• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 August , 2019

Tabără gratuită la Izvoare, pentru copii și tineri din Republica Moldova

30 de elevi și însoțitori ai acestora din Raioanele Florești și Hîncești, din Republica Moldova, petrec momente de neuitat pe meleagurile maramureșene, în cadrul Taberei școlare internaționale, care are loc la cabana Clubului Sportiv Școlar nr. 2 din stațiunea Izvoare, în perioada 1 - 6 august 2019.

 

Tabăra este organizată de Inspectoratul Școlar Jude­țean Maramureș cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean Maramureș, ofe­rind oaspeților pe peste Prut prilejul să descopere bogățiile culturale și spirituale ale Maramureșului și să participe la o serie de acțiuni educative și recreative care să contribuie la crearea de legături între comu­nitățile noastre și la întărirea sentimentelor de apartenență la valori și repere istorice comune.
După drumul lung din Republica Moldova până în Maramureș și o binevenită noapte odihnă la Izvoare, la aproape 1000 m altitudine, oaspe­ții au petrecut prima zi de tabără în Baia Mare, unde au vizitat așeză­minte culturale și istorice locale, fiind însoțiți de profesori mentori din partea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și de reprezen­tanți ai Biroului Relații Internațio­nale din cadrul Consiliului Județean Maramureș, respectiv Mihaela Lițe, șef Birou și consilierul superior Margareta Căpîlnean.
Elevii și profesorii moldoveni au fost impresionați de colecțiile de minerale și roci ale Muzeului Ju­dețean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, au călătorit virtual printre stele la Complexul Astrono­mic Baia Mare și au făcut cunoștință cu moștenirea istorică a locului, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş. Periplul educați­onal în Baia Mare, din data de 2 august 2019, a cuprins și vizita la Muzeul Satului din cadrul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, unde oaspeții au admirat monumente de arhitec­tură populară specifice celor patru zone etnografice ale județului Mara­mureș, bucurându-se de liniștea și pitorescul satului maramureșean.
În a doua zi de vacanță în Maramu­reș, elevii și profesorii din Florești și Hîncești s-au recreat la Bazinul de înot din Baia Mare și au mers în drumeție în Poiana Soarelui din stațiunea Izvoare, împreună cu mentorii taberei.
Programul zilei de duminică, 4 august, a cuprins întâlnirea partici­panților la tabără cu specialiști de la Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș, care au prezentat echipamentele utilizate în salvarea montană pe timp de vară, sfaturi pentru organizarea unei drumeții, aspecte de conduită și comportament, precum și sfaturi pentru gesti­onarea unui incident în zona mon­­tană. Demonstrațiile practice, explicațiile și poveștile salvatorilor montani au fost foarte apreciate de elevii moldoveni, toți fiind impre­sionați de importanța acestei meserii care implică pasiune pentru tot ce înseamnă munte și dedicare pentru salvarea vieților celor aflați în dificultate pe munte. Activitățile recreative ale taberei au continuat du­mi­nică după amiaza, împreună cu profesori de la Clubul Școlar Sportiv Baia Sprie.
Excursia în Maramureșul Istoric a fost parte a programului taberei din data de 5 august, incluzând vizita la Cimitirul vesel de la Săpânța, la câ­teva repere ale municipiului Sighetu Marmației, precum și la Mânăstirea Bârsana.
Tabăra școlară internațională în Maramureș pentru elevi și însoțitori din Republica Moldova se încheie în 6 august 2019, la reușita acesteia contribuind buna colaborare dintre Consiliul Județean Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Mara­mu­reș, precum și implicarea in­sti­tu­țiilor culturale și a serviciilor publice subordonate Consiliul Ju­dețean Maramureș.
Continuarea sprijinirii de către Consiliul Județean Maramureș a unor astfel de acțiuni de apropiere între comunități este esențială pentru a dezvolta relațiile de colaborare existente și a deschide noi perspective de cooperare inter-regională cu par­teneri din țară și din străinătate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.