• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 August , 2012

Tabără antiromânească, finanţată de stat

Asociaţia “Tineretul Maghiar Ardelean” (Erdelyi Magyar Ifjak – EMI) organizează o nouă tabără antiromânească, pe banii statului român. Cap de afiş: membrii trupei iredentiste maghiare Karpatia, trupă interzisă în Slovacia din cauza cântecelor instigatoare care promovează reîntregirea Ungariei Mari.

 
 

Mitraliere Kalajnikov şi mesaje antiromâneşti. Pe scurt, “garnitura” celebrei tabere EMI din Harghita, la care participă sute de tineri maghiari din întreg Ardealul. Recent, pe internet au apărut trei filmuleţe cu tineri în uniforme militare, care sunt învăţaţi să folosească armele, alături de un mesaj pentru “eliberarea Ardealului de sub ocupaţia română”. Organizatorii au negat postarea filmuleţelor şi au acuzat că e vorba de o provocare, sesizând poliţia. Organizatorii cred că filmuleţele au fost făcute în Ungaria, la un poligon de lângă Budapesta.

 

Dincolo de provocări şi exagerări, tabăra EMI rămâne însă, ca în fiecare an, una antiromânească, deşi e finanţată de Statul Român. Şi în acest an, Consiliul Judeţean Covasna a alocat fonduri pentru organizarea taberei de o săptămână.

La manifestare este invitat şi liderul partidului Jobbik, din Ungaria, Vona Gabor, istoricul Raffay Erno, cel care a fluturat nostalgia Trianonului şi în Baia Mare, profesor-doctorii Brassai Attila şi Szabo Bela de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, politologul Bodo Barna, Lukacs Csaba, jurnalistul care a fost desemnat de Guvernul de la Budapesta drept purtător de cuvânt în cazul înhumării scriitorului Nyiro Jozsef, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, şi reprezentanţii Partidului Civic Maghiar Arus Zsolt din Harghita şi Nemes Elod din Covasna, fostul preşedinte al CNSAS Csendes Laszlo, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, şi vicepreşedintele Szilagyi Zsolt.

Motto-ul ediţiei din acest an al Taberei EMI este “Să credem în ridicarea naţiunii maghiare”, iar în lista de discuţii se află “subiecte fierbinţi”, ca şi autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, despre alegerile locale şi generale, despre recensământ, statutul ceangăilor din Ardeal, cazul scriitorului Nyiro Jozsef şi cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

 

Mai mult, a fost invitată formaţia iredentistă Karpatia, interzisă în Slovacia din cauza cântecelor instigatoare care promovează reîntregirea Ungariei Mari. Formaţia rock a provocat controverse cu mai puţin de două luni în urmă, când a cântat la o altă tabără a extremiştilor maghiari organizată în apropiere de Târgul Secuiesc. Atunci solistul s-a adresat spectatorilor în mai multe rânduri şi a promovat deschis dezmembrarea teritorială a ţării gazdă prin mesaje de genul “Aici e Ardealul! România e mai încolo!”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.