• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Septembrie , 2016

Tinerii creştini la ITO 2016

Tinerii din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului au fost alături de ceilalţi 2500 de invitaţi din toată lumea ortodoxă, la evenimentul găzduit şi organizat de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Patriarhia Română, cu ocazia „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”.

 

Delegaţia eparhiei Maramureşului şi Sătmarului a fost formată din 82 de persoane, aceştia fiind reprezentanţi ai A.T.O.C.E.M. – Asociaţia Tinerilor Ortodocşi ai Catedralei Episcopale Maramureşene, A.S.C.O.R. – Filiala Baia Mare, tineri din protopopiatele: Baia Mare, Chioar, Lăpuş, Vişeu, Sighet, Oaş, Satu Mare şi Carei.

Plecarea celor două grupuri care au reprezentat Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a fost marcată de momentul sfinţirii drapelului eparhiei şi a icoanei pentru procesiune la catedrala Episcopală „Sf. Treime” din Baia Mare, de către „ierarhul tinerilor”, PS. Părinte Iustin Sigheteanul.

 

Grupul care a plecat din Baia Mare a avut în componenţa sa reprezentanţi ai A.T.O.C.E.M. – Asociaţia Tinerilor Ortodocşi ai Catedralei Episcopale Maramureşene; ASCOR – Filiala Baia Mare, asistaţi de Preşedintele Vlad Verdeş, tineri din protopopiatul Baia Mare – pr. Cadar Flaviu, tineri din protopopiatul Chioar – pr. Gheduţ Ioan, tineri din protopopiatul Lăpuş, asistaţi de pr. Gheduţiu Mihai, responsabil de grup şi al întregii delegaţii eparhiale fiind pr. insp. drd. Gavril Vasile Băban.

 

Itinerarul călătoriei ne-a făcut să popsim la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia şi Cetatea Alba Carolina, unde am avut răgazul de a ne bucura de primirea şi îndrumarea în urbea Alba Iuliei prin purtarea de grijă a pr. Eclesiarh al catedralei, a  pr. consilier cultural şi a Pr. secretar eparhial Bogdan, cărora le mulţumim şi pentru împreuna slujire la Vecernia de la începutul anului bisericesc.

 

Grupul al doilea, din eparhia Maramureşului şi Sătmarului, a avut în componenţa sa tineri din protopopiatul Vişeu – pr. Responsabil de grup Iuga Dumitru, protopopiatul Sighet – pr. Ştefan Codrea, protopopiatul Oaş - Diacon Şurani Horaţiu, protopopiatul Satu Mare – pr. Palfi Călin, protopopiatul Carei - Pr. Mocan Florian alături de care s-a întregit delegaţia eparhiei Maramureşului şi Sătmarului.

 

În seara zilei de 31 august, Mănăstirea Cozia, prin binecuvântarea PS Părinte Emilian şi purtarea de grijă a PS Iustin, ne-a primit în casa de oaspeţi pentru pelerini pe toţi cei 82 de tineri şi însoţitorii lor.

În dimineaţa zilei de 1 septembrie, începutul anului bisericesc, am participat la Sf. Liturghie în biserica mănăstirii, am cântat axionul şi câteva pricesne după care părintele stareţ Veniamin ne-a oferit „merinde” pentru trup, dar şi pentru suflet, alături de binecuvântarea preacuvioşiei sale, iar noi i-am oferit albumul „Chivote ale credinţei” – albumul mănăstirilor din eparhia Maramureşului şi Sătmarului.

În a doua parte a zilei de 1 septembrie am ajuns în Bucureşti unde am fost aşteptaţi cu drag de voluntarii implicaţi în evenimentul pentru tineri, de grupul nostru s-a ocupat Nicoleta Florea – din Bucureşti.

 

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc pe Dealul Mitropoliei, lângă catedrala patriarhală „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, de la ora 17.00 în prezenţa P.F. Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, unde au fost prezentate şi steagurile tuturor eparhiilor implicate, steagul eparhiei noastre fiind purtat cu cinste, onoare şi demnitate de tinerii Ioan Hotico şi Amalia Coman, membri A.T.O.C.E.M., îmbrăcaţi fiind în straie populare.

