Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Tiosulfat de amoniu pentru prelucrarea sterilelor din Slovacia. Drept la replică
Așa cum am promis în numărul trecut, prezentăm în continuare a doua parte a Dreptului la replică trimis de inginerul băimărean Jack Goldstein. Acest material prezintă considerații din publicații de specialitate internaționale cu privire la folosirea tiosulfatului de amoniu în procese tehnologice din zona Europa centrală.
Ce nu se spune aici e faptul că invenția lui Goldstein a fost cumpărată de Victor Florian, patronul CMC Cărbunari. Florian ne-a transmis că el este cel care deține acum brevetul cu tiosulfat. Vom reveni.
Ortac Resources Ltd („Ortac” sau „Compania”)
NOUTĂȚI CU PRIVIRE LA ZĂCĂMÂNTUL STUREC
Rezultate încurajatoare din testele cu tiosulfat
Rezultate încurajatoare din testele cu tiosulfat
Ortac Resources Ltd, companie de explorare și dezvoltare minieră, listată pe AIM, are plăcerea să anunțe rezultatele testelor de leșiere cu tiosulfat la scară pilot a unei probe de 8 tone extrasă recent din zăcământul Sturec al Companiei din Slovacia; aceste rezultate ne arată că dezvoltarea unui proces fără cianură este cu un pas mai aproape de realizare.
Aspecte principale:
- Grad de recuperare a aurului și argintului: 90,5%, respectiv 48,9%;
- Ortac colaborează cu CMC Chimie S.R.L. („CMC”) și părți terțe interesate în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei de procesare brevetate a CMC, utilizând tehnici de leșiere cu tiosulfat.
Rezultatele mostrei testate au depășit așteptările; acestea oferă companiei Ortac oportunitatea de a dezvolta un parteneriat de investiții într-o tehnologie fără cianură; și utilizarea tiosulfatului în procesele de extracție a aurului este, în prezent, implementată de un lider al industriei și promite beneficii pentru mediu.
Comentând noutățile de azi, Vassilios Carellas, CEO al Ortac, a spus:
Aceste rezultate ne-au depășit așteptările și conferă o șansă reală de a încheia un parteneriat de investiție într-o tehnologie fără cianură, pentru dezvoltarea zăcământului Sturec din Slovacia și, probabil, chiar și al altor zăcăminte din alte tocuri. Aceste teste la scară pilot sprijină testele anterioare făcute la nivel de laborator, realizate pe mostre/ probe mult mai mici. Un aspect important al utilizării tiosulfatutui este că acesta promite beneficii pentru mediu, deoarece este utilizat, în mod obișnuit, ca îngrășământ și, prin urmare, este considerat a fi netoxic.
„Utilizarea tiosulfatului în procesele de extracție a aurului este, în prezent, implementată de Barrick Gold Corporation, pentru recuperarea aurului din proiectul acesteia, intitulat Goldsîrike Complex din Nevada, SUA.
Ortac colaborează cu CMC pentru dezvoltarea tehnologiei de procesare brevetate a CMC, tehnologie care a demonstrat o bună recuperare a aurului și argintului, atât la nivel de laborator, cât și la scară mai mare. Metoda CMC reprezintă o abordare diferită de procesarea hidrometalurgică pe bază de cianură; în prezent, Ortac este în discuții cu terțe părți interesate în comercializarea și testarea la scară industrială a tehnologiei CMC”.
Rezumat și Rezultate Complete
CMC Chimie S.R.L. („CMC”) este o companie românească privată înființată pentru elaborarea tehnologiilor inovative, prietenoase cu mediul, de prelucrare a minereurilor de aur și argint. CMC face parte din Grupul CMC, iar tehnologia de procesare a aurului și argintului a acestuia, care utilizează elementul tiosulfat drept lixiviant, a fost stabilită și brevetată de echipa acesteia în perioada 2007 - 2013. Echipa este coordonată de inventatorul dr. Jack Goldstein, care a realizat cercetări și teste pe bază de tiosulfat de mai mulți ani și a brevetat mai multe procese care utilizează acești compuși.
Raportul CMC prezintă rezultatele leșierii minereului aurifer extras recent dintr-o galerie din Sturec. În urma obținerii de către Ortac a unei licențe pentru exploatare minieră subterană la scară mică, în urma transportului la CMC, minereul Sturec a fost măcinat continuu într-o moară uscată, cu bile, până la un diametru al particulei materialului de d99 de aproximativ 699pm.
Dizolvarea minereului a fost realizată pe zece loturi de minereu de aproximativ BOOkg fiecare, leșiate la temperatură ambientală și utilizând soluții recirculate după procesul de electroliză, alături de adăugarea de reactivi și un catalizator din cupru. Leșierea prin agitație timp de aproximativ 2-L ore a avut loc în cadrul unui reactor de 2,5m3; fiecare lot a fost stabilizat, soluția a fost decantată, iar particulele solide filtrate și spălate cu apă. În această etapă a procesului, media dizolvării celor zece loturi a fost de 92,3% pentru aur și 49,99% pentru argint.
Soluția decantată obținută după dizolvare a fost supusă electrolizei, după care nămolul produs a fost decantat și filtrat, producând un concentrat care conține cupru, aur și argint. Gradul de recuperare al aurului și argintului se raportează la 90,5% și respectiv 48,9%; conform CMC, indiciile ar fi că prețul acestui tip de prelucrare este comparabil cu cel al cianurii.
