Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Team for Youth împlineşte 4 ani de activitate
Team For Youth Association este un ONG băimărean, întreaga activitate fiind condusă dintr-un colţişor de rai de pe strada Vasile Lucaciu nr. 55A. Fondată la iniţiativa tinerei Andreea Ţundrea, la vârstă de 23 de ani, organizaţia s-a dezvoltat remarcabil în cei patru ani.
Încă de la început, din 28 octombrie 2009, şi până în prezent, acţiunile şi proiectele Team For Youth s-au concentrat pe dezvoltarea tinerilor prin activităţi cultural-artistice destinate lor, prin schimburi de experienţă internaţionale, prin stagii de voluntariat în alte ţări (şi, uneori, pe alte continente) şi prin completarea educaţiei formale care se face în învăţământul clasic cu educaţia nonformală. Acţiunile de voluntariat ale asociaţiei au mers şi în direcţii caritabile, organizându-se strângeri de fonduri, campanii socio-educative pentru copiii instituţionalizaţi.
Cum s-a născut Team For Youth
„De unde a plecat ideea cu Team For Youth? Eu tocmai terminasem un stagiu de voluntariat în Polonia şi îmi doream să fac acelaşi lucru şi în Baia Mare. M-am întâlnit într-o zi cu Tabita şi i-am povestit ce-mi doresc şi împreună am pus totul la cale.”, îşi începe povestea Andreea Ţundrea, preşedinta asociaţiei. „Fiindcă am dorit de la început să lucrăm cu tineri şi activităţile noastre să fie axate pe ei, a fost important pentru noi ca numele organizaţiei să reflecte asta”.
Deşi între timp organizaţia a crescut semnificativ, nucleul îl constituie doar o mână de tineri cu vârste între 23 şi 28 de ani: Andreea - preşedinte, Tabita Boier - vicepreşedinte, Steli Grigore - responsabil financiar, Ionuţ Sabo - coordonator EVS şi Lucreţiu Pop - grafică şi relaţii publice. Fireşte, realizările nu ar fi aceleaşi fără sprijinul zecilor de voluntari locali care s-au implicat în derularea proiectelor.
Pe primul plan: tinerii
Prin toate proiectele iniţiate de ei sau la care au fost parteneri, membrii Team For Youth au avut ca prioritate crearea unui context favorabil dezvoltării personale şi sociale ale tinerilor, axat pe metode şi instrumente de educaţie nonformală.
Începând de la campanii de informare în şcoli, seri interculturale la muzeu, flashmob-uri în locuri publice, spectacol de jonglerii cu foc, cursuri de limbi străine, cursuri de formare locale, naţionale şi internaţionale, organizaţia se pare că le-a făcut pe toate.„Punem foarte mare accent pe interculturalitate şi astfel încercăm să implicăm cât mai mulţi tineri în activităţile noastre, mai ales că la toate din ele participă şi voluntarii străini pe care îi găzduim în Baia Mare prin Serviciul European de Voluntariat (SEV)” explică Lucreţiu Pop, specialist relaţii publice în cadrul asociaţiei.
„Spre exemplu, chiar la începutul lunii am desfăşurat un aşa numit „Carnaval de Nonformal” unde timp de o săptămână au fost implementate un număr de 10 metode de educaţie nonformală în mai multe locaţii cheie din Baia Mare. Ceea ce e deosebit la acest eveniment este că a fost organizat de către voluntarii SEV, aceştia fiind înainte pregătiţi de noi timp de câteva săptămâni. Carnavalul a însemnat zeci de voluntari noi, majoritatea elevi, care au colaborat cu voluntarii străini în implementarea acestui carnaval la un public şi mai mare, de câteva sute de persoane”, punctează Lucreţiu.
