• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 1 Septembrie , 2016

Tabără experimentală de arheologie pentru copii

În perioada 05–11 august 2016, la situl arheologic/rezervaţia arheologică Cuptoarele dacice de la Medieşul Aurit, a avut loc a doua ediţie a Taberei de arheologie experimentală pentru copii organizată de Raio Press (Bucureşti) în colaborare cu Asociaţia Culturală Omnis Barbaria (Satu Mare) şi în parteneriat cu Muzeul Judeţean Satu Mare (Satu Mare) şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş (Baia Mare).

 

 

Tabăra a fost inclusă în cadrul Proiectului Educaţional   Internaţional „DISCOVERY - DESCOPE- RĂ LUMEA!”. În cadrul acesteia, 44 de elevi de la Şcoala Gimnazială  nr.149 din Bucureşti (clasele V-VIII) au cunoscut tainele meseriei de arheolog, au învăţat cum se confecţiona ceramica lucrată cu mâna şi la roata olarului, au deprins meşteşugul ţesutului la războiul vertical şi au experimentat procesul confecţionării unei cămăşi din zale de fier.

 

Programul taberei a fost împărţit pe zile, astfel încât să fie cât mai variat şi mai bine organizat. Prima zi de activităţi a fost dedicată atelierului „Micul Arheolog”. Copiii, coordonaţi de arheologul Marius Ardeleanu şi însoţiţi de patru profesori au desfăşurat timp de o zi, la situl arheologic de la Medieşu Aurit -Şuculeu, activităţi specifice muncii de arheolog. Le-au fost prezentate, iar apoi au experimentat ei înşişi, metodele prin care se identifică, cercetează şi documentează un şantier arheologic (acţiunea de cercetare de suprafaţă, sondajul arheologic şi cercetarea sistematică, documentarea prin fotografie şi desen arheologic, conservarea şi depozitarea materialelor descoperite).   

 

A doua zi a fost dedicată ceramicii lucrate cu mâna şi la roata olarului. După o scurtă prezentare despre tehnicile de modelare, decorare şi arderea ceramicii lucrate cu mâna şi la roată, pe şantierul arheologic de la Medieşu Aurit-Şuculeu, elevii, împărţiţi în patru grupe, au reuşit să modeleze forme ceramice lucrate la roată (coordonaţi de olarul Chira Vasile), imitaţii după cele găsite pe şantierul arheologic şi au confecţionat idoli şi statuete zoomorfe şi antropomorfe la atelierul de modelat din lut (coordonaţi de artistul plastic Bogdan Longodor).

 

Atelierul de ţesut la război vertical după  model antic s-a desfăşurat în cea de-a  treia zi de activităţi şi a implicat o incursiune în istoria firului de lână de la lâna de oaie până la cămaşa finită. Au fost explicate toate metodele de producere, preparare, prelucrare a firului de lână, apoi elevii au avut ocazia să testeze lucrul la patru războaie de ţesut manual de tip antic (vertical).  

 

În paralel s-a desfăşurat şi atelierul „Micul arheolog”, atelierul de fierărie, coordonat de Cătălin Teletin şi atelierul  de  lucru de confecţionat o cămaşă de zale din fier (coordonat de Vlad Săsăran) şi de probare de costume militare şi civile antice (replici).

În vederea promovării activităţilor din cadrul taberei, marţi, 9 august, la sediul Muzeului Judeţean Satu Mare a fost vernisată o expoziţie temporară (ce a fost deschisă în perioada 09 august - 24 august şi care poate fi vizitată şi la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare în perioada 25 august – 15 decembrie 2016).

În cadrul expoziţiei sunt prezentate, în două vitrine, piesele realizate de elevi în cadrul atelierelor de ceramică lucrată la roata şi modelaj în lut. Sunt expuse de asemenea şi o parte din uneltele folosite de elevi în cercetarea arheologică, atelierul de confecţionat cămaşă de zale din fier, precum şi piesele de armament prezentate şi probate în timpul taberei. Prin intermediul unor fotografii, sunt prezentate diferite aspecte din timpul atelierelor de lucru.

 

Scopul acestei tabere a fost de a oferi participanţilor (elevi de gimnaziu, profesori) posibilitatea să descopere, prin intermediul arheologilor de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie   Maramureş şi membrilor şi voluntarilor Asociaţiei Culturale Omnis Barbaria tainele unor civilizaţii ce au existat în antichitate pe teritoriul actualului judeţ Maramureş, să participe activ la  activităţile de pe un şantier arheologic şi să se iniţieze în diferite  tehnici şi meşteşuguri specifice prin intermediul unor ateliere de arheologie experimentală şi alte activităţi prin care elevii să îşi însuşească cunoştinţe despre arheologie şi istoria locală.

 

 

Obiectivele taberei

 

Unul dintre obiectivele taberei de arheologie a fost organizarea şi realizarea unor activităţi şi ateliere care să constituie o modalitate atractivă pentru copii de a cunoaşte cultura, altfel decât prin intermediul manualelor, cât şi o modalitate de cunoaştere şi înţelegere a trecutului, prin experimente ce reproduc aspecte ale vieţii de demult şi testează interpretările cercetătorilor.

Un alt obiectiv a fost acela de a oferi participanţilor la această tabără (elevi de gimnaziu, profesori) posibilitatea de a descoperi tainele trecutului, să participe activ la activităţile de pe un  sit arheologic şi să se iniţieze în diferite tehnici specifice prin intermediul unor ateliere, experimente şi alte activităţi prin care elevii să îşi însuşească cunoştinţe despre arheologie.

Nu în ultimul rând, promovarea potenţialului turistic, istoric şi arheologic al judeţelor Maramureş şi Satu Mare a constituit un obiectiv al organizatorilor acestei tabere de arheologie experimentală.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.