• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 August , 2013

Tabăra de vară şi de pictură „Sf. Sava Brancovici” de la Mănăstirea Moisei

Prof. Moldovan Emilian-Ioan, Şcoala Gimnazială Nr.1 Moisei

Prof. Moldovan Raluca-Maria, Liceul Tehnologic Vişeu de Sus

 
 

Bucuria de a fi creştin au experimentat-o în acest an, pentru şase zile, şi copiii şi profesorii din zona Vişeu-Borşa, care au participat la cea de-a patra ediţie a Taberei de vară şi de pictură „Sf. Sava Brancovici”, desfăşurată în perioada 22-27 iulie, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Moisei, judeţul Maramureş.

 
 

Tabăra a fost iniţiată de către Prea Cuviosul Părinte Protosinghel Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, care şi în acest an a fost direct implicat în buna desfăşurare a ei, mărind chiar numărul elevilor care au putut să se bucure de o săptămână mai altfel din viaţa lor, deşi mănăstirea se află într-un amplu proces de sistematizare, părintele stareţ arătând prin aceasta că nu e preocupat numai de zidirea construcţiilor frumoase şi de folos ansamblului mănăstiresc, ci mai ales de zidirea smeritelor bisericuţe ale credinţei celei adevărate în sufletele mlădiţelor Bisericii lui Hristos, a tinerilor şi a creştinilor din zonă.

 

În acest an, copiii şi profesorii prezenţi deopotrivă au putut să se bucure de nişte zile minunate de vară, în care au trăit cu toţii mai aproape de Hristos, mai autentic creştineşte, bucurându-se de fiecare moment al taberei prin activităţile desfăşurate în cadrul ei.

Cea mai mare bucurie a fost prilejuită de întâlnirea cu copiii extraordinar de buni veniţi în această tabără de la şcolile din localităţile Moisei, Vişeu de Sus, Vişeu de Jos, Petrova şi Borşa, care prin ascultarea, cuminţenia, răbdarea, buna lor dispoziţie şi credinţa lor au confirmat spusele Mântuitorului care ne îndeamnă să fim ca şi pruncii dacă dorim să moştenim Împărăţia cerurilor şi ne-au bucurat şi pe noi, cei maturi, preoţi şi profesori, că Biserica Ortodoxă are asemenea tineri şi prin ei va avea pe viitor buni şi credincioşi creştini.

O altă mare bucurie ne-a fost adusă în suflet şi de prezenţa în mijlocul nostru a Prea Sfinţitului Justin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, care în prima zi a taberei ne-a vorbit tuturor şi în special copiilor despre frumuseţea credinţei ortodoxe şi despre valorile poporului român şi comorile Maramureşului, în special, în lada de zestre a sufletului creştinului român aflându-se la loc de cinste credinţa noastră ortodoxă, familiile frumoase cu prunci mulţi, portul popular maramureşean, casele şi bisericile maramureşene şi cadrul natural mirific dat de Dumnezeu maramureşenilor, valori pe care suntem datori să le păstrăm curate, să le transmitem mai departe şi să le promovăm, ca valori autentic româneşti.

 

Bucurie a adus în sufletele copiilor şi învăţarea şi cântarea unor pricesne închinate Maicii Domnului, precum şi participarea la sfintele slujbe, Sfânta Liturghie, Vecernia, Miezonoptica şi la Sfintele Taine ale Maslului, Spovedaniei şi Împărtăşaniei, acest urcuş duhovnicesc culminând cu bucuria comuniunii euharistice, când, în ultima zi a taberei, elevii şi profesorii prezenţi s-au împărtăşit cu Trupul şi cu Sângele Domnului, plecând spre casă cu sufletul mai curat, mai bun şi mai plin de credinţă.

Bucuria frumuseţii învăţăturii Mântuitorului Hristos ne-a fost sădită în suflete şi de preoţii invitaţi la Convorbirea de seară, pr. Iustin Şanta de la Parohia „Sf. Nicolae” din Vişeu de Jos, pr. Dumitru Timiş şi pr. Vasile Tomoiagă de la Parohia „Sf. Cuv. Parascheva” din Moisei şi pr. Nicoară Grec de la Parohia „Înălţarea Sf. Cruci” din Borşa, în cadrul căreia s-au dezbătut teme actuale care vizează viaţa unui tânăr creştin, insistându-se pe modelul de vieţuire al lui Hristos şi al sfinţilor, model de viaţă pe care fiecare tânăr îl poate trăi curat în sânul Bisericii Ortodoxe. 