Informațiile din acest comunicat sunt fundamentate pe informațiile oferite de CMC Chimie S.R.L. $i editate, în numele companiei Ortac, de către Owen Mihalop (MCSM, BSc (Hons), MSc, MIMMM, CEng) Director Tehnic al Ortac Resources Limited. Dl. Mihalop are suficientă experiență în ceea ce privește mineralizația și tipul de zăcământ discutat în acest caz, cât și în activitatea pe care o desfășoară pentru a putea fi calificat drept Persoană Competentă, așa cum aceasta este definită de Codul !ORC (2012) și drept Persoană Calificată sub înregistrarea NI 43-101. Dl Mihalop aprobă includerea, în acest anunț, a chestiunilor fundamentate pe informațiile acestuia, în forma și în contextul în care apar.
O tehnică alternativă de procesare a aurului
Cianurarea aurului este o tehnică metalurgică de extracție a aurului din minereul exploatat și una dintre cele mai utilizate tehnici de extracție a aurului. Cu toate acestea, acest proces este interzis în mai multe state din State Unite ale Americii și câteva țări europene.
Tehnicile alternative de procesare a aurului, cum este cea de leșiere utilizând tiosulfat, par să aibă riscuri mai reduse și un impact asupra mediului mai redus și ar putea aduce noi oportunități în zonele unde cianurarea aurului este interzisă.
De exemplu, Barrick Gold Corp a folosit cianurarea cu tiosulfat în cadrul minei de aur Goldstrike din Nevada, SUA; procesul include o tehnologie brevetată și dezvoltată printr-o colaborare dintre Barrick și Organizația Australiei Commonwealth Scientific and Industrial Research (CSIRO). Primul lingou de aur produs printr-un proces cu tiosulfat a fost turnat la sfârșitul anului 2014, în cadrul uzinei Goldstrike.
Ca parte din procesul cu tiosulfat desfășurat la Goldstrike, minereul aurifer este încălzit în forma unui șlam gros de minereu, aer, apă și var, în cadrul unor camere mari de presiune sau autoclav, iar apoi este pompat în noul circuit „rășină-în-leșie” care se desfășoară în interiorul unor tancuri mari de mox. Aici, șlamul interacționează cu tiosulfatul și cu un material foarte fin, granular, numit rășină, care colectează aurul.
Proiectul Sturec
În septembrie 2014, parlamentul slovac a interzis utilizarea tehnologiei de leșiere cu cianură în prelucrarea aurului. Proiectul aurifer al firmei Ortac Resources, Sturec, din Slovacia, a fost unul dintre proiectele afectate de această decizie; totuși, în aceeași lună în care cianura a fost interzisă, compania a anunțat că a colaborat cu CMC Chimie și alte părți interesate pentru a dezvolta tehnologia brevetată de procesare fără cianură a CMC. În decembrie, Ortac a mai adăugat că rezultatele obținute dintr-o probă de masă semnificativă au fost încurajatoare și au demonstrat recuperarea aurului folosind procesul de testare CMC.
CMC și-a concentrat soluțiile pe tiosulfatul de amoniu. Un purtător de cuvânt a spus, pentru Revista Mining Magazine: „Dezvoltăm această tehnologie ca o alternativă la cianură, care va fi prietenoasă cu mediul; nu ca o înlocuire a componentei cianură cărbune în leșie (CIL) a circuitului clasic, cum s-a făcut deja de Barrick, dar ca un proces de sine stătător care utilizează minereu uscat și generează sterile solide, depozitabile”.
Compania enumera câteva dintre beneficiile acestei abordări: tehnologia de solubilizare a aurului cu tiosulfat produce sterile solide
(8-15% apă) mai degrabă decât lichide, care ar putea fi depozitate, în condiții de siguranță, fără a fi nevoie de construirea costisitoare și, adesea, neprietenoasă cu mediul, și întreținerea unui iaz și a barajului de decantare corespunzător; reziduul care rezultă aplicând această tehnologie se poate folosi ca rambleu pentru zonele de extracție; reziduul poate fi în ierbar în 6-12 luni de la depozitare; și această tehnologie recirculă întreaga soluție a procesului, astfel că nu generează ape reziduale, iar amprenta sa asupra mediului este redusă.
Testarea tehnologiei cu tiosulfat de amoniu la scară pilot, realizată asupra minereului din zăcământul Sturec, a indicat o eficiență a extracției de 90% pentru aur - practic, aceeași cu cea obținută prin aplicarea tehnologiilor cu cianură. De asemenea, a generat și un reziduu stabil din perspectiva mediului, a cărui conținut de apă a fost de 8-12%, fără ape reziduale.
De asemenea, CMC sublimează faptul că testarea la scară pilot a indicat economii semnificative de costuri, prin comparație cu tehnologia pe bază de cianură - necesarul de energie a fost cu 7% mai redus, costurile de operare au fost cu 17% mai reduse, iar costurile inițiale de investiție au fost, de asemenea, mai reduse cu 30%.
Viteza de leșiere a fost de 2-4 ore, în comparație cu 36-48 ore pentru tehnologiile pe bază de cianură; granulația minereului procesat a fost de 100pm, în comparație cu 30-70pm necesară pentru tehnologiile pe bază de cianură.
Totuși, această tehnologie necesită măcinarea uscată a minereului, ceea ce e diferit de metodele tradiționale de măcinare a minereurilor aurifere, în plus, CMC spune că multe dintre companiile miniere au investit deja mult în tehnologiile pe bază de cianură, astfel că vor avea o reținere firească la schimbare.