• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Octombrie , 2013

Toate drumurile duc la Consiliul Judeţean

Liderii USL au bătut palma pe proiectul descentralizării! De anul viitor, autorităţile locale ar trebui să gestioneze direcţiile de sănătate, direcţiile de cultură, agenţii de ocupare a forţei de muncă etc.

 
 
 

De anul viitor, harta administraţiei publice se schimbă radical. Preşedinţii Consiliilor Judeţene vor deveni un fel de „one man show”.

Practic, tot ce mişcă în judeţ şi se numeşte instituţie deconcentrată va ţine de Consiliul Judeţean. „Marea descentralizare” pe care au bătut palma marţi liderii USL înseamnă concentrarea puterii în mâna primarilor şi şefilor de judeţene, adică întărirea autonomiei locale. Marea întrebare este dacă vor exista sau nu resurse suficiente pentru funcţionarea acestor instituţii, deoarece descentralizarea în cazul spitalelor, de exemplu, a demonstrat că primăriile nu au întotdeauna banii necesari pentru a finanţa astfel de servicii.

De altfel, mulţi aleşi din judeţ s-au plâns că, în ultimii ani, Guvernul le-a tot mărit numărul atribuţiilor, dar bugetul nu. De această dată, liderii USL promit că transferul de competenţe la nivel local se va face “cu asigurarea integrală a resurselor financiare, de la bugetul de stat”.

Numai că nimeni nu a explicat cu exactitate dacă Ministerele vor asigura în continuare finanţarea acestor instituţii şi cum vor fi colectate şi împărţite veniturile.

 

Mai mult, liderul PSD Maramureş, Gabriel Zetea şi vicepreşedinte al CJ Maramureş spunea că descentralizarea ar putea merge până la ridicarea barierelor ce ţin de numărul de angajaţi sau de limite de salarizare pentru funcţionari.

Practic, lăsându-se la latitudinea aleşilor locali şi judeţeni câţi oameni plătesc şi cu cât. Există şi impedimente, unul dintre ele ar fi posibilitatea pierderii unor fonduri europene, deoarece Bruxelles-ul nu ştie nimic despre marea descentralizare care se pregăteşte în România.

 
 

Circulara fantomă

 

Potrivit unor documente apărute în presa centrală, de la Ministerul lui Dragnea ar fi plecat spre teritoriu pe 24 septembrie o circulară privind acest proces, iar amendamentele şi concluziile ar fi trebuit să se întoarcă la Guvern până la 1 octombrie, ora 12.00! Oficial, din Maramureş nu au mers astfel de propuneri spre Bucureşti. Gabriel Zetea, liderul PSD, a declarat însă că au existat discuţii în cadrul partidului.

 
 

Descentralizarea Poliţiei

 

După opoziţia ministrului Radu Stroe în privinţa descentralizării Poliţiei, conducerea USL a decis ca descentralizarea Ministerului de Interne să nu aibă loc. Vicepremierul Liviu Dragnea a insistat că vor mai exista runde de negociere cu ministrul Stroe pentru descentralizarea ordinii publice şi a serviciului rutier.

 
 
Cine dă, cine ia?
 

De la Ministerul Sănătăţii vor trece la Consiliile Judeţene următoarele instituţii:

- Direcţia Judeţeană de Sănătate

- Centrele Judeţene de Aparatură Medicală

- Centrele de Diagnostic şi Tratament

- Centrele Medicale şi Ambulatorii de Specialitate

 

De la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale trec în subordinea Consiliului Judeţean:

- Direcţiile Agricole (fără Unitatea Fitosanitară), Oficiile Judeţene de Studii Pedologice şi Agrochimice, Casele Agronomului, Camerele Agricole actuale - toate vor intra sub autoritatea Consiliilor Judeţene, reunite într-o structură nouă care se va numi Oficiul Judeţean Agricol

 

De la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice trec la autorităţile judeţene:

- Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului

- Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură

- Administrarea (nu proprietatea) plajelor turistice, maritime, fluviale

 

De la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale ar putea trece la autorităţile judeţene:

- Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă

- Agenţiile Judeţene pentru Prestaţii Sociale

- De la Ministerului Tineretului şi Sportului, trec la autorităţile locale (CJ sau CL, după caz):

- Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport

- Bazele sportive şi de tineret, taberele şcolare şi centrele de agrement

- Cluburile sportive şi casele de cultură ale studenţilor

 

De la Ministerul Culturii trec la autorităţile locale:

- Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu - în subordinea Consiliilor Judeţene

- Imobilele care reprezintă săli sau grădini de spectacol cinematografic (vor trece în patrimoniul Consiliilor judeţene sau locale, după caz, cu excepţia a patru cinematografe mari, care rămân la Ministerul Culturii)

 

Autoritatea pentru turism: competenţele de autorizare şi clasificare vor trece la consiliile judeţene.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.