Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 15 Decembrie , 2008
Taxa umilintei noastre
Bataia de joc a fost institutionalizata! Sub pretextul sustinerii industriei auto, legislatia privind celebra taxa de poluare a fost modificata. Din 15 decembrie, cuantumul taxei trebuia sa fie triplat, pentru toate autoturismele inmatriculate pentru prima data in Romania.
Se pare ca legea a fost calcata in picioare si masura s-a aplicat mai devreme. Printr-o chichita de procedura, Guvernul „loveste” sub centura soferii. In dispretul principiului respectarii cuvantului dat, taxa de poluare triplata prin Ordonanta de Guvern s-a aplicat cu cateva zile mai devreme.
Celebra taxa din Romania, botezata, pe rand, „de mediu”, „auto” si „de poluare”, trebuia sa intre in vigoare doar dupa 15 decembrie. Numai ca actul normativ care a ajuns in Monitorul Oficial inainte ca reprezentantii Comisiei Europene sa-si dea cu parerea nu continea aceasta data. Asa ca, potrivit Constitutiei, daca actul normativ nu contine o data specifica privind intrarea in vigoare, aceasta are loc dupa publicarea in Monitorul Oficial. Asa ca taxa s-a aplicat cu sase zile mai devreme, spre disperarea soferilor si bajbaiala autoritatilor.
Pare-se ca modificarea legislatiei privind taxa auto a devenit practica preferata a Guvernului Tariceanu. In urma cu aproximativ doua saptamani, guvernantii au anuntat, triumfatori, scutirea obligatiei de plata, pe o perioada de peste un an, a taxei de poluare pentru autoturismele Euro 4, inmatriculate in Romania sau in alte state membre si a caror capacitate nu depaseste 2.000 cmc (centimetri cubi). In urma cu cateva zile, Guvernul a revenit cu o modificare la modificare. Camelia Spataru, purtatorul de cuvant al Guvernului, a anuntat in urma sedintei ca exista o explicatie pentru ras-ras-modificare. Evident, explicatia face parte tot din ciclul „interesul national obliga”: „o parghie importanta prin care Guvernul actioneaza pentru sustinerea industriei auto, afectata de criza financiara internationala, este modificarea legislatiei privind taxa de poluare. Printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata astazi, Guvernul a hotarat majorarea de trei ori a cuantumului taxei pe poluare pentru toate autovehiculele inmatriculate, pentru prima data, in Romania”. Insa tot atunci, Spataru a anuntat ca ordonanta va ajunge la Monitorul Oficial numai dupa ce va primi avizul Comisiei Europene. Dar se pare ca guvernantii n-au mai asteptat avizul. Graba guvernantilor a generat aglomeratii, haos si proteste in toate orasele mari ale tarii. Sute de soferi au iesit pe strazi, intr-o actiune spontana de protest impotriva taxei. Unii au amenintat Guvernul cu tribunalul. Mai mult, soferii spun ca „e necesar” un protest pe strazile capitalei. La inceputul saptamanii trecute, si soferii baimareni au protestat in centrul municipiului. Unii dintre ei nu au cerut doar taxa inapoi, ci si... votul. Se pare ca taxa nu este agreata nici de Comisia Europeana. Potrivit unui oficial al Comisiei Europene citat de Mediafax, taxa de inmatriculare pentru masinile second-hand cu norma de poluare Euro 4 ar trebui suspendata, pe motiv ca aceasta masura se aplica in legislatia europeana. In schimb, autoritatile romane au decis triplarea taxei de inmatriculare la toate autoturismele rulate, fara a face diferente intre normele de poluare. Protestele si disperarea soferilor sunt tratate cu... tacere de reprezentantii Guvernului. Mai marii executivului s-au ferit de declaratii si explicatii. Altii, in schimb, se spala pe maini si arunca pisica raspunderii in curtea celorlalti. Ministrul Attila Korodi s-a „dezis” de decizia Guvernului si chiar a anuntat ca refuza sa semneze actul normativ care instituie noile valori ale taxei. In schimb, presedintele Administratiei Fondului de Mediu crede ca majorarea taxei e o idee buna si ca banii se intorc tot la cetateni. La inchiderea editiei, Camelia Spataru, purtatorul de cuvant al Guvernului a anuntat ca legea s-a modificat din nou: „Guvernul a decis ca triplarea taxei de poluare pentru autovehicule sa se aplice de la data de 15 decembrie, abrogand astfel Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern in urma cu o saptamana.
In cazul persoanelor care au platit taxa de poluare majorata, acestor persoane li se va restitui diferenta dintre cuantumul taxei majorata de trei ori si cea aflata in vigoare inainte de adoptarea Ordonantei 208/2008 - cea adoptata in urma cu o saptamana”.
Protest in Baia Mare
Joi, 11 decembrie, s-a anuntat alt protest autorizat, generat de nemultumirile legate de taxa auto. La orele amiezii, peste 100 de baimareni s-au adunat in fata Palatului Administrativ, scandand lozinci anti-taxa.
Comitetul de initiativa, in numele a 20 de societati comerciale importatoare de masini second-hand, si alte cateva sute de persoane au redactat si o petitie, pe care au inmanat-o prefectului de Maramures. Prin document, se solicita anularea taxei de poluare si restituirea sumelor incasate incepand cu 1 ianuarie 2007. Protestatarii au anuntat ca, in cazul in care nu vor primi un raspuns favorabil pana la finele acestui an, vor apela si la alte forme de protest, inclusiv greva fiscala, pana cand solicitarile vor fi aprobate. Prefectul a dispus, dupa discutiile avute cu delegatia protestatarilor maramureseni, care au pichetat Institutia Prefectului, nemultumiti de triplarea taxei de poluare, intocmirea unei adrese care a fost trimisa premierului Calin Popescu - Tariceanu, Ministerului Internelor si Reformei Administrative si Ministerului Economiei si Finantelor.
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.