• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Mai , 2012

Tedi şi „preteneala” din CJ

În plină campanie electorală, aleşii judeţeni au căzut parcă în butoiul cu melancolie. Şedinţa lunii mai a Consiliului Judeţean poate fi caracterizată printr-o atmosferă nostalgică şi emoţionantă, ca şi atunci când elevii de liceu au ultima oră de dirigenţie.

 

Aleşii judeţului sunt cât se poate de imprevizibili. Lunile trecute se tachinau şi se faultau politic de mama focului, iar acum, că a venit campania electorală, s-au blegit complet din acest punct de vedere. Şedinţa de Consiliu Judeţean (CJ) dedicată lunii mai a fost cât se poate de atipică. Şi nu ne referim aici că cele 12 puncte de pe ordinea de zi   s-au votat cu unanimitate în 15 minute, ci la faptul că deşi suntem în plină campanie electorală, totul s-a desfăşurat într-o deplină „pace şi preteneală”.

Credem că dacă şedinţa ar mai fi durat 15 minute, s-ar fi ajuns să-i vedem pe consilierii judeţeni că se pupă şi se strâng în braţe, aşa ca de sfârşit de mandat. Nu de alta, dar în rest s-au rostit mulţumiri, aprecieri şi cuvinte care trădau parcă nostalgia despărţirii. Asta fără să înţelegeţi cumva că dintre cei care au luat cuvântul sunt oameni care s-au setat psihic că sunt perdanţi la alegerile care bat la uşă.

Doar că şedinţa a început cu o intervenţie a preşedintelui Mircea Man, care a avut evident efect emoţional asupra plenului. Mai exact, Mircea Man a spus că exact în ziua şedinţei (23 mai) se împlineau 20 de ani de la constituirea primului Consiliu Judeţean din Maramureş. Au urmat apoi câteva date statistice, de genul că au activat 162 de maramureşeni în funcţia de consilieri judeţeni, s-a rostit numele tuturor preşedinţilor şi vicepreşedinţilor din ultimii 20 de ani. Pe mulţi i-a răscolit însă faptul că s-a ţinut un moment de reculegere pentru 12 dintre cei care au fost    de-a lungul anilor consilieri judeţeni.

 

Mai mult, plenul a conştientizat cu adevărat firul evenimentelor din cei 20 de ani printr-o intervenţie „marca” Teodor Ardelean (Tedi pentru apropiaţi n.red.), care a oferit un adevărat „recital” de cultură generală. De fapt, nu credem că greşim să vă spunem că aceasta a fost de fapt şedinţa lui Teodor Ardelean. Nu de alta, dar a fost singurul consilier cu adevărate luări de cuvânt şi intervenţii (că în rest s-au citit punctele de pe ordinea de zi şi s-a votat în unanimitate)

Însă Teodor Ardelean a vorbit pe de o parte punctual, dar a oferit şi detalii pe care numai un adevărat om de cultură le poate da. Intervenţii impecabile din toate punctele de vedere. De ce îl lăudăm pe Teodor Ardelean? În primul rând pentru că a dat o lecţie de istorie a CJ, apoi o lecţie de cultură despre Nicolae Steinhardt în momentul în care a anunţat apariţia unui număr din „Familia Română”, dedicat în totalitate Centenarului Steinhardt.

De exemplu, pentru a-i conştientiza pe cei prezenţi despre ce înseamnă Steinhardt pentru noi, a spus un lucru pe care puţini îl ştiu: în 1999, când Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România, nu a folosit niciun nume propriu în afară de cel al lui Steinhardt şi toponimul Rohia. Dacă v-am făcut curioşi, o să puteţi citi în curând stenograma şedinţei pe site-ul CJ.

 

Apoi, tot Ardelean a atras atenţia că pe viitor CJ trebuie să se aplece şi asupra susţinerii echipei de şah din Maramureş, mai ales că aceştia joacă în „superligă”, în competiţii internaţionale.

Apoi, tot Ardelean a venit cu propunerea ca pe locul rămas vacant (prin pensionarea directorului) la Şcoala de Arte „Liviu Borlan” să fie director interimar maestrul Dan Daniel, dirijorul de orchestră de la Ansamblul Transilvania, dar şi profesor la Şcoala de Artă. Propunerea a fost acceptată în unanimitate de plen. Asta nu înainte ca Teodor Ardelean să ţină un adevărat discurs, inclusiv cu detalii istorice despre ce înseamnă şcoala de artă. Iar la final, tot Teodor Ardelean a avut o intervenţie privind proiectele culturale propuse spre finanţare Consiliului. Acesta a spus că de la an la an sunt tot mai multe proiecte (acum au fost peste 100), că fondurile ar trebui majorate, dar şi descurajate solicitări de genul că unele case de cultură cer 450 de milioane lei vechi pentru a-şi organiza evenimentele gândite pentru o jumătate de an.

Teodor Ardelean a mai avut de-a lungul anilor asemenea intervenţii în plen, însă, sincer, să vorbească doar el într-o şedinţă, nu ţinem minte. Fie vorba între noi, după ce ia cuvântul Teodor Ardelean, oricine ar vrea să completeze ceva pe subiect se simte mic şi inutil. Nu de alta, dar începând cu retorica, ţinuta, cursivitatea, cuvintele alese impecabil până la abundenţa detaliilor, argumentelor şi informaţiilor, totul e impecabil. Aşa că tuturor celor din jur le „vine să tacă”. Şi uite-aşa sentimentul de nostalgie din timpul şedinţei s-a acutizat. Nu de alta, dar toţi cei prezenţi ştiau că în următorul mandat Teodor Ardelean nu va mai fi în CJ, el fiind pe lista de la Consiliul Local Baia Mare. Tocmai de aceea, preşedintele Mircea Man a ţinut să-i mulţumească public pentru colaborarea avută, pentru ce a făcut în CJ în aceşti 20 de ani, dar şi să sublinieze că este „o pierdere prin plecarea din CJ”.

 

În final, s-a anunţat că în acest mandat va mai fi o şedinţă, dar doar cu un singur punct: ciocnirea unei cupe de şampanie, iar după alegeri va fi o întâlnire festivă cu toţi cei care au fost în ultimii 20 de ani în CJ. Nu vrem să stricăm atmosfera şi să vă spunem că la următoarea şedinţă aleşii se pot certa „ca câinii”, de aceea ne oprim aici!

 

P.S. Felicitări Teodor Ardelean şi pentru cei 20 de ani în CJ!

Comentariile celorlalți

Bianca pe 03.06.2012 la 08:03
Tedy Ardelean este prietenul tuturor celor care dau bani pentru biblioteca judeteana...

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.