Deschiderea a fost marcată de mesajele oficialităţilor prezente şi de reprezentările artistice şi culturale care au fost receptate cu entuziasm tineresc specific participanţilor, context în care tinerii şi-au manifestat unitatea de fire şi simţire printr-un joc firesc, o horă, decentă şi antrenantă.

Ziua întâi a acestui eveniment a avut în program rugăciune, dezbateri pe teme date, jocuri de socializare şi momente de înnodare a noilor prietenii.

 

 

Procesiunea luminii

 

Un alt moment înălţător în care tinerii au participat cu lumina caldă a inimilor lor, cu lumânări aprinse, drapelul ţării şi al eparhiei, iar delgaţii din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului cu icoane, cu glasurile lor intonând pricesne pentru slava lui Dumnezeu, mărturisindu-l astfel pe Hristos prin portul popular, ţinută şi solemnitate pe bulevardele capitalei de la Sala Palatului până pe Dealul Mitropoliei.

 

Duminică, 4 septembrie 2016, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a făcut parte din soborul de ierarhi slujitori la Liturghia solemnă prezidată de P.F. Părinte Patriarh Daniel, săvârşită pe o scenă amenajată în faţa Catedralei Naţionale.

Ceremonia de încheiere a fost un moment solemn prin care Arhiepiscopia Bucureştilor a predat simbolic ştafeta şi flacăra, iar Arhiepiscopia Iaşilor şi-a asumat responsabilitatea de-a asigura continuitatea acestui eveniment pentru anul 2017.

 

După Sfânta Liturghie PS Iustin a binecuvântat tinerii şi a trăit momente de bucurie şi împlinire duhovnicească alături de reprezentanţii episcopei Maramureşului şi Sătmarului la evenimentul dedicat tinerilor mărturisitori, a căror ocrotitor este Sf. Arhidiacon Ştefan, Apostol al lui Hristos şi Întâiul mucenic creştin. „Îndrumaţi tinerii cu blândeţe, nu-i certaţi, învăţaţi-i să fie buni creştini şi mărturisitori ai lui Hristos pentru că educaţia nu este un proces care se termină, ea continuă, şi continuă, şi continuă...”  - PS. Iustin Sigheteanul.

Aprecierea şi respectul de care s-a bucurat întreaga delegaţie a eparhiei Maramureşului şi Sătmarului s-a datorat experienţei dobândite cu ocazia organizării evenimentelor dedicate tinerilor, desfăşurate în Baia Mare, în anul 2013 „Reuniunea Tinerilor Ortodocşi” – eveniment regional şi în anul 2014 – „Reuniunea Naţională a Tinerilor Ortodocşi”, eveniment naţional cu participare internaţională.

Pr. Drd. Gavril Vasile Băban, Inspector eparhial pentru catehizarea tinerilor

 

Adresăm mulţumiri Consiliului Judeţean Maramureş care a contribuit la deplasarea delegaţiei episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

 

 

Conferinţa „Iisus Hristos – Bucuria vieţii”

 

După-masa zilei de 1 septembrie a fost marcată de remarcabila conferinţă pentru tineri „Iisus Hristos – Bucuria vieţii” care s-a desfăşurat la Sala Palatului din Bucureşti, de la ora 19.00, fiind susţinută de diac. Sorin Mihalache de la Facultatea de Teologie din Iaşi şi de Liana Stanciu, preşedinte APOR şi om de presă.

În cuvântul său, Diac. Sorin Mihalache a spus tinerilor că omul nu poate trăi fără un sens.

Adresându-se tinerilor prezenţi, Liana Stanciu a subliniat faptul că a venit momentul să fim noi cei care le spunem oamenilor că totul vine de la Dumnezeu, şi tehnologia, şi descoperirile extraordinare. Totul. Dumnezeu este peste tot, tu l-ai descoperit, e timpul să îl arăţi şi altora.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.