• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Aprilie , 2013

Teatrul Municipal Baia Mare joacă de 60 de ani!

Teatrul Municipal Baia Mare a împlinit 60 de ani de la înfiinţare. Conducerea Teatrului a organizat o manifestare pe parcursul a patru zile în care actorii oraşului au prezentat două premiere şi alte spectacole, iar în foaier sau în sala mare au avut loc evenimente culturale, de la lansări de care, la dezbateri ale arhitecţilor sau expoziţii de artă plastică. Încet, dar sigur, Teatrul băimărean devine locul în care artele vorbesc aceeaşi limbă, cea a frumosului.

 
 
 
În prima zi a avut loc deschiderea sărbătorii în prezenţa primarului Cătălin Cherecheş, a consilierilor locali, a unor oaspeţi din alte părţi de ţară, a trupei de la Teatru şi spectatori fideli.
Până la cuvântul de deschidere a avut loc un mini spectacol prezentat de Fanfara oraşului.Sărbătoarea a început cu un cuvânt al managerului Claudiu Pintican, discursul primarului de Baia Mare şi al unor artişti care au făcut şi fac parte din istoria acestei importante instituţii. A fost prezentat şi noul site al Teatrului, mai dinamic, mai util celor care vor să ştie ce se întâmplă pe scena băimăreană.
Cu această ocazie a fost prezentat un volum omagial: „Teatrul Municipal Baia Mare 60. O istorie povestită”, lucrare coordonată de Oltiţa Cîntec, dar şi romanul „Niciodată”, autor Kincses Elemer, cel care a semnat şi regia piesei prezentate de Teatru în prima zi a sărbătorii.
 
S-a jucat „Femeia mării”, de Henric Ibsen, o piesă în premieră pe scena băimăreană.
 
 
Un primar emoţionat
 
Cătălin Cherecheş a scos o foaie de hârtie, contrar obişnuinţei de a vorbi liber, şi a citit câteva din gândurile sale legate de Teatrul din Baia Mare. Primarul a spus că nu foloseşte notiţe pentru a vorbi în public, dar acest eveniment este unul special şi doreşte să fie la nivelul celor care îl ascultă.
 
„M-am aşezat cu emoţie în faţa tastaturii care, astăzi, a preluat rolul hârtiei şi stiloului din perioada când am descoperit una dintre cele mai fascinante arte, teatrul. Îmi aduc aminte copilul care a păşit pentru prima dată în Teatrul Municipal, ca într-o Mecca a creaţiei şi culturii, care se îmbina armonios cu strălucirea. Iar fascinaţia a rămas şi astăzi. Chiar dacă vremurile s-au schimbat, iar strălucirea a mai pălit. Am încredere însă că viitorul poate readuce teatrul băimărean pe poziţia ocupată în zilele glorioase.
Acest viitor îl văd ca fiind la fel, ca pe vremuri, o Agora pentru toate categoriile de vârstă şi cele sociale, o scenă deschisă pentru toţi, indiferent de nivelul percepţiei asupra fenomenului artistic. Pentru că arta teatrală trebuie să fie filozofie şi material didactic pentru cei care trăiesc din practicarea ei, iar pentru spectatori, o proiecţie profundă, atipică, asupra vieţii, cu tot ceea ce înseamnă ea. Teatrul înseamnă nu doar actori şi artişti care vin în faţa noastră. În spate se află, nemeritat ascunşi, alţi zeci de oameni care asigură continuitatea, terenul pe care vedetele se pot manifesta. Către aceşti oameni trebuie să ne întoarcem cu acelaşi grad de recunoştinţă.
Aceste rânduri izvorăsc din iubirea faţă de teatru şi din respect pentru oamenii care se jertfesc pe altarul ei, cu speranţa că acel copil care acum peste 20 de ani păşea pentru prima dată în Teatrul Municipal Baia Mare, va regăsi curând Mecca de altădată.
Tuturor angajaţilor, foşti şi actuali, indiferent de rolul pe care l-au avut pe scenă sau în spatele ei, le mulţumesc pentru eforturile şi sacrificiile făcute pentru publicul băimărean. La mulţi ani!”, a spus Cătălin Cherecheş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.