• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Septembrie , 2019

Tinerii din cadrul proiectului „Road Trip Project” în vizită la Planetariul Baia Mare

Proiectul „Road Trip Project” este la a doua ediție, fiind finanțat de către Comisia Europeană prin Direcția Generală Regio (politică regională și urbană). Ediția 2019 are în centru două echipe formate fiecare din patru tineri călători, care au pornit într-o aventură unică prin Europa. Cele două echipe vor traversa Europa vizitând 17 țări și zeci de regiuni, întâlnindu-se și interacționând cu localnicii.

 

 

Vineri, 20 septembrie 2019, la Complexul Astronomic Baia Mare, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Maramureș, a avut loc vizita tineri­lor din cadrul proiectului „Road Trip Project”. Echipa „Calma” (Echipa B din cadrul proiectului) a explorat, la Planetariul din Baia Mare, tainele astronomiei, într-o sesiune specială dedicată lor, fiind ghidați de directorul acestei instituției, Ovidiu Ignat.
Modernizarea completă a Planeta­riu­­lui din Baia Mare a fost posibilă prin achiziționarea proiectorului optico-mecanic Zeiss SKY Master ZKP4 și amenajarea la standardele cerute a cupolei planetariului, dar și cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, prin intermediul proiectului cu finanțare europeană „Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructura transfrontalieră pentru o reţea de tu­rism ştiinţific în Maramureş şi Trans­carpathia” (finanțat prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013).
Aces­te investiții au determinat pozi­ționarea planetariului băimărean ca cel mai modern planetariu public din România și unul din cele mai performante din Europa de Sud-Est.
Dotările și modul de prezentare a unor informații de factură științifică într-un mod atractiv pentru turiști
i-a impresionat plăcut pe tinerii călă­tori europeni, care au rămas fascinați de capabilitățile proiectorului opti­co-mecanic și imaginile pe care aces­ta la poate genera pe cupola planetariului.
Înființat în anul 1969, ca primul planetariu public din România și fiind de aproape cinci decenii unicul planetariu din Transilvania, Complexul Astronomic Baia Mare este una dintre cele mai căutate atracții turistice din județ și regiune.     După lăsarea întunericului, echipa de călători, împreună cu elevii care studiază astronomia din cadrul Astroclubului SARM Sighet, Complexului Astronomic Baia Mare, Centrului de Excelență în Astro­nomie de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare au participat la observații astronomice în zona Munţilor Igniș, într-o zonă liberă de poluare luminoasă.
Proiectul „Road Trip Project” este la a doua ediție, fiind finanțat de către Comisia Europeană prin Direcția Generală Regio (politică regională și urbană). Ediția 2019 are în centru două echipe formate fiecare din pa­tru tineri călători, care au pornit
într-o aventură unică prin Europa. Cele două echipe vor traversa Europa vizitând 17 țări și zeci de re­giuni, întâlnindu-se și interacționând cu localnicii.
Echipa „Calma”, cea care s-a oprit și în Maramureș, formată din Olga, Selina, Wijnand și Panos a pornit din Dublin, Irlanda și își va termina călă­toria în Nicosia, Cipru. „The Road Trip Project” este mai presus de toa­te o experiență umană: tinerii călă­tori, la bordul unui microbuz, par­- curg Europa, se întâlnesc cu oamenii locului, explorează și vizitează dife­rite proiecte și activități realizate cu sprijinul Uniunii Europene. Aceștia își împărtășesc experiențele prin vi­de­oclipuri, fotografii și postări tip blog pe platformele de socializare, schimbând impresii de pe drum și lansând discuții pe teme europene. Poveștile lor constituie informații bogate cu privire la Europa și la ce are ea de oferit. Urmărindu-le pașii apare tentația de a o lua din loc, de a porni într-o excursie și a descoperi locurile și oamenii care fac Europa unică în lume.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.