 

Bucurie în suflet au simţit copiii prezenţi atunci când au descoperit tainele pictării unei icoane pe sticlă şi noi toţi, la finalul acestei lucrări, când      ne-am putut bucura cu toţii, elevi, profesori, părinţi şi preoţi, de calitatea deosebită a icoanelor pictate, ceea ce a dovedit că ele au fost pictate cu mare răbdare şi atenţie, cu post şi rugăciune, asemenea iconarilor care s-au şcolit cândva la această sfântă mănăstire, şi a cărei tradiţie încercăm să o continuăm şi astăzi prin micii creştini talentaţi prezenţi în această tabără.

În acest an am avut şi bucuria de a participa la nişte activităţi în premieră în tabăra noastră, una dintre acestea fiind şi prezentarea practică pe care a făcut-o copiilor părintele Zola Nicolae-Cornel, plt. maj. paramedic la ISU Maramureş şi preot onorific la biserica „Sf. Iosif cel Nou de la Partoş” din cadrul aceleaşi instituţii, a unor tehnici de acordare a primului ajutor în situaţii de urgenţă şi de prevenire şi intervenţie în cazul producerii unui incendiu, activitate apreciată de copiii prezenţi şi de organizatori, ca şi vizionarea unui film religios, activitate facilitată de implicarea doamnei bibliotecar Ioana Tomoiagă de la Biblioteca Comunală Moisei.

 
 

Copiii prezenţi în tabără s-au putut bucura de activităţile desfăşurate în aer liber, care au constat în drumeţii, jocuri în aer liber, foc de tabără şi o activitate de ecologizare în jurul mănăstirii, bucuria curăţării naturii de deşeurile aruncate la voia întâmplării de către turişti fiind mai mare decât amărăciunea produsă în suflet că unii oameni pot face atâta mizerie în jur, nerespectând astfel darul dat de Dumnezeu nouă, oamenilor, natura, care ne oferă cele necesare vieţii.
O altă activitate care s-a bucurat de succes a fost şi atelierul de confecţionare de zgărdane, coordonat de doamna profesoară Raluca Moldovan de la Liceul Tehnologic Vişeu de Sus, şi de metaniere, coordonat de doamna economist Iustina Ciontoş, unul din cei doi voluntari, alături de domnul inginer Claudiu Couti, care s-au implicat împreună cu doamnele profesoare Raluca Moldovan - Liceul Tehnologic Vişeu de Sus, Nicoleta Şanta - Şcoala Gimnazială „Ioan Horea” Moisei, Marişca Kondrei-Liceul Tehnologic „Al. Filipaşcu” Petrova, Monica Coman-Şcoala Gimnazială „Dragoş-Vodă” Moisei şi Maria Mihali - Şcoala Gimnazială Nr. 8 Borşa, coordonaţi de domnul profesor Emilian Moldovan - Şcoala Gimnazială Nr.1 Moisei, în buna desfăşurare şi organizare a taberei din acest an. Tuturor celor care şi-au adus aportul la reuşita acestei ediţii, şi, în special, părintelui stareţ Teofil Pop, dorim ca pe această cale să le aducem mulţumiri, rugând pe milostivul Dumnezeu să le răsplătească jertfa, dându-le bucurii în această viaţă pământească şi bucuria dobândirii unui colţ de Rai în cealaltă parte a vieţii lor.

 

Finalul taberei a fost marcat de festivitatea de închidere a taberei, ocazie cu care părintele stareţ Teofil Pop a sfinţit icoanele realizate în cadrul acestei tabere şi a dăruit participanţilor daruri, ca semn de amintire a participării lor la această tabără, îndemnând totodată pe participanţi să poarte mereu în suflet cele ce au învăţat în aceste zile petrecute la mănăstire şi să-şi ducă viaţa ca nişte adevăraţi creştini, exprimându-şi dorinţa revederii cu aceştia cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, când alături de colegii, prietenii, familiile şi preoţii din satele lor sunt aşteptaţi să vină în procesiune, aducând darul rugăciunii şi al pricesnelor Măicuţei Sfinte, ocrotitoarea creştinilor şi a Mănăstirii Moisei.

 

Gândul de final cu care am dorit ca fiecare participant să plece spre casă a fost acela că viaţa unui creştin trebuie şi poate fi trăită frumos, împletind munca cu rugăciunea, iubirea lui Dumnezeu cu iubirea aproapelui, aşa cum am trăit şi noi, copiii, profesorii şi preoţii, în aceste zile ale Taberei de vară, descoperind că ne putem bucura de tot ceea ce ne-a dat Dumnezeu, urmând astfel cuvântul Sfântului Apostol Pavel către filipeni: „Bucuraţi-vă pururea întru Domnul.

Şi iarăşi zic: Bucuraţi-vă.” (Filip. 4,4) şi al Mântuitorului Hristos „Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri.” (Matei 5,12).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.