• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 16 August , 2023

Tabăra „PUNTE” în Maramureș, legătură educațională și de prietenie între elevi olimpici din Republica Moldova și România

Zilele trecute, s-a încheiat cu multă emoție „Tabăra de excelență în Maramureș-PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni” - proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României și implementat de Consiliul Județean Maramureș.

 

Deschiderea taberei a avut loc la Șuior, în 31 iulie 2023, cu participarea dom­nului Ionel Bogdan, preșe­din­tele Consiliului Județean Mara­mureș, a domnului Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova și a reprezentanților partenerilor în proiect.
Pe parcursul celor șase zile de tabără, olimpicii au descoperit Ma­ra­mureșul, cu tradițiile și obi­ceiurile sale, s-au implicat în ateliere meșteșugărești și vizite desprinse parcă din filele de istorie maramu­reșeană, oferind astfel prilejul de a cunoaște și de a prețui identitatea națională comună.
Atracțiile taberei au fost atelierele de olărit, sculptură, pielărie, podoabe tradiționale și de gastronomie, vizitele la muzeele și Bi­blio­teca Județeană din Baia Mare, la biserici de lemn din Maramureș aflate în patrimoniul UNESCO, precum și la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației și Muzeul Memorial „Doctor Vasile Lucaciu” din Șișești.

Cei 40 de elevi olimpici din cele trei raioane din Republica Moldova și din Maramureș, alături de 12 profesori însoțitori și de re­prezentanți din partea Consiliilor Raionale Hîncești, Strășeni și Ungheni au primit la finalul taberei din partea organizatorilor, repre­zentați de vicepreședinții Consiliului Județean Maramureș, Doru Alexandru Lazăr și Radu Trufan, diplome și cadouri-amintire despre Maramureș. Evenimentul a fost onorat și de prezența doamnei Anca Minodora Hendea, secretar de stat în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Elevii și profesorii prezenți au mulțumit pentru zilele minunate petrecute în tabără și aportul educațional consistent primit.

„Cunoștințele dobândite în aceste zile reprezintă zestrea educațională pe care o veți duce mai departe în Republica Moldova. Vă doresc ca toate experiențele acumulate în cadrul taberei să vă fie de folos în viață și să constituie fundamentul dezvoltării voastre intelectuale”, a declarat la finalul taberei, vice­pre­ședintele Consiliului Județean Ma­ra­mureș, Doru Alexandru Lazăr.
Consiliul Județean Maramureș mulțumește cu această ocazie partenerilor care au contribuit la reușita taberei: Inspectoratul Șco­lar Județean Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă
Populară Maramureș, Centrul Ju­de­țean pentru Conservarea și Pro­­mo­varea Culturii Tradiționale „Li­viu Borlan” Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Biblioteca Ju­­­de­­țeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, ONG-urile YMCA România și Asociația ASSOC, precum și Consiliile Raionale înfrățite: Hîncești, Strășeni și Ungheni din Republica Moldova și tuturor profesorilor coordonatori implicați.
Tabăra s-a încheiat într-un cadru mirific la Șuior Cota 1000, vineri seara, cu o șezătoare în cadrul căreia olimpicii din cele trei raioane și județul Maramureș și-au prezentat portul și tradițiile, au cântat în jurul unui foc de tabără și au legat prietenii pe termen lung.
Proiectul „Tabăra de excelență în Maramureș-PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-
Ungheni” este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Re­publica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României și are ca obiectiv principal promovarea și susținerea excelenței în educație în rândul elevilor de liceu olimpici la limba română și istorie din raioanele Hîncești, Strășeni și Ungheni din Republica Moldova, prin co­nec­tarea interregională cu tineri olimpici din județul Maramureș. Bugetul total al proiectului a fost 230.582,10 lei, din care finanțarea nerambursabilă din partea DRRM este de 219.602 lei, iar cofinan­țarea CJMM reprezintă 5% din bugetul acordat de DRRM, adică 10.980,10 lei.

 
 

Informații suplimentare pot fi obținute de la manager de proiect, Margareta Căpîlnean, mar­gareta.capilnean@maramures.ro sau expert comunicare proiect,
Gheorghe Paul Szaniszlo, paul.szaniszlo@maramures.ro.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.