Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / Sub semnul epigramei!
Nu s-a epuizat discuţia cu privire la locul şi rolul epigramei în literatură. Epigrama clasică a fost cultivată în multiple forme, în literatura greacă şi latină, iar exponenţii ei rămân modele universale şi la peste două mii de ani. Cine n-are timp de cercetări, dar vrea un contact direct cu epigrama clasică, să-l caute pe Marţial. Se mai găseşte prin biblioteci...
Zilele trecute la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare s-au sărbătorit zece ani de la înfiinţarea Clubului „Spinul”, care funcţionează sub egida „catedralei cărţii”, ca o formă de „cenaclu al epigramiştilor”. Activităţi multe: dialoguri, expoziţie, „turnir”, lansări de cărţi ...Şi un oaspete de seamă: George Corbu, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România. În cenaclu activează doar zece epigramişti la ceasul de faţă, dar performanţele Clubului sunt de zeci de ori mai mari. Revista cenaclului şi cărţile de „bilanţ”, toate editate de Bibliotecă, alături de toată „producţia” de cărţi, reviste, colaborări, diplome, alte trofee, aşează Clubul Spinul între cele mai prolifice „şcoli de epigrame româneşti”. Iar la acest capitol literatura română prin epigramă este mult deasupra „altor literaturi”!
Evident că s-au spus multe vorbe frumoase şi s-au rostit epigrame reuşite. Vorba lui Păstorel rămâne valabilă. Dacă într-un volum de epigrame găseşti totuşi ... o epigramă (!!) volumul merită aprecieri. Unii au spus şi vor spune că epigrama nu este un gen literar, sau că epigrama este o specie literară minoră. Nu clasificarea este importantă în viaţă, ci faptul că epigrama este un element literar „viu”! În slujba epigramei se pun foarte multe energii. Sub semnul epigramei se organizează enorm de multe activităţi educativ-formative. Epigrama este şi o „armă de luptă socială” împotriva „tarelor unei societăţi”! Nimic exagerat în aceste aprecieri. Ba, dimpotrivă! Aerul degajat de această sărbătoare i-a făcut să fie invidioşi pe creatorii de poezie cu alte „configuraţii” (rondel, gazel, sonet, acrostih, glose, haiku, terţine, distihuri, triolete, caligrame ş.a.)
Căci epigrama aduce satisfacţii mult mai mari şi mai dese, mai ales prin reuşita competiţiilor ce se organizează în cinstea „producţiilor reuşite”. Iar manifestarea de la Bibliotecă a demonstrat că la Baia Mare este, la ora actuală, unul din „piscurile” de performanţă ale epigramei!