• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 August , 2022

Tabăra de vară – o experiență plăcută

Vara e în toi. Copiii se bucură de vacanța mult așteptată. E perioada excursiilor, a drumețiilor, a vizitelor, a taberelor de vară, a jocurilor, a distracțiilor de neuitat.


prof. Ofrim Loredana
prof. înv. primar Boniș Eniko


Elevi din clasele I A și I B incluși în programul HHC, două grupe a câte 12 copii, s-au bucurat de o tabără de vară organizată la Liceul Tehnologic „Traian Vuia”, Tăuții-Măgherăuș. Tabăra a fost pregătită de către dascălii care se ocupă de acești copii, în cadrul programului HHC și anume de către experții ȘDȘ, profesor Ofrim Loredana și profesor învățământ primar Boniș Eniko, în perioada 27.06.2022- 01.07.2022.
Copiii au avut parte de o săptămână plină de activități antrenante, vizite, drumeții, jocuri dis­­trac­tive. În întocmirea planului de activități am urmărit să desfă­șurăm activități multiple, precum jocuri în echipă, jocuri de abilitate și îndemânare, jocuri de cunoaș­tere și comunicare, activități practice și artistice. De asemenea, am dorit să le facem cunoscute copiilor unele obiective turistice și culturale din localitatea noastră.

În prima zi a taberei de vară, am pornit cu entuziasm și multă energie să vizităm Casa Memorială „Ion Șugariu” din Băița. Aici, din prezentarea făcută de către doamna Micle Angela, copiii au aflat date importante despre viața și activitatea poetului-erou. În interiorul  casei, am descoperit cu uimire multe cărți, fotografii și obiecte vechi care le-au trezit interesul și curiozitatea copiilor. Au pus multe întrebări și, mulțumită amabilității doamnei Angela, micii vizitatori au primit răspunsurile așteptate pe înțelesul lor.
De la casa poetului ne-am îndreptat spre Biblioteca Orășenească Tăuții-Măgherăuș. Aici am fost așteptați cu drag de către doamna bibliotecară Rusu Mariana, care le-a pregătit copiilor două povești educative, precum și fișe de colorat. A fost o activitate interesantă și interactivă,  antrenându-i pe copii în discuții.
A doua zi a săptămânii a debutat cu jocuri diverse pregătite de către voluntarii AIST. Copiii i-au așteptat cu entuziasm și nerăbdare, dornici să participe la jocuri alături de voluntari. S-au jucat, s-au distrat și au avut, în același timp, oportunitatea de a repeta, de a învăța cuvinte și expresii în limba engleză. Le mulțumim pe această cale voluntarilor pentru buna dispoziție, pentru bucuria oferită  copiilor.
În a doua parte a zilei, am făcut diferite obiecte din aluat obținut din făină, sare și apă. Copiii au modelat cu multă îndemânare flori, buburuze, vase, prăjituri, pizza, după inspirația de moment. A fost o experiență interesantă pentru ei.
Miercuri dimineața ne-am aventurat într-o drumeție la Ulmoasa. Ne-am propus să vizităm un loc deosebit numit „Baza Ulmu”, un centru ecologic așezat la poalele vârfului Ulmu. Aici am fost pri­miți cu multă ospitalitate de către domnul Lupșe Pavel care ne-a vorbit despre acest centru de permacultură, unde casele sunt construite doar din materiale naturale      (pământ, lemn, piatră, stuf, etc). Cu toții am fost surprinși de arhitectura deosebită a construcțiilor, am intrat în căsuțe, ne-am bucurat de răcoarea din interiorul acestora. Pe lângă frumusețea și farmecul locului, am aflat că „Baza Ulmu” este o gospodărie didactică, asigurând accesul la lecții despre stilul de viață ecologic. Drumul până la destinație și înapoi, pe dealuri, prin pădure și poienițe, ne-a creat o stare de bucurie. A fost o dru­meție de neuitat.

A  patra zi am avut parte iar de jocuri amuzante pregătite de această dată de către voluntarii de la Green Tin, alături de doamna psiholog Adriana Croitoru care, la rândul ei,   le-a pregătit o poveste educativă. Copiii au învățat jocuri noi, au ascultat povestea în limba engleză, pe care apoi au tradus-o împreună în limba română, au pregătit măști reprezentând personaje din poveste. Cu aceste măști confecționate au desfășurat un joc de rol, care i-a transpus pe copii în pielea personajelor, înțelegând astfel mai bine tâlcul textului prezentat. Apoi din hârtie colorată au con­fecționat, folosind tehnica origami, un cocor, model prezentat de către unul dintre voluntari. S-au distrat de minune. A fost o zi reușită.

Vineri dimineața am  pornit cu mic, cu mare, cu rucsacul în spinare, într-o drumeție la Lacul Nistru. Aici, după drumul parcurs prin pădure, inspirând aerul proaspăt, ne-am așezat la picnic, am servit cu multă poftă din mâncarea pregătită de acasă. Apoi, după ce ne-am ospătat regește, am început joaca. Unii s-au jucat fotbal, alții tenis sau volei. Câțiva băieți mai creativi au construit adăposturi din crengi, fetele s-au așezat în cerc și au jucat diverse jocuri amuzante. Ne-am bucurat de frumusețea și liniștea locului. Timpul a trecut pe nesimțite. Ne-am dat seama cu părere de rău că săptămâna s-a încheiat.

Tabăra de vară a fost o experiență plăcută pentru copii, aceștia având posibilitatea să petreacă timpul ală­turi de colegi, de prieteni, într-un mediu organizat, participând astfel la diverse activități educative și distractive.
Mulțumim colaboratorilor noștri, precum și voluntarilor, pentru implicarea sufletească, tuturor celor care ne-au dat o mână de ajutor pentru buna desfășurare a taberei de vară și, nu în ultimul rând, copiilor care au ales să petreacă o săptămână alături de noi, dascălii lor, și de colegii de clasă.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.