Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Un proiect de 700 milioane lei, initiat de Organizatia Cercetasii Romaniei, in legatura cu copiii institutionalizati, s-a soldat cu un esec. Dusi in tabara la ruinele Seiniului, copiii au revenit dupa cateva zile, fiind suspectati de varicela. La intoarcere, copiii au gasit casele de tip familial fara personal, iar frigiderele erau goale.
Pentru copiii catorva case de tip familial (CTF) din Baia Mare, luna august trebuia sa aduca o excursie de cateva zile in Seini, la ruinele cetatii medievale. Initiatorii proiectului sunt membrii Organizatiei Nationale “Cercetasii Romaniei”, filiala Cluj - Napoca. Proiectul, coordonat de Nicu Romaniuc, urmarea restaurarea ruinelor cetatii si formarea unui pol turistic in zona. Pentru luna august, Cercetasii au inclus in proiect si copiii din casele baimarene. Demersul a fost sprijinit de fundatia HHC, condusa de Stefan Darabus, care a facut lobby pentru reusita proiectului catre conducerea Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DASPC). In perioada 1-14 august, peste 20 de copii din Casele de tip familial urmau sa plece in excursie la Seini, iar in perioada 15-21 august, alti copii aveau sa ii urmeze.
Feliute de salam
Prea frumos, visul s-a transformat in cosmar. Copiii ar fi trebuit sa plece in tabara in 1 august, dar nu au plecat decat in 5 august, tocmai cand vremea a inceput sa se strice, si au mers degeaba. Minunatele activitati descrise poetic in proiectul initiat de Cercetasi au esuat, din cauza ploii. Mai mult, locul respectiv s-a transformat intr-un focar de infectie. In tabara au ajuns copii din mai multe parti ale tarii, unii avand varicela. Asa ca luni, 8 august, copiii s-au intors in Baia Mare, dupa o excursie ratata si cu o eventuala varicela. La intoarcere, copiii au avut de suferit din cauza lipsei de alimente si a personalului din Case. Nimeni nu se astepta ca ei sa revina atat de curand. Au mancat paine, margarina si doua felii de salam. Cat despre educatia lor, nu poate fi vorba, personalul (si asa insuficient) fiind plecat in concediu.
Fas de 700 milioane
Valoarea acestui proiect a fost de 733 milioane lei, dar a fost un fiasco. Vorbind cu copiii din CTF Grivitei, am aflat cateva detalii. “Am dormit pe jos, in sala de sport. Era un singur dus, cu apa rece. Nu stiu de ce ne-au dus acolo”, a povestit unul dintre copii.
La randul lor, atat Stefan Darabus, cat si directorul adjunct al DASPC, Nicolae Boitor, au afirmat ca nu ii vor mai lasa pe copii in tabara. „Ani la rand i-am dus pe copii in tabara si nu a fost nici o problema. Acum, Cercetasii Romaniei au luat legatura cu noi pentru a le intermedia legatura cu DASPC. Si am oferit saci de dormit. Cat despre conditii... Mi s-a spus ca nu a existat o cooperare intre grupurile de copii, cei din Baia Mare jucandu-se singuri, si ca au fost probleme cu cazarea. In excursia din 15 august nu vor mai merge”, a spus Darabus. „Cercetasii nu au fost pregatiti cu conditii pentru o vreme ploioasa si au existat disfunctionalitati. Nu ii vom mai trimite pe copii in partea a doua a lunii”, a spus Boitor.
Isterizata
In timpul documentarii articolului, ne-am deplasat la sediul HHC pentru a discuta cu Stefan Darabus. Am fost intampinati cu vadita ironie de tanara Anca Sturz, o angajata a HHC: “Stefan e plecat in strainatate. Ah, de la GAZETA sunteti? Atunci numai cu el puteti vorbi. Ca sa nu apara iar (ne-a amuzat!, n.red.) lucruri nedocumentate.” Apoi am intrat intr-un birou. Brusc, angajata, suferind de complexul juvenil, a devenit autoritara pana la obraznicie si ne-a apostrofat, crezand ca e pe maidan. “Legitimati-va! Nu aveti ce cauta aici. Nu eu trebuie sa ma legitimez, ci voi. Bai, pustiulica (mi se adresa, confundandu-ma cu un copil institutionalizat de pe vreun poster din birou, n.red.), vezi cu cine vorbesti, ca am o varsta si nu faci ce vrei la mine in birou, clar? Cu ce drept ma inregistrezi pe mine? Ti-am dat voie? Bai, pustiulica, daca nu inchizi reportofonul, chem politia”, s-a isterizat Sturz, smulgandu-mi reportofonul.
Spiritele fiind incinse, am parasit cladirea, nedorind sa dam „apa la moara” angajatei nevrotice. Insa ne intrebam daca Darabus tolereaza impertinenta angajatilor sai care se ocupa cu protectia sociala. Si daca da, suntem obligati sa o toleram si noi? Unde este respectul fata de om, clamat de HHC, si cum sunt tratati copiii de catre angajatii fundatiei, din moment ce ziaristii sunt evacuati din sediu in acest mod si dintr-o cauza hilara. Cu asemenea angajati, ne si miram ca ni se pretinde normalitate...
Ciprian DRAGOS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.