Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Susţinere pentru deschiderea unui punct de trecere a frontierei pe Valea Ruscovei
În 23 iunie a avut loc, în oraşul Verchovina din Regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina, sedinţa de coordonare a proiectului unde s-a discutat despre stadiul demersurilor privind deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene în dreptul localităţii Poienile de sub Munte. La întâlnire au participat parlamentari, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi regionale din judeţul Maramureş şi regiunea Ivano-Frankivsk, reprezentanţi ai agenţilor economici de pe Valea Ruscovei, preşedintele filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România precum şi specialiştii care sprijină acest proiect.
În timpul discuţiilor s-au prezentat paşii întreprinşi până în prezent: pregătirea proiectului tehnic privind construcţia unui drum de acces modern la graniţa romano-ucraineană dinspre raionul Verchovina, Ucraina; realizarea unei strategii de dezvoltare durabilă a teritoriului transfrontalier Valea Ruscovei-Verchovina; realizarea unei analize economice privind perspectivele de dezvoltare socio-economice a micro-regiunii în cazul deschiderii punctului de trecere a frontierei; prezentarea rezultatelor campaniei de lobby.
La sfârşitul întâlnirii s-a semnat de către reprezentanţii comunităţilor locale de graniţă, primarul comunei Poienile de Sub Munte şi preşedintele Consiliului Raional Verchovina o Rezoluţie de susţinere în continuare a demersurilor pentru deschiderea unui punct de trecere a frontierei româno-ucrainene în dreptul localităţilor Poienile de sub Munte-Shybyne.
La întâlnire a participat şi senatorul Liviu Marian Pop, care a declarat următoarele:
„Faptul că Maramureşul va avea un punct vamal cu Ucraina este rezultatul unor demersuri bilaterale şi negocieri prelungite. De acum, atât judeţul, cât şi întreaga regiune de nord va beneficia de această nouă oportunitate. Sunt convins că proiectele comune ale celor 2 ţări vor cunoaşte o dezvoltare accentuată, iar schimburile economice vor creşte, contribuind la prosperitatea zonei. Pentru a scoate Maramureşul din izolarea în care a fost ţinut s-a trecut la fapte, nu au rămas doar nişte vorbe pe hârtie”.