Un scurt istoric al Team For Youth Association trebuie să includă cel puţin câteva dintre cele mai importante activităţi, momente şi proiecte ale organizaţiei:
- găzduirea primilor voluntari străini în iunie 2010;
- 3 ediţii de strângere de fonduri în campania „Un altFel de Crăciun”;
- partener în implementarea primei ediţii “Let’s Do Romania!”;
- realizarea unui manual de predare a limbii române pentru voluntarii străini - distribuit gratuit în toată ţara;
- 2 ediţii de seri interculturale la Muzeul Judeţean de Artă (se promite a III-a ediţie la începutul anului viitor);
- Organizarea concertului caritabil „Fruit Fusion” la Teatrul de Păpuşi, cu bilet de intrare 1 kg de fructe care au fost donate a doua zi copiilor de la casele de tip familial;
- participarea şi implementarea locală a unor activităţi cu ocazia Săptămânii Naţionale a Voluntariatului în 2010, 2011, 2012 şi 2013 şi cu ocazia Zilei Educaţiei Nonformale în 2012 şi 2013;
- partener la festivalul KidsFest organizat de Ziua Copilului şi partener în implementarea Lecturi Urbane;
- strângerea de fonduri pentru o şcoală de fete din Nepal prin vânzarea de accesorii şi bijuterii făcute manual de către nativi;
- parteneri în proiectul naţional gONG - proiect pe creşterea calităţii Serviciului European de Voluntariat la nivel naţional.
Voluntariat local vs. voluntariat internaţional
Deşi nu este ceva nou, puţini tineri ştiu că voluntariatul poate fi atât pe plan local, cât şi pe plan internaţional. Team For Youth a trimis, începând din 2010 şi până în prezent, 81 de tineri din toate colţurile României la stagii de voluntariat în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană şi nu numai.
„Ceea ce este cel mai atrăgător în a face un SEV este că nu sunt costuri aproape deloc. Organizaţia gazdă îţi asigură cazarea, bani de mâncare, bani de buzunar, asigurare şi inclusiv 90% din transportul de la sosire şi la plecare”, ne spune Andreea Ţundrea, preşedinta asociaţiei, care şi ea la rândul ei, a făcut un stagiu SEV de 9 luni în Polonia
În momentul de faţă, organizaţia găzduieşte 22 de tineri veniţi din Germania, Spania, Bulgaria, Turcia, Letonia, Polonia, Portugalia, Spania, Tunisia, Noua Caledonie etc., numărul total de voluntari găzduiţi până acum fiind de 118. Dacă tot suntem la numere, vă spunem că Team For Youth a reuşit să stabilească parteneriate cu 32 de ţări, a scris şi primit finanţare din fonduri europene pe 13 proiecte, dintre care 7 pe Serviciul European de Voluntariat, 2 Schimburi de tineri, un training, un jobshadowing, un Partnership Building Activity şi o întâlnire a tinerilor cu responsabili ale politicilor de tineret. A trimis tineri în peste 50 de schimburi internaţionale şi a mai primit finanţare pe diferite proiecte de la ANST, DJST şi Primăria Baia Mare.
Italia, Mexic şi alte planuri de viitor
Cel mai recent proiect depus spre finanţare este o iniţiativă a tinerilor, proiect scris de un grup de adolescenţi, voluntari ai Team for Youth, iar în viitorul imediat apropiat urmează implementarea proiectului AssoClick, activitate prin care mai mulţi copii cu oportunităţi reduse vor învăţa să folosească un calculator, să scrie un email, şi la final chiar să-şi facă propriul CV şi să aplice la un job, toate în cadrul unor ateliere care se vor desfăşura la sediul asociaţiei.
„Mereu avem schimburi internaţionale sau stagii de voluntariat pentru care căutăm participanţi şi dorinţa noastră este să implicăm cât mai mulţi maramureşeni fiindcă aici se află oamenii care ne sunt dragi şi care ne susţin pe noi cel mai mult. În momentul de faţă căutăm tineri pentru un stagiu de un an în Mexic, unul de 7 luni în Italia şi unul de o lună în Polonia. Toate detaliile despre aceste stagii, precum şi următoarele noastre proiecte le punem pe site-ul nostru, www.t4uth.ro, în secţiunea Noutăţi”
- încheie Lucreţiu Pop, cel care administrează şi pagina web a organizaţiei
Încheiem şi noi cu mesajul de încurajare a cititorilor noştri în a profita cât de mult de activităţile pregătite de tinerii voluntari.
La mulţi ani Team for Youth şi la cât mai multe proiecte!