluat comuna și care au fost primii pași pe care i-ați făcut? Care a fost evoluția comunei Ruscova în acești 11 ani?
I.T.: Când preiei o primărie nu-ți dai seama foarte clar unde te duci. La 10 zile după ce am preluat Primăria, au venit inundațiile așa că am intrat din plin în rezolvarea problemelor. După ce s-au liniștit lucrurile, am început să ne concentrăm pe proiecte pentru dezvoltarea comunei. Primul proiect l-am făcut în 2009, privind rețeaua de canalizare și stația de epurare.
Când am preluat Primăria, exista un proiect scris pe canalizare, dar era un proiect comun cu Repedea și Poienile de sub Munte. În 2009 am făcut un proiect pe Măsura 322, un proiect integrat cu trei componente: componenta principală dru­muri, o com­ponentă socială (Centru After School) și o componentă culturală (Căminul Cultural).
Au fost necesari 10 ani să imple­mentăm ce am început atunci, iar la Căminul Cultural abia acum lucrăm la implementarea lui. Deci, este un proiect în implementare cu o valoare de 2,9 milioane RON. În acest proiect au fost incluși 11,2 km de asfaltări de ulițe comunale.
Rețeaua de canalizare și stația de epurare le-am finalizat în 2017, iar costurile s-au ridicat la circa 10,5 milioane RON. Canalizarea este realizată pe 17 km plus 4,2 km de racorduri la limită de proprietate. Avem vreo 380 de cămine și vreo 800 de racorduri. Noi am adus racordurile la limita de proprietate a cetățenilor. După ce am finalizat lucrările de canalizare, am început cu asfaltările. Trebuie subliniat că pentru proiectul de canalizare, cofi­nanțarea pe care a trebuit să o suportăm noi a fost de 30%, ceea ce a însemnat un mare efort, dar așa au fost proiectele pe atunci.
În prezent mai avem un proiect prin PNDL privind Drumuri de interes local, pe o lungime de 9 km, proiect care este deja în execuție, iar va­loarea lui se ridică la 7,5 milioane RON. Anul acesta va trebui să finalizăm și acest proiect. Din el s-a realizat deja circa 70%. De asemenea, mai avem în lucru o sală de sport școlară, care este în execuție din 2018, a cărei valoare se ridică la 27,7 milioane RON, proiect finanțat prin Compania Națională de Inves­tiții.
De asemenea, am încheiat deja un contract în valoare de 600 mii RON cu Ministerul Dezvoltării, pentru reabilitarea Centrului de Permanență Ruscova, care este tot în gestiunea noastră. După ce se termină programul la cabinetele medicale, doctorii fac de gardă în Centrul de Perma­nență (de la 6 după-masă până a doua zi la 8 dimineață). Am făcut un calcul și pot să spun că în toți acești ani de când sunt primar am atras în comună investiții de circa 7 milioane de Euro.
Am lucrat foarte mult și la rețeaua de apă comunală. A trebuit să facem noi captări de apă și practic a trebuit să dublăm volumul existent al apei, pentru că nu făcea față nevoilor.

