• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 22 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Septembrie , 2005

Tirania cititului

Considerate a fi o modalitate placuta de petrecere a timpului liber, cartile sunt, totusi, ignorate sau chiar dispretuite intr-o masura din ce in ce mai mare, noteaza Hester Lacey in The Guardian, citat de Rompres.

Victoria Beckham nu a citit nici o carte in intreaga sa viata. Se pare ca nu dispune de timpul necesar si ca prefera, oricum, sa asculte muzica. Noel Gallagher a facut si el o declaratie asemanatoare cu cateva saptamani in urma, intr-un interviu oferit lui David Walliams - el a dezvaluit faptul ca se afla la prima experienta in ale cititului, prin lecturarea volumului “Ingeri si demoni”, al lui Dan Brown, un autor “la moda”. “Nu am citit niciodata o carte!”, i-a explicat Gallagher lui Walliams. “Aceasta este prima carte pe care o citesc. Ma credeti sau nu, asa este.”

Exista numeroase persoane care nu citesc carti, iar acest lucru nu pare sa le dauneze (cu toate ca este vorba, probabil, despre o figura de stil, persoana respectiva citind foarte putine carti). Spre exemplu, exista o bibliografie absolut necesara pentru absolvirea scolii. Insa multe persoane rasufla usurate cand ies de pe bancile scolii si nu mai sunt nevoite sa citeasca.

In definitiv, de ce nu ar avea aceasta reactie? De cand a devenit obligatoriu ca oricine sa poata cita un autor clasic? Cine hotaraste care sunt cartile valoroase, “serioase”? Daca Victoria Beckham ar fi citit romane in genul celor semnate de Sandra Brown ar fi fost considerata superioara din punct de vedere intelectual fata de o persoana care “adora revistele de moda”?

Daca va place sa cititi, o viata fara carti pare imposibil de trait, o calatorie lunga cu trenul ar parea de nesuportat iar traiul in casa Big Brother, unde nu exista carti, ar fi si el imposibil. Insa daca nu va place sa cititi, sau daca va displace acest tip de activitate, de ce ar trebui sa va deranjeze faptul ca nu “devorati” un roman pe saptamana? Motivele pentru care se indreapta oamenii spre citit sunt legate fie de dorinta de a invata ceva nou, fie de speranta de a se distra. Daca nu exista posibilitatea de a invata ceva nou sau de a va simti bine citind o carte de Jane Austen, Iris Murdoch, Carol Shields sau Helen Fielding, de ce sa va fortati in acest sens? Avem cu totii suficiente indatoriri in viata de zi cu zi fara a adauga si stresul unei lecturi, daca aceasta nu vine ca raspuns la o inclinatie naturala a noastra.

Exista, probabil, persoane care nu “pricep” si nu apreciaza cartile, asa cum exista persoane care nu “pricep” si nu apreciaza matematica sau rebusurile. In ciuda faptului ca rebusurile, spre exemplu, sunt considerate a reprezenta o modalitate placuta de petrecere a timpului liber si de “antrenare” a mintii, exista si persoane care le gasesc monotone, plictisitoare. De ce nu ar exista, in acest caz, si persoane care sa aiba aceste sentimente vizavi de un roman biografic, istoric sau de aventuri?

Interesul fata de carti al parintilor nu se transmite in mod obligatoriu si copiilor. Pot exista adevarati “devoratori” de literatura care nu isi pot convinge copiii sa deschida nici macar unul dintre cele mai interesante volume. Pe de alta parte, exista copii carora nu li se ofera o lista cu carti pe care trebuie sa le citeasca si care se duc si isi aleg singuri volumele pe care doresc sa le citeasca. Prin urmare, nu ar trebui sa ne ingrijoram pentru Brooklyn, Romeo sau Cruz. Daca ei vor dori sa ajunga pana la nivelul lui Harry Potter sau chiar sa il depaseasca, vor reusi.

Unele persoane s-ar simti groaznic fara calculatoare, televizoare sau fara a colecta diverse obiecte. Astfel, este putin probabil ca doamna Beckham sa fie surprinsa cu un exemplar din “Middlemarch” pe noptiera, asa cum este putin probabil ca cititorii pasionati sa invete sa faca diferenta intre Versace si Gucci.

Cu toate acestea, ar fi interesant ca celebritatile sa afirme ca nu suporta sa mearga la cumparaturi. Cititul este singura modalitate de petrecere a timpului liber care este recunoscuta la nivel universal ca fiind “potrivita” o declaratie potrivit careia nu iti plac cartile te poate pune intr-o situatie neplacuta.

The Guardian

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.