Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 17 August , 2009
Tabara de arte Preluca 2009
* In perioada 16-24 august, iest an, Tabara de arte Preluca aduna in sura, pe tarnat, pe langa gabanas si alte hleaburi de langa casa omului studenti la actorie si profesorii lor, oameni cu chitara, artisti plastici, fotografi, specialisti in ateliere de sopron si multi iubitori de arta intr-o descatusare de energie artistica.
Sura in satul transilvan era spatiul in care oamenii petreceau si treceau spre alte varste si etape ale vietii, holteii bateau pe picior la verjel si strangeau fata in brate, de zicea cate o baba de pe lature „vazut-ai? No, ase m-o strans si pa mine Ionu mneu”, invatau sa iubeasca prin colb si stroh, se intreceau in putere ridicandu-se in maini de grinda cea mare a surii, udau la rastimpuri cu horinca povestile spuse de cei batrani, se intreceau in trante si carlige dupa claca de desfacat malaiu’ si doineau atat de mandru! Continuand asadar traditia jocului la sura si a altor evenimente din viata satului, ganditu-s-au organizatorii ca si la teatru (ca lumea e teatru) isi poate gasi in acest spatiu scena, precum pe prispa folkul si nu numai, firul ierbii sa mangaie versul si proza, cate un strop de horinca barbile poetilor, iar cat in lung si-n lat sa fie pentru fotografi, artisti plastici si sculptori... iar cine vrea, sa cante in frunza. Timp de o saptamana, la Preluca (un loc in care vremea este coordonata ce masoara trecerea si nu timpul), studentii actori vor pune in scena surii spectacole gandite in acest spatiu, iar scriitorii, fotografii, artistii plastici vor citi, expune si prezenta din creatiile proprii. Organizatorii doresc asadar sa aduca arta in spatiile neconventionale ale Prelucii, dar si sa faca locuitorilor care nu au acces la arta cunoscut fenomenul artistic si sa ofere artistilor prilejul de a evada din cotidian si de pe marile scene conventionale pe o scena a naturii.
Tabara are loc in satul Preluca, din comuna Copalnic Manastur, aflata aproximativ la jumatatea drumului dintre Baia Mare si Targu Lapus, in judetul Maramures (aproximativ 25 km de Baia Mare si 20 km de Targu Lapus). Din Copalnic Manastur, urmarind sagetile ce vor inidica locul taberei se ajunge, dupa aproximativ 12 km de drum, la Preluca. Importanti sunt si chezasii (feciorii care organizau jocul sau verjelul pe vremuri), adica echipa de organizare a taberei. Chezas no.1 este Stefan Bisztricki Florian (director coordonator), al mai mare peste cinstita adunare de la sura; chezas no.2 e Stefan Roman (director artistic), responsabil cu miscarile de trupe in ritm prelucanesc; chezas no.3 se afla Liviu Topuzu (consilier artistic), profesor de sura, gabanas si alte hleaburi; chezas no.4 este Ioana Gheorghiu (consilier imagine), desenatoriu pe hartie, lemn de prun si nuc, fara de tagada bun sfatuitor al chezasilor 1, 2 si 3; chezas no.5 e Robert Blaj (consilier imagine si el, dar fara telefon) si chezas no.6 raspunde cateodata la numele de Emanuel Luca (redactor sef Vatra Chioreana), bun bagatoriu de sama.
Regulament, cazare si alte indicatii
Organizatorii au gandit si un regulament privitor la cazarea participantilor la tabara. Regulile sunt simple si atractive. Cazarea se face dupa posibilitati: in cort, proprietate personala, care poate fi instalat din varful dealului pana in vale; sub cerul liber, pentru cei ce doresc: sa numere stelele, sa viseze cu ochii deschisi urmarind cum rasare si apune Luceafarul, sa analizeze impreuna cu iubitele oistea de la carul mare sau carul mic, sa se bucure de splendoarea lui Orion, sa citeasca semne in Constelatia fecioarei, sa recite versuri iubitei si apoi sa-i arate Steaua Nordului; in capite de fan, pentru cei ce doresc sa miroase coada soricelului (fie ca e vorba de planta medicinala sau de animalutul acela mic care o sa va tina de urat in timpul somnului) sau „floarea” tigancii. O atentionare importanta din partea organizatorilor: „daca veniti cu masina personala, va rugam sa conduceti cu mare, mare, mare atentie. Drumul este de piatra, pe margini este criblura si curbele sunt periculoase. Folositi primele doua viteze si conduceti cu atentie sporita! Puteti anunta organizatorii sa coboare dupa dumneavoastra in centrul comunei!” Nu sunt de ignorat nici alte indicatii: luati-va haine mai groase si pelerine, eventual; puneti-va mancare sau fiti pregatiti pentru a va linge pe degete dupa ce ati mancat din placintele facute de lelea Reghina, lelea Marioara, lelea Ioana, lelea...; duceti chitarele, muzicutele, viorile sau pregatiti-va sa cantati la frunza; sa nu lipseasca medicamentele din rucsac, daca e cazul; obligatorii sunt aparatele de fotografiat, camerele de filmat sau pensulele si un bloc de desen.
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.