• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Iulie , 2012

Tabăra Archeus s-a mutat la Izvoare

Pentru prima oară, Tabăra Naţională de Literatură şi Arte Plastice Archeus se desfăşoară în staţiunea Izvoare. Experimentul este unul reuşit, peisajul excepţional stimulând nu doar creaţia artiştilor plastici prezenţi, ci şi pe cea a poeţilor şi prozatorilor reuniţi în această tabără.

 
 

Ca în fiecare an, Tabăra Naţională de Literatură şi Arte Plastice Archeus a debutat la Casa Marchiş din Ocoliş. Duminica trecută s-au reunit, la casa sculptorului Ioan Marchiş, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Maramureş, câteva zeci de scriitori şi artişti plastici. Cei mai mulţi au ajuns la Izvoare în aceeaşi zi, pentru munca în faţa foilor de hârtie, a şevaletelor şi a trunchiurilor de copaci, destinaţi a fi transformaţi în veritabili stâlpi totemici, începând de a doua zi.

În fiecare seară, scriitorii s-au reunit într-un cenaclu. Au citit din creaţiile lor poetice Nicolae Scheianu, Adela Naghiu, Ioana Ileana Şteţco, Mircea Crişan, Florin Pop şi Roxana David. Fragmente de proză au citit Anca Goja, Virginia Paraschiv, Mihai Ganea, Vasile Dragomir şi subsemnatul. Rând pe rând, moderatori ai serilor literare au fost Ion Mureşan, Ioan Groşan şi Virginia Paraschiv. Din nici o seară nu au lipsit parodiile semnate de Lucian Perţa. Cele mai multe seri s-au încheiat mult după miezul nopţii, recitalurile de poezie prelungindu-se în acordurile chitarelor până spre răsărit. N-au lipsit discuţiile (uneori polemice), bancurile, ironiile, pentru că altfel tabăra n-ar fi fost completă.

Tabăra a fost organizată de Fundaţia Culturală Archeus, partenerii din acest an fiind Staţiunea Izvoare, Consiliul Judeţean Maramureş, Primăria şi Consiliul Local Baia Mare.

 

O coexistenţă permanentă între scriitori şi artişti

 
„Tabăra Archeus a fost gândită încă de la începuturile ei ca o tabără nu doar de literatură, ci şi de arte plastice. Probabil aceasta este principala caracteristică a taberei: faptul că poeţii, prozatorii, epigramiştii, pictorii, sculptorii şi graficienii lucrează împreună, timp de o săptămână. Nu ştiu să mai existe o astfel de tabără în ţară. De regulă, scriitorii preferă să nu se amestece în tabere de creaţie cu artiştii plastici, după cum şi artiştii plastici preferă să lucreze doar între ei. Cred că este o tradiţie a Băii Mari această permanentă coexistenţă a artiştilor cu scriitorii şi cu filozofii. Cred că această ediţie a taberei a fost una reuşită şi este foarte probabil că vom reveni şi anul viitor la Izvoare, pentru a VIII-a ediţie” - Ioan Marchiş, preşedintele Fundaţiei Culturale Archeus şi principalul organizator al taberei.

Comentariile celorlalți

Luisa Nerut pe 05.08.2012 la 14:04
Frumoasa initiativa! Si cum sa nu fie frumoasa cand atatea suflete s-au unit si au daruit tot ce-aveau mai bun in numele artei! Felicitari tuturor participantilor si celor care au reusit ca acest proiect sa prinda contur.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.