• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Iunie , 2013

Teatrul a coborât în stradă

La sfârşitul stagiunii 2012-2013, Teatrul Municipal Baia Mare se află la al patrulea eveniment important oferit băimărenilor, Băii Mari. În perioada 25-28 iunie va avea loc festivalul Exceptio, teatru de stradă, studio şi spaţii neconvenţionale. Este un prim pas pentru a aduce în Baia Mare un festival, ceva ce nu s-a prea văzut în Baia Mare. Printre invitaţi, Teatrul Masca, o garanţie a unor spectacole de calitate.

 
 
 

Managerul teatrului băimărean, Claudiu Pintican, pune la punct ultimele detalii pentru ca totul să fie perfect.

Dincolo de scena convenţională sau cea neconvenţională, parcuri, pieţe publice, este o muncă susţinută pentru ca cei ce vin în Baia Mare să aibă toate condiţiile necesare unor spectacole de ţinută. Cazarea, masa, sunt importante, oraşul trebuie să se prezinte la cel mai înalt nivel pentru ca oaspeţii să revină cu plăcere.

Şi nu este vorba de o trupă sau două, ci de zeci de actori, sau studenţi la actorie. Va fi o nebunie de spectacole, va fi un festival ce vine cu ceva nou, inedit. Rolul nostru este să mergem la spectacole în număr cât mai mare.

„Acest nou eveniment este o ediţie pilot a unui festival pe care l-am numit Exceptio, festival de teatru pe stradă, studio şi spaţii neconvenţionale. Iar ca argument spun că teatrul nu poate exista fără spaţiu şi public. Acest festival va însemna reîntoarcerea teatrului în spaţiul public, iar publicul se poate bucura de ceea ce se prezintă fără a mai avea limitarea unui spaţiu oferit de sala de spectacol.

În Baia Mare există câteva spaţii care se pot constitui în spaţii generoase pentru susţinerea actului teatral. Este Piaţa Millennium, piaţa Revoluţiei, teatrul de vară, parcul public, dar şi alte spaţii în care se poate juca o piesă de teatru în prezenţa unui public numeros.

Pentru ediţia pilot a acestui festival am invitat spectacole ale Universităţilor cu profil teatral din apropierea Maramureşului, respectiv facultăţile de profil din Cluj şi Tg. Mureş. De asemenea, am invitat Teatrul Masca, cel mai important teatru de stradă, cel puţin din România.

Invitând şcoli de teatru, ne propunem ca în cadrul acestui festival să avem workshop-uri de dramaturgie, de improvizaţie cu elevi, studenţi ai liceelor şi Universităţii din Baia Mare. Vom avea doar un workshop de scriere dramatică, condus de dramaturgul Ioan Peter din Arad.

 
 

„Acest nou eveniment este o ediţie pilot a unui festival pe care l-am numit Exceptio, festival de teatru pe stradă, studio şi spaţii neconvenţionale. Iar ca argument spun că teatrul nu poate exista fără spaţiu şi public. Acest festival va însemna reîntoarcerea teatrului în spaţiul public, iar publicul se poate bucura de ceea ce se prezintă fără a mai avea limitarea unui spaţiu oferit de sala de spectacol”.

 
Claudiu Pintican

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.