Rep.: Toate aceste proiecte au presupus multă muncă și birocrație. Cât de greu v-a fost să vă formați o echipă de lucru?
I.T.: Sigur că a fost foarte greu, dar dacă există o bună comunicare cu Consiliul Local, iar oamenii văd că vrei să lucrezi, atunci lucrează și ei împreună cu tine. În mandatul actual, PNL are 10 consilieri din 15. Dar ca și în toate comunitățile mici, și la noi se votează omul. Campania electorală de 30 de zile de dinainte de alegeri, degeaba ți-o faci dacă nu ai lucrat în perioada cât ai fost primar. Toate proiectele îmi sunt la suflet, pentru că toate sunt importante pentru comunitatea noastră și pentru noi. După părerea mea, cele mai de impact proiecte sunt cele de asfaltare de drumuri. Și spun asta pentru că și dacă ai făcut canalizarea, dar nu ai rezolvat partea de drumuri, cei care vin din exterior nu văd că tu ai făcut canalizare, pentru că sunt lucrări îngropate. Rețeaua noastră de drumuri este de aproximativ 30 km. În pre­zent, mai lucrăm la un proiect de circa 7 km de asfaltări, iar când vom reuși să îl finalizăm vom avea toate ulițele asfaltate. Putem spune că în prezent, 75% din comună este asfaltată. Dar tot ce înseamnă drumuri din domeniul public sunt practicabile și întreținute. Pentru că și pe drumurile pietruite sunt necesare multe lucrări de întreținere, iar în aceste locuri trebuie intervenit de două-trei ori pe an.
Noi avem în comună două școli, iar acestea le-am pus la punct încă dinainte să mă apuc de celelalte proiecte, asta pentru că învățământul este o prioritate pentru mine. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să pun la punct școlile și grădinițele. Când am venit ca primar existau grupuri sanitare în interior, dar era nevoie să intervenim la acoperișuri și să pu­nem la punct fațadele și interioarele, inclusiv instalațiile electrice.
În zona noastră sunt ape repezi de munte, iar la capitolul îndiguiri am mai avea nevoie de lucrări pe circa 600 metri liniari, iar pentru asta facem constant adrese autorităților competente. În 2008, la inundații
s-au făcut câteva breșe, și în fiecare an de atunci aduc la cunoștință situa­ția celor de la Apele Române.

Rep.: Ce vă motivează să fiți atât de activ?
I.T.: Mă motivează votul pe care mi l-au acordat cetățenii. Contează foarte mult faptul că ei au avut încre­dere în mine și în Consiliul Local. Înainte de ultimele alegeri le-am explicat ce vrem să facem și le-am spus că dacă au încredere în noi, îi rog să voteze. Și atunci am văzut că oamenii ne-au votat în procent de 67%. La mine nu există program de audiență. Răspund tuturor celor care mă contactează. Sunt lucruri care nu intră în atribuțiile primarului, dar și în acele cazuri, dacă omul are o problemă, mă implic, pentru că el știe că eu îl pot ajuta chiar și atunci când are nevoie de un simplu sfat. În toți acești 11 ani de mandat am lucrat mult și la mentalitatea oamenilor și am reușit să facem pași importanți în a implementa noile cerințe europene. Dar în acest sens am avut noroc și prin prisma faptului că sunt mulți plecați în străinătate și când vin acasă le spun celor din fa­milie cum stau lucrurile și în afara țării noastre.
La capitolul salubrizare mai avem pași de făcut, dar sper să rezolvăm, pentru că din luna aprilie vom trece pe colectarea selectivă a deșeurilor. Voi ieși însă în fața oamenilor și le voi explica, și în mod sigur voi găsi înțelegere și conlucrare, ca de fiecare dată până acum. Oricum, este evident că Ruscova se dezvoltă de la an la an, și asta se vede că aici sunt case frumoase. Avem deocam­dată o singură pensiune turistică, dar ținând cont de frumusețea zonei, în mod sigur se vor face pași im­portanți în acest sens, pe viitor.

Rep.: În contextul alegerilor europarlamentare, cum estimați pre­zența la vot?
I.T.: Să știți că în zona noastră există interes pentru alegeri, comparativ cu alte zone, chiar și atunci când nu este vorba de alegerile locale. Am sesizat însă că la alegerile prezidențiale și la alegerile locale, prezența este cu mult mai mare față de alegerile parlamentare și europarlamentare.

Rep.: Un mesaj pentru cei care v-au acordat încredere și sprijin în toți acești ani de când sunteți primar?
I.T.: M-am gândit și la următoarele proiecte pentru dezvoltarea comunei, dar nu le dezvălui acum. Prio­ritar este să terminăm de asfaltat drumurile, iar apoi putem face multe altele. Un prim pas va fi să punem la punct trotuarele. Oamenii au avut încredere în mine și în cei pe care i-am prezentat, așa că le transmit să aibă încredere că toate proiectele pe care ni le-am propus le vom duce la bun sfârșit și nu o să îi facem de rușine.

 

 

„Când preiei o primărie nu-ți dai seama foarte clar unde te duci. La 10 zile după ce am preluat Primăria, au venit inundațiile așa că am intrat din plin în rezolvarea problemelor. După ce s-au liniștit lucrurile, am început să ne concentrăm pe proiecte pentru dezvoltarea comunei”.

Ioan Turcsin, primar Ruscova

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.