• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Octombrie , 2012

Taxe majorate ca şi în Caragiale

A fi sau a nu fi? Aceasta-i întrebarea aleşilor locali după ce Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ care permite administraţiilor locale să majoreze impozitele cu 16%. Ulterior, proiectul controversat a fost scos de pe site.

 
 

Impozitele şi taxele locale se vor putea majora începând cu anul fiscal 2013, potrivit unui proiect de act normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor. Astfel, ar urma ca de anul viitor să plătim impozite mai mari pentru terenuri, case sau maşini, dar şi să achităm taxe majorate pentru eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate sau pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor.

 

În prezent, valoarea impozitelor şi a taxelor locale este stabilită de HG nr. 956/2009, care ar urma să fie abrogată, de la 1 ianuarie 2013, de proiectul de HG publicat de Ministerul Finanţelor. Potrivit notei de fundamentare a acestui proiect, valoarea impozitelor şi taxelor locale se va actualiza, începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflaţiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012. Potrivit notei de fundamentare, veniturile bugetelor locale vor creşte cu 531,62 milioane lei.

Numai că proiectul de hotărâre de guvern privitor la majorarea taxelor şi impozitelor locale a fost scos de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), după ce premierul a declarat că nu a discutat nimic cu ministrul Finanţelor, despre creşteri de taxe şi impozite începând cu anul 2013.

 

Mai mult, Ponta a explicat că, cerând detalii oficialilor de la Ministerul Finanţelor, a fost purtat de la „Ana la Caiafa”: „La Ministerul Finanţelor este ca în ‘D’ale Carnavalului’, de Caragiale. Ministrul Finanţelor nu ştia cine a pus informaţia pe site”, a spus acesta la Realitatea TV.

 

Prevederile din proiectul de HG publicat de Finanţe stabilesc impozite de aproape două ori mai mari decât în prezent pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică ce depăşeşte 2000 de cm3. Totuşi, noile impozite anunţate de Finanţe sunt mai mici decât cele prevăzute în proiectul iniţial, publicat în luna martie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.