• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Noiembrie , 2012

Teatrul Municipal Baia Mare are Revistă

Teatrul Municipal Baia Mare începe o nouă existenţă la iniţiativa Consiliului Local şi a primarului Cătălin Cherecheş. Una din instituţiile de cultură care s-a aflat, în ultimii ani în stare de faliment, Teatrul a fost salvat de administraţia locală. Mai mult, s-a făcut dreptate şi a fost reînfiinţată secţia de Revistă. Cândva, o secţie care făcea sala plină, desfiinţată din raţiuni pe care cei ce le ştiu, încă nu doresc să le spună, Revista băimăreană revine în forţă.

 
 

La sediul Teatrului Municipal a avut loc o întâlnire cu presa băimăreană pentru a prezenta lucrările de reabilitare şi mai ales reluarea spectacolelor de Revistă. La sfârşitul săptămânii a avut loc un minifestival de Revistă cu participarea Revistelor din Ploieşti şi de la Bucureşti, cu artişti celebri ai revistei româneşti. Trupa secţiei de Revistă din Baia Mare are corp de balet, formaţie, şi tot ce este necesar pentru spectacole de calitate. Managerul Teatrului, Claudiu Pintican, a explicat presei, dar şi primarului Cătălin Cherecheş şi consilierului local Teodor Ardelean munca depusă, greutăţile depăşite şi a lansat invitaţia de a veni la spectacole pentru a vedea noua faţă a Teatrului.  

După lucrări de igienizare, renovări şi modernizări, există condiţii decente la Teatrul Municipal şi cel de Păpuşi.

Bugetul pe anul 2012 al Teatrului nu a permis prea multe proiecte necesare pentru buna funcţionare a instituţiei. Dar, cu ajutorul primarului, care a înţeles nevoia de a susţine această entitate, dar şi cu buna gestiune a fondurilor existente, Claudiu Pintican a reuşit în vremuri sărace să facă tot ce nu s-a reuşit atunci când economia ar fi permis. Sala de spectacole a Teatrului Municipal a fost igienizată şi renovată. Mocheta veche,   într-o stare decentă, a fost mutată la Teatrul de Păpuşi, unde numai condiţii propice pentru copiii noştri nu erau. La fel şi scaunele. La ambele teatre, aflate de câteva luni sub o conducere unitară, s-au executat lucrări de igienizare, renovare şi modernizare. La Municipal s-a turnat şapă de beton, caloriferele au fost încastrate în pereţi, s-a pus mochetă nouă atât pe jos, cât şi pe pereţi, câştigându-se pe lângă condiţii decente pentru public şi o acustică bună, necesară în contextul înfiinţării orchestrei, dar şi a reînfiinţării Revistei. Şi corpurile de iluminat au fost schimbate pentru a putea crea aici un iluminat specific fiecărui spectacol în parte.

 

„La şedinţa extraordinară de la începutul săptămânii, consilierii locali băimăreni au alocat 800.000 de lei în plus pentru bugetul din acest an al Teatrului Municipal. Pe lângă lucrările care mai urmează a fi efectuate aici, o parte din bani vor fi folosiţi pentru remuneraţia corpului de balet, al orchestrei, dar şi pentru creşterea minimă, dar necesară a salariilor angajaţilor, oameni care ani de zile au fost nevoiţi să lucreze mult, pentru extrem de puţin. Creşterile salariale nu sunt mari, însă vor reprezenta un plus binevenit pentru toţi oamenii care în ultimele luni au înţeles că e un moment important în istoria teatrului băimărean şi au pus mâna pentru reconstrucţia acestei entităţi care a dat zâmbete şi lacrimi miilor de spectatori în decursul anilor. Închei prin ideea menţionată de Claudiu Pintican, care mi-a zis celebra vorbă a părintelui Steinhardt, „dăruind, vei dobândi”, într-un context actual: investind, vei câştiga. Am văzut ce s-a investit, acum urmează să primim câştigul: spectacole extraordinare, cum de ani de zile nu s-au mai jucat pe scena Municipalului!”, a spus primarul Cătălin Cherecheş.

 

„Un bun gospodar ştie să gestioneze chiar şi puţinii bani, astfel încât să menţină un anumit standard, măcar unul decent. A fost nevoie de o schimbare în ceea ce priveşte această instituţie. Mă bucur că în timp s-a dovedit că am avut dreptate când am decis că este nevoie să o luăm de la capăt. Nu are rost să ne întrebăm de ce nu au fost făcute aceste lucrări înainte. Tot ceea ce contează acum este faptul că am păşit pe un nou drum. Al reconstrucţiei, al revenirii Teatrului Municipal acolo unde îi este locul. Mi-am dorit ca băimărenii să vină în acest loc, iar noi să le putem oferi condiţii decente. Am reuşit. Mi-am dorit ca teatrul băimărean să ofere mai mult decât câteva spectacole şi atât. Şi suntem pe calea cea bună. Am reînfiinţat revista, avem acum trei secţii, de păpuşi, de dramă şi de revistă. Avem corp de balet şi orchestră. Şi am fost plăcut surprins să văd că băimărenii au sesizat toate aceste schimbări şi au speranţa că de acum teatrul băimărean va reveni încet, dar sigur, pe locul binemeritat în viaţa comunităţii noastre”.

 

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare

 

„Am realizat o serie de lucrări necesare. Pe lângă sălile de spectacole de la Teatrul Municipal şi cel de Păpuşi am reparat parchetul din sala de balet, din cauza degradării nu mai existau condiţiile necesare pentru repetiţii. Şi sala de orchestră a fost renovată, corpurile sanitare la fel, la ambele teatre. Era un consum incredibil de mare la apă înaintea acestor mici intervenţii, acum totul este pe sistem de senzori. La Teatrul de Păpuşi s-au făcut injecţii cu silicon la baza zidurilor pentru a scăpa de igrasie, una dintre marile probleme existente aici. Am pus o uşă nouă, am rezolvat problema cablurilor electrice care atârnau peste tot, am zugrăvit foaierele ambelor instituţii. Urmează să reabilităm şi cabinele actorilor, pentru a le crea condiţii decente. Scaunele noi pentru Teatrul Municipal vor veni în cursul săptămânii, astfel că încet, dar sigur, vom ajunge acolo unde ne-am dorit” - Claudiu Pintican, manager al Teatrului Municipal.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.