• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Ianuarie , 2022

Titluri de Cetățean de Onoare pentru maramureșeni fără pereche

În ultima parte a anului 2021, a avut loc, în holul mare al Consiliului Județean Maramureș, ceremonia de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al județului Maramureș pentru șapte oameni deosebiți, care au avut o contribuție importantă, fiecare în domeniul său de activitate, la viața economică, culturală și socială a județului și nu numai. Chiar dacă pandemia „pândește” în orice colț al existenței noastre, cu măsuri de protecție adecvate, manifestarea a avut loc, a avut succes și ne-a arătat încă o dată că nordul țării are oameni de care să se mândrească.

Titlurile au fost acordate de către președintele Con­siliului Județean Ma­ramureș, Ionel Bogdan. La acest moment solemn au participat: Doru Lazăr și Radu Trufan, vicepreședinți ai Consiliului Ju­dețean Maramureș, Aurica Todoran, secretara județului Ma­ra­mureș, alături de reprezentanți ai insti­tuțiilor publice și de cultură din Baia Mare, reprezentanți ai vieții culturale băimărene și familiile celor sărbătoriți. Au primit această prestigioasă distincție:

– prof. dr. Teodor Ardelean, director al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare;
– prof. Săluc Horvat, fondator și manager al revistei „Nord Literar”;
– poetul Echim Vancea, fost director al Bibliotecii Municipale „Lau­rențiu Ulici” Sighetu Marmației;
– economistul Vasile Godja, directorul SC Plimob SA Sighetu Mar­mației. Post mortem le-a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare inginerilor geologi: Cornel Grama, Nicolae Dicu și Ioan Dulf, repere ale mineritului din Mara­mureș.
Înainte de  acordarea titlurilor, a avut loc un moment artistic realizat de membrii  Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”. Artiștii maramureșeni au cântat și au încântat asistența cu melodii și jocuri deosebite. Chiar dacă spațiul nu a fost generos, profesioniștii Ansamblului s-au ridicat la înălțimea manifestării.

După  acest moment, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a luat microfonul și a prezentat lista celor onorați cu titlul de Cetățean de Onoare. „Afirm cu încredere, ori de câte ori am ocazia, că Maramureșul a fost binecuvântat cu oameni aparte. Mulți dintre acești oameni destoinici și-au pus ireversibil amprenta asupra evoluției județului nostru. Astăzi, în pragul uneia dintre cele mai frumoase sărbători, acordăm titlul de Cetățean de Onoare pentru șapte maramureșeni și îmbogățim valorosul patrimoniu al marilor per­sonalități ale județului. Prin acest gest mărunt, dar cu o bogată încărcătură simbolică, ne manifestăm recunoștința și aprecierea față de oameni deosebiți care s-au remarcat prin contribuția lor la dezvoltarea economică, socială, culturală a Maramureșului”, a spus preșe­dintele CJ Maramureș.
Pentru cei trecuți la Cele Veșnice, diplomele au fost luate de membrii familiei, cei care au și rostit câteva cuvinte de mulțumire și de aducere-aminte.
Manifestarea a continuat cu profesorii și scriitorii maramureșeni care au adus cinste Maramureșului. Rând pe rând au venit la microfon: Săluc Horvat, Echim Vancea, dar și economistul Vasile Godja. Cel mai așteptat discurs a fost al directorului Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean. Tedi are discursuri deosebite și foarte interesante. La primirea distincției, cunoscutul om de cultură ma­ra­mureșean a vorbit fără emoție în glas, dar cu emoție în priviri și gesturi.
„Ferice de voi cei care sunteți în­drituiți să administrați și să acordați onoarea publică. Fiecare om și-ar dori să fie și el un astfel de administrator. Fiecare om are clasamentele lui. Cu atât mai mult, clasamentele dumneavoastră și onorurile pe care le acordați. Și eu sunt mândru pentru că am fost printre cei care au inițiat la început asumarea unei astfel de ches­tiuni atributive pentru Consiliul Jude­țean. Am susținut anii anteriori, fiind consilier județean, ceea ce niciun județ din țară nu a reușit și am reușit noi să facem, echipele de consilieri, să acordăm titlul acesta unora dintre cei mai importanți oameni ai țării. 50% din Cetățenii de Onoare, în urmă cu o anumită perioadă, erau academicieni. Și erau invidioși clujenii și ieșenii pe ce face Ma­ra­mureșul. Vă mulțumesc că v-ați îndreptat ochii și spre noi, deși mai sunt academicieni care așteaptă și chiar merită acest titlu. Mă bucur pentru aceas­tă cinste pe care, prin acest trofeu, o acordați persoanei mele. Mă bucur pentru această cinste pe care o acordați, prin acest trofeu, nea­mului și familiei mele. Acest titlu poate fi asemănat cu acordarea unui titlu de nobil de Mara­mureș. Încă de mic am fost fas­cinat de acest ținut, iar apoi învățătorul meu și dirigintele meu, care fusese dascăl la Ieud, mi-au deschis acest apetit, de care nu m-am mai săturat niciodată. Nici nu știți în ce minunat județ trăiți din punctul de vedere al comuniunii dintre suflete. Mă prenumăr printre cetățenii români care au beneficiat de o sumedenie de alte titluri: Cetățean de Onoare al municipiului, Meritul Cultural, premiul Academiei Române și altele. Nu-mi lipsea decât acesta. Mă bucur mult că sunt astăzi într-o companie excepțională. Mă bucur mai mult pentru Nicolae Dicu, Ioan Dulf și Cornel Grama, cu care am fost în relații ex­cepționale și am colaborat, decât pentru titlul meu. Deși în titlul meu se văd mulți alți oameni, ca o oglindire a eforturilor lor, în principal cei care mi-au fost alături, cei care au condus acest județ și au beneficiat de sprijinul meu sapiențial în această clădire, unde, până în 1989, intram cu frică, iar de 32 de ani, intrăm cu speranță și cu dragoste. Cea mai importantă funcție a oricărui om este axiotropismul, apropierea de valori, și, dincolo de toate eforturile pe care le faceți pentru a menține pe o linie onorabilă acest județ minunat, noi cei din cultură încercăm să ne facem datoria, să nu dăm uitării trecutul și să promovăm sintagma: Mara­mu­reșul înainte de toate și întâi în toate”, a spus Teodor Ardelean.

La finalul manifestării, s-a închinat o cupă de șampanie